Slakting av storvilt

STOR VERDI: Omlag 36 000 elg skal ut av norske skoger de kommende ukene. Det representerer mange millioner kilo kjøtt og hundrevis av millioner kroner i førstehåndsverdi. © Foto: Dag Kjelsaas

Slakting av storvilt

KAN BLI KOSTBART: Det er ikke uvanlig å betale 30 000 kroner for å felle en stor elgokse. © Foto: Dag Kjelsaas

Quiz for jegere

ETTERTRAKTET: Mange vil på elgjakt. © FOTO: Dag Kjelsaas

Dag Kjelsaas

Ensom elgjakt

Her er 20 tips til deg som jakter elg alene.

60 000 jegere skal de neste ukene sørge for at mellom fem åtte tusen tonn elgkjøtt ut av skogen og ned i frysere rundt om i de tusen hjem.

Fredag går startskuddet for elgjakta de fleste steder. Jaktsesongen begynner 25. september eller 5. oktober, men jakta før begynte i flere kommuner på Vestlandet og i Finnmark.

36 000 elg skal felles

Det felles omkring 36 000 elg i Norge hvert år. Dette tallet har vært noe i nedgang de siste årene, og selv om det i fjor for første gang ble felt flere hjort enn elg i Norge, representerer elg og elgjakt mest kjøtt og størst verdi mat- og pengemessig.

Det totale utbyttet av elgjakta represengterer et sted mellom fem og åtte millioner kilo kjøtt. Tall for førstehåndsverdi på elgjakta spriker, men det er snakk om flere hundre millioner kroner - melom 300 og 400 er et brukbart utgangspunkt.

Koster å være kar

Å delta på elgjakt har blitt dyrere de siste årene. Det er ganske vanlig å betale for dyrene på forskudd, alstå før felling. Selv om prisene varierer er 70 kroner kiloen (antatt vekt) og/eller 10 000 per dyr mye brukte priser. Når det gjelder trofedyr, store elgokser kommer det ikke sjelden trofeavgifter på toppen. Da kan det koste å være kar:

Aftenposten har tittet på ulike tilbud om jakt på nettet. Mange steder opererer med lav grunnpris, men prisen stiger fort hvis du feller et større dyr. Da er det ikke uvanlig med en pris på opp mot 30.000 kroner for å få felle en elgokse.

Store variasjoner

Men, det er fortsatt en del som jakter billig, for eksempel på familieeiendommer eller hos bekjente. Grunneiere vil gjerne realisere (kjøtt)verdien av sine elgkvoter og inviterer med seg jegere som hjelper dem med "jobben".

- Her er det store prisvariasjoner. En plass i et eksklusivt jaktlag kan koste mange tusen kroner, men for enkelte er det bare å ta med seg rifla og ta turen ut i familiens jaktterreng, sier viltkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Webjørn Svendsen til Nettavisen .

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!