Tips til isfiske

STORABBOR: Abboren biter når du byr den på det den gjerne vil ha. © FOTO: Dag Kjelsaas

Tips til isfiske

Lokkemeite

Vertikal røyeblink, pimpel eller spesiell, langstrakt pilk med enkeltkrok eller fargekrok for agn hengende under i fortom på 5-15 cm.

Farger: Som oftest gull, kopper, sølv eller messing til abbor. For røye gjerne rødt som dominerende med innslag av hvitt, men også metalloverflater.

Størrelse: 5-15 cm.

Bevegelse: Kraftige lokkebevegelser veksles med små skjelvinger og rykk. Elementer fra fiske med pimpel og mormyshka.

Fiskearter/senetykkelse: Abbor/0,12-0,20 mm, røye og ørret/0,16-0,30)

- Biter'n?

Et enkelt spørsmål fra en forbipasserende som egentlig burde få et enkelt svar. Der sitter du med mormyshkaen og fisker etter alle kunstens regler for å lure de små grønnstripete abborene, og merker knapt tegn til liv.

Svaret er altså nei. Men er det så sikkert at fisken ikke vil bite? Fortsatt ligger det antagelig uprøvde redskaper i sekken. Og kanskje er det bare feil type agn på kroken? Formodentlig svømmer abborene sultne omkring der nede, i ren frustrasjon over å bli tilbudt noe de ikke har lyst på.

Vi kan gjerne tro at vi vet det meste om temaet, men samtidig må vi tåle å innrømme at det ikke alltid er slik. Om ikke før, så skjønner vi det når andre isfiskere kommer bortom og forteller at de har fått bra med fisk. Det kan være så enkelt som at de har fisket med pimpel, og at abborene trengte å bli skikkelig opphisset med gjentatte lokkedrag før de begynte å bite.

Agnhemmeligheten

Ikke sjelden er det bare spesielle godbiter som holder, og det som virker som godbit én dag, kan være helt uinteressant en annen dag.

Mye av hemmeligheten ligger i å finne ut hvor fisken står. Likevel kan du mange ganger glemme å få fangst hvis du ikke har riktig agn.

Noen dager vil fisken bare ha maggot, andre dager er det en liten meitemark som er utslagsgivende. Om jeg er nødt til å velge bare ett alternativ, vil jeg holde en knapp på fjærmygglarver til abbor, maggot til røye og meitemark til ørret.

Store blinker fungerer

Når fisken virkelig tar, er det viktigst å skape oppmerksomhet og lokke den til agnet. Derfor fungerer store røyeblinker.

En dyktig fisker som har evnen til å variere fiskemetodene, har større sjanse for å finne ut hvordan de trege fiskene kan overlistes enn én som satser på få metoder. Framgangsmåten er å ha flere pilkestikker eller å knyte om jevnlig under utprøving av metoder, gjerne så systematisk at alle metoder brukes like mye.

Prøv dette først:

Start med en vanlig og normalt sikker metode, som pimpel til abbor, røyeblink til røye og lokkemeite eller mormyshka til sik, harr og ørret. Bruk av røyeblink og lokkemeite er egentlig samme metode, bare med forskjellig størrelse og form på skje eller blink.

Biter fisken bra på dette, er alt fryd og glede. I motsatt fall bør andre ting prøves. Da er det samtidig en fordel å vite mer om hva de ulike artene kan tenkes å ta.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!