Stålkantene er sjeldent klar til bruk på et splitter nytt skipar.

skiprepping

Med filholder får du perfekt vinkel på filen.

Dette er en håndverksjobb som må utføres manuelt for å bli perfekt. Belønningen er kantgrep og forsterket selvtillit som skikjører - særlig på hard snø.

Det er en fordel å montere skiene i tvinger, da blir kantene lettere å jobbe med.

Monter filen på en filholder, da blir vinkelen jevn og perfekt. Er det første gang du sliper kantene, må du regne med å fjerne en del stål. En grov fil kan være det beste redskapet.

Du vil se hvordan det ytterste, mørke stålet gradvis forsvinner. Et lysere stål kommer frem, og blir til en jevnere, skarp kant. Fortsett til kanten har fått samme, lyse farge.

Avslutt gjerne med diamantbryne for en bedre finish.

Dette trenger du

Fil

Filholder

Diamantbryne

Tvinger (anbefales, men ikke nødvendig)

Gummibryne

Et siste, fornuftig skritt, er å bruke et gummibryne for å fjerne grader som ofte bygger seg opp ytterst på kanten. Hopper du over dette skrittet, vil kantens aller ytterste punkt, det vil si den skarpe enden av kanten, knekke når du bruker den, og du har igjen sløve kanter.

Mange sløver også de fremre 20-40 centimeterne av kantene, dette gjør at skiene blir litt snillere. Hopper du over dette punktet, kan du oppleve at skiene til en viss grad lever sitt eget liv.

Aktuelle lenker

Alt utstyret du trenger (og mer til) finner du her:

Torshov Alpint

XXL

Oslo Sportslager

Rode skiwax

Swix

Tips

  • Hvis kantene er skadet mot for eksempel stein kan du bruke et diamantbryne for å fjerne grader, før du sliper kantene med fil.
  • Hvis du er redd for å fjerne for mye kant, kan du tusje kanten før du sliper. Når fargen er borte er du ferdig.
  • Hvis kantene har brukket, kan de loddes sammen igjen. Det går også an å erstatte ødelagte deler av kanten med en ny kant. Men dette er nok mest aktuelt for ski i øvre prisklasse.

Les også:

Aldri mer bakglatte ski

Råd til bedre glid

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!