Test av Garmin Oregon 300

Lekre linjer fra Garmin

Oregon 300 er Garmins første håndholdte GPS med berøringsskjerm.

BERØRING: Du styrer alt ved å trykke eller stryke fingeren mot den berøringsfølsomme skjermen.
BERØRING: Du styrer alt ved å trykke eller stryke fingeren mot den berøringsfølsomme skjermen. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Garmin Oregon 300

Denne GPS-en er med i en nyere test på Klikk. Se testen her.

Vi har testet en linjelekker GPS fra Garmin.

Det første du legger merke til er at Oregon har en knapp - en eneste knapp - plassert oppe på høyresiden. Med denne slår du GPS-en på og av. Og når den er på, gir et kort trykk på knappen tilgang til skjermlås og justering av lysstyrken på skjermen.

Resten styrer du på den trykkfølsomme skjermen. Det som imponerer mest med Oregon 300 er hvor liten, hendig og grepsvennlig selve GPS-en er. Her har Garmin gjort et veivalg. Mens noen konkurrenter tøyer grensene for hvor store skjermer du kan få til på en håndholdt GPS, mener Garmin tydeligvis at denne skjermstørrelsen er det du trenger på en håndholdt GPS.

Batteriene lever litt lenger

Oregon kommer med 850 MB minne. Dette holder i massevis for de vanlige norske kartseriene. Men om du ønsker mer minne, kan du f eks putte inn ett mikroSD-kort på 2 GB. Oregon tar to AA-batterier (LR6) i slengen.

Batterilevetid oppgis til inntil 16 timer. Her er det faktisk hyggelig å ta Garmin i en liten løgn. Med økonomiinnstilling holdt batteriene (Duracell Ultra M3) i hele 17 timer og 40 minutter over en testperiode på tre døgn. Med kontinuerlig 100 prosent lys på skjermen holdt Oregon koken i 12 timer og 40 minutter. I forhold til forgjengeren Colorado, er dette meget bra.

Rask og nøyaktig

Garmin oppgir at oppstartstid ved kaldstart skal være under 36 sekunder. Dette holdt nesten. Hvis den har vært av et døgns tid og så startes på et nytt geografisk sted, ligger oppstartstiden på mellom 38 og 44 sekunder. Hvis du kun har hatt den av en kort stund og så slår den på posisjonerer den seg på mellom 15 og 20 sekunder. Dette er meget bra og langt bedre enn forgjengeren Colorado som tok seg mye bedre tid.

GOD Å HOLDE: Sider og bakstykke er utformet med gummibelagte friksjonsfelt.
GOD Å HOLDE: Sider og bakstykke er utformet med gummibelagte friksjonsfelt. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Både ved oppstart og ved navigering ser det ikke ut til å bety så mye om du er i skogen eller ute på steppene. Ting skjer omtrent like raskt og like nøyaktig. Her har det skjedd store ting fra de eldre modellene som hadde problemer med å få inn satellittsignalene i skog.

Dårlig skjerm i sollys

I motsetning til andre GPS-er som har harde, solide skjermer har skjermen på Oregon en myk overflate. Vi får håpe og tro denne tåler røff behandling, uten å bli ødelagt eller begynne å fuske. Det vil nok vise seg etter hvert. En åpenbar ulempe med skjermen på Oregon, er at den er svært blass i skarpt lys. Da hjelper ikke bakgrunnsbelysningen selv om den står på full styrke.

Stryk kartet

Får du lyst til å se på områder av kartet som ligger til side for det som vises, stryker du bare fingeren over kartet, så følger det med og de nye områdene vises. Genialt. Dette fungerer også hvis du skal bevege deg til et gitt punkt i terrenget. Da velger du en passe målestokk på kartet, drar kartet slik at du ser bestemmelsesstedet ditt, trykker lett på stedet og en rød nål vises på kartet. Enklere kan det ikke bli.

Tilleggsfunksjoner

Funksjonene ellers er stort sett de samme som vi finner på forgjengerne 60 CSX og Colorado. Av nyttige nyheter kan nevnes alarmklokke og stoppeklokke. Med Colorado innførte Garmin trådløs overføring av veipunkter, ruter og spor mellom GPS-er. Denne nyttige funksjonen er videreført i Oregon og fungerer uavhengig av om det er Colorado eller Oregon-enheter som brukes. Bra!

Enkelt å bruke veipunkt

STRØM: GPSen går lenge på to vanlige batterier.
STRØM: GPSen går lenge på to vanlige batterier. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Administrering av veipunkt er svært enkelt i veipunktstyreren. Her kan du flytte veipunkt, endre navn, legge inn kommentarer osv. ved å bruke skjermen som tastatur. Denne typen oppgaver går mye kjappere og enklere på Oregon enn på tidligere modeller.

TÅLER VANNTORTUR: : Oregon er vanntett i 30 minutter på en meters dyp.
TÅLER VANNTORTUR: : Oregon er vanntett i 30 minutter på en meters dyp. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

En annen nyttig funksjon er områdeberegning. Hvis du vil vite nøyaktig areal, er det bare å gå rundt grensene en gang, så kan Oregon beregne arealet. Dette er mest aktuelt for mindre vald, for større områder vil nok de fleste foretrekke å bruke et kartprogram.

Kontakt med himmelen

På tidligere modeller kom du gjerne først inn på en egen side med informasjon om satellittene som var tilgjengelige. Denne er erstattet med en femdelt skala som viser kvaliteten på satellittsignalet. Dette blir svært likt måten mobiltelefonene viser signalstyrken på. Ønsker du å hente fram denne siden for eksempel for å se GPS-nøyaktigheten, trykker du bare på den femdelte skalaen så spretter informasjonen fram.

Lås skjermen

Når du er på tur med GPS-en i hånda, er det nesten uunngåelig å ikke komme borti skjermen med jevne mellomrom. For å unngå at du ufrivillig aktiviserer ulike funksjoner er det lagt inn en lett tilgjengelig skjermlås. Oregon leveres med norsk språk. Bruksanvisningen er også på norsk. Den er oversiktlig og med en rekke forklarende figurer. Den er på 40 sider, og du får den som pdf-fil på vedlagt CD. Vil du ha den i trykt form, må du skrive den ut selv.

Les mer:

Test av pulsklokker

Værstasjon fra Silva

LAV LESBARHET: Skjermen til Oregon 300 er vanskelig å lese i skarpt lys. Til høyre forgjengeren 60 CSX.
LAV LESBARHET: Skjermen til Oregon 300 er vanskelig å lese i skarpt lys. Til høyre forgjengeren 60 CSX. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Multiklokker for friluftsbruk

Se alle tester av friluftsutstyr

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også