1. De viktige jakkene

Klikk Friluft har satset hardt på å teste turutstyr i høst. Det har leserne satt pris på. Testen av skalljakker er definitivt den mest leste saken vi har publisert siden vi gikk "live" med Klikk-sidene i sommer. Det er et stort utvalg av produkter, og testteamet gikk hardt til verks. Hele poengskalaen kom til nytte i testen, men vi skynder oss å legge til at de fleste jakkene befinner seg på den hyggelige delen av skalaen.

Les saken: Her er de beste skalljakkene

Trysil 20040410 Skiakrobatikk i strålende solskinn i skianlegget i Trysilfjellet påskeaften Foto: Gunnar Lier / Scanpix=

2. PLASS: Snøvær og skiforhold. © Lier, Gunnar

2. Snøen kommer!

Mot slutten av oktober satt flere skibakker i gang snøkanonene sine. Det klødde nok i mange skientusiaster, for alle ville se hvilke bakker som åpnet. Klikk Friluft fulgte bakkeåpningene og snøforholdene tett fram til det ble "s kikkelig vinter". Skifolket tok også godt imot en test som det svenske skimagasinet Åka Skidor har gjennomført. Lurer du på hvordan du preparerer slalåmski eller vanlige langrennsski, finner du artikler om det på vår samleside for ski.

Les saken: Her kommer det snø i helga

Test av termoser

3. PLASS: Test av termoser i stål. © FOTO: John Arne Tungen

3. Helle-tut vs. vanlig skrukork

En skikkelig test av ståltermoser ble godt lest på Klikk. Vi sjekket isolasjonsevne, vekt, hvor solide og hvor praktiske termosene egentlig er. Testen førte til en debatt om hvilke tuter på termosene som er best. Mange opplever nemlig at de tutene du kan helle direkte fra, er helt umulige.

Les saken: Test av termoser

Test av rimelig GPS

4. PLASS: Test av rimelige GPS-er til turbruk. © FOTO: John Arne Tungen

4. Alle vil ha GPS

Markedet for GPS-er til turbruk har et spennende år bak seg. Samtidig som Magellan og Garmin kniver i toppsjiktet, har andre leverandører tenkt nytt og kommet med spennende produkter. Selv om vi har testet toppmodellene fortløpende, var det en sammenligningstest av de ikke altfor dyre GPS-ene som aller flest ville lese om.

Les saken: Mest tur-GPS for pengene

Garmin Oregon 300

5. PLASS: Test av Oregon 300 fra Garmin. © FOTO: Arne T. Hamarsland

5. Kule Colorado

Garmin kom med toppmodellen Colorado 300, og den ikke fullt så dyre Oregon 300 i år. Veldig mange ville lese om Oregon. Ikke så rart. Den ser flott ut, har berøringsskjerm og er svært enkel å bruke. Dessuten ligger den nesten på et fornuftig prisnivå. Men bare nesten.

Les saken: Test av Garmin Oregon 300

Test av hodelykt Led Lenser H7

6. PLASS: Hodelykt fra Led Lenser.

6. Liten tøffing

De fleste som har våknet i teltet eller på hytta midt på natta og måttet gå på do, vet godt hvor lite praktisk det er å håndtere lommelykta med den ene hånda og dorullen med den andre. Enda godt at hodelyktene har blitt allemannseie. Med led-teknologi og greiere priser er det for de fleste ikke noe vits i å ha med lommelykt lenger. Denne tassen lyser 190 meter og koster under 400 kroner på nettet.

Les saken: Test av hodelykta Led Lenser H7

Test av Crispi Skarven

7. PLASS: Fjellstøvel fra Crispi. © FOTO: John Arne Tungen

7. Ti poeng til Crispi

En god fjellstøvel bør forme seg etter foten, ikke omvendt. Vårt testteam dro på seg de nye, halvhøye Skarven-støvlene til Crispi, dro til fjells, og kom smilende tilbake. Dette var det beste de hadde prøvd. Vi har også en stortest av lette fjellstøvler, som du kan lese her.

Les saken: Test av Crispi Skarven ABSS GTX fjellstøvel

Aclima WoolNet=

8. PLASS: Undertøy fra Aclima.

8. Råbra "fiskegarn" fra Aclima

Innerst mot kroppen er det viktig med skikkelig undertøy, det vet alle som har gjort dårlige erfaringer ute på tur. Aclima leverer et nettingundertøy som fikk karakter seks i en test hos oss. Det har gode allroundegenskaper, men kommer best til sin rett om vinteren.

Les saken: Test av undertøyet Aclima Woolnet

=

9. PLASS: Giftig edderkopp i Bergen. © Petter Jordan

9. Lille Petter edderkopp

En edderkopp av typen sort enke dukket opp i Bergen. Det skapte liv og røre. Edderkoppekspert Petter Jordan ved Bergen Museum kunne berolige oss med at selv om den lille sorte fruen har en gift som er 15 ganger sterkere enn en klapperslange, tåler de aller fleste mennesker å bli bitt av den. Av dem som blir bitt og får behandling, er det faktisk bare 0,002 prosent som dør.

Les saken: Sort enke funnet i Bergen

Uvær i Trøndelag

10. PLASS: Uværet Vera i Trøndelag. © FOTO: yr.no

10. Veras vrede

Sinnataggen Vera øste sin vrede over Trøndelag i slutten av november. Meteorologene varslet sterk storm snøvær og torden. Vera raste fort fra seg, og dagen etter var det stort sett bare noen trafikkproblemer å melde som konsekvens.

Les saken: Ekstremvarsel for Trøndelag

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!