Kort sagt:

+ Enkel i bruk

+ Meget godt brukergrensesnitt og med rask respons på menyer

+ Gode funksjoner rettet mot orientering/navigering

+ Vanntett og solid bygget


- Skjermen er ikke den beste i sterkt sollys

- Panorering og zooming kan bli raskere

Det har kommet mange spennende håndholdte GPS-enheter i 2008 og 2009.

Garmin har - etter våre erfaringer - rendyrket konseptet med touchskjerm bedre enn konkurrentene.

Det er kun én knapp (utenfor skjermen) - den er plassert på høyre side og fungerer som av/på knapp - i tillegg brukes den til skjermlås og justering av lysstyrke.

Hendig størrelse

Tidligere har vi ymtet frempå om at de nyeste modellene i toppsjiktet av GPS-er er blitt i største laget.

Det er tydelig at produsentene søker å bygge enheter med så store skjermer som mulig - noe som selvsagt "går ut over" størrelsen på hele enheten.

Vi har ingen tro på at Garmin har hatt våre tidligere betraktninger i tankene da de tegnet Oregon, men det er tydelig at de har gjort noen andre valg enn sine konkurrenter.

Selv om Oregon har en relativt stor skjerm (3") oppleves ikke den totale fysiske størrelsen på enheten mye større enn f. eks en av de minste forgjengerne sine Vista/Legend.

Den ligger godt i hånden og det er ikke noe problem å styre og å holde enheten med en og samme hånd.

=

Ikonene på skjermen er ganske selvforklarende. © FOTO: John Arne Tungen

Norske menyer

Menyer og bruksanvisninger er på norsk. Ikonene på skjermen - de du skal trykke på for å aktivisere de ulike funksjonene - er for det meste selvforklarende og store nok til å opereres med hansker.

Størrelsen på "knappene" som kommer opp på skjermen har generelt god størrelse, slik at det går greit å styre GPS´en selv om man går i rask marsj - man trenger ikke å stoppe opp for å "finsikte" for å treffe på riktig plass.

Les også:

Spis og tren til rett tid

Få pigger i favorittskoene

=

NØYKATIG: Posisjonen angis med 5-7 meters nøyaktighet i godt vær. © FOTO: John Arne Tungen

Rask oppstart og nøyaktig

Ved kaldstart er det et godt tips å stå stille for at Oregon skal finne sattelitene på kortest mulig tid.

"Normal" varmstart skjer på ca 15 - 20 sekunder - noe som er meget bra. På vår vanskeligste testpost har Oregon 550 ligget på ca 45 sekunder på å komme ned på ca 10 meter nøyaktighet - noe som også er bra.

I høy, tett skog med ellers greie mottakerforhold har vi ligget på mellom 8 - 14 meter nøyaktighet. Under gode forhold har vi hatt jevnt over ca 5 - 7 meter nøyaktighet. Alt dette er gode resultater.

Les også:

Vi har testet verdens råeste innesykkel

Dette er Norges beste biler

=

LETT Å STYRE: Berøringsskjermen er lett bruke, selv med hansker og dårlig vær. © FOTO: John Arne Tungen

Funksjoner, skjerm og batterilevetid

En av oppraderingene fra Oregon 300 er at 550 har kamera, treakset kompass og bedre minne i forhold til veipunkter/sporlogg/ruter.

Kameraet åpner for muligheten til å ta bilder av spesielle plasser, som leirplasser.

Du kan kople bildet opp mot kartreferanse/veipunkt slik at du i bildeviseren kan få opp på kart hvor bildet er tatt og bruke "Gå til" funksjon slik at enheten viser deg vei til plassen der bildet er tatt.

Dette er kanskje mer moro enn et must, men selvfølgelig nyttig i enkelte settinger.

Meget bra berøring

Det som i første rekke skiller Oregon 550 fra andre kjente modeller fra Garmin - f.eks 60 csx og Colorado 300 - er berøringsskjermen.

Vi har prøvd den både i regnvær med vann på skjermen, og i kulde - ingen spesiell problemer ble oppdaget.

I forhold til panorering og avmerking av punkter på kartet gir en slik berøringsskjerm helt unike muligheter i forhold til de mer tradisjonelle knappestyrte enhetene.

"GÅ TIL" kan for eksempel gjøres slik: trykk på kartet der du vil gå til, trykk på informasjonsboksen som kommer opp - trykk på "KJØR" og du er i gang - enkelt og greit!

3D-visning

Mulighet for 3D visning av kartet gir deg et bedre inntrykk av hvordan terrenget er, men denne funksjonen kan nok utvikles og bli enda bedre.

Trådløs overføringsmulighet av veipunkter og liknende mellom andre Oregon- og Coloradoenheter bør også nevnes - dette er en veldig grei funksjon om du har kompiser med samme GPS-modell, slik at det er enkelt å overføre tips på gode fiskeplasser, jaktposter og leirplasser.

En annen funksjon som vi liker med de nye kartene (Topo Adventure) er at en kan bl.a bruke autoruting langs stier som er avmerket på kartet - smart igjen! Ellers har Oregon det man forventer og trenger av funksjoner.

Varer i 16 timer

Oregon 550 leveres med batterilader og 2 oppladbare AA NiMh batterier. Batterilevetiden er oppgitt til ca 16 timer.

Dette stemmer godt med det vi har opplevd i testperioden - med nøktern/fornuftig bruk holder dette til mange dager på tur.

=

STIGNING: god oversikt over høydeprofilen i strekningen. © FOTO: John Arne Tungen

Spesifikasjoner

Modell brukt i test: Garmin Oregon 550

Veil. pris: 4999.-

Kamera: 3,2 megapixel (med autofukus og geotagging)

Vanntett: Ja, IPX7

Minne: 850MB internminne og Micro SD kortleser

Batterilevetid: Opp mot 16 timer

Batteri: 2 x AA (2 oppladbare AA NiMh batterier og lader følger med)

Vekt: ca 200 g inkl batterier

Mål: 114mmX58mmX35mm

Skjerm: 3", TFT Touch

Importør: Belanor AS, telf. 69 23 36 30, www.belanor.no

Les hele saken


">

Spesifikasjoner

Produsent Garmin
Pris 5000

Konklusjon

Selv om enkelte andre modeller er til dels mulig å operere med votter, som er så godt som umulig med Oregon, er det lite å utsette på dette produktet.

Vi hadde likevel håpet på noen større endringer fra Oregon 300 - spesielt i hastigheten på panorering på kart og kanskje enda lengre batterilevetid - derfor gir vi ikke toppkarakter denne gangen.

Skjermen er noe mindre egnet å lese i sterkt sollys enn f. eks Colorado fra samme leverandør, men det har ikke vært et spesielt merkbart problem i testperioden.

Og selv om panorering og zooming nok kan bli enda raskere, kan vi ikke si at det er andre enheter som er merkbart raskere i dag.

Alt i alt er modellen svært god - om vi skulle kjøpt en håndholdt GPS i dag ville nok denne stått meget høyt på ønskelisten.Vår karakter

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!