Ordbok

  • Spolelås med stillskrue: Innretning som sørger for at spolen låses når snella vender ned og frigjøres når du holder snella i vertikal stilling eller den vender opp.
  • Snelle med klikklås: Spolen låses med en fjærbelastet tapp. For å frigjøre spolen, trykker du inn en knapp med tommelen.
  • Russisk grep: Spolen sitter helt bakerst på håndtaket slik at du holder spolen inni hånda når du fisker.

Det gjør du også når fisken napper. Du legger altså ikke snøret i løse kveiler på isen, men varper fisken opp. Dette er den store fordelen med denne stikketypen; du unngår at snøret vaser seg, og at det fryser fast i isen. Ulempen med denne stikketypen er at den krever en viss teknikk, så du må trene. Er du så heldig å kroke en stor fisk, kan du heller ikke bruke varpeteknikk, men må kjøre den med hånda.

Det finnes varpestikker til de fleste former for isfiske. Alle har ei enkel snelle, men den er bare et snørelager. Du bruker den altså ikke under selve fisket. Når du fisker på større dyp, kan det være en fordel å bøye varpepinnene slik at de holder bedre på snøret.

Se alle varpestikkene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!