Test av Magellan Triton 2000 – GPS

GPS eller multimedieenhet?

Digitalt kamera, MP3-spiller, lykt, diktafon og GPS – hva er det egentlig Magellan ønsker å markedsføre her?

MANGE FUNKSJONER: I tillegg til vanlige GPS-funksjoner, finner du mange spennende detaljer på denne GPS-en.
MANGE FUNKSJONER: I tillegg til vanlige GPS-funksjoner, finner du mange spennende detaljer på denne GPS-en. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Magellan Triton 2000

  • Importør: Belamarin AS
  • Veil. ut pris: 5799 kroner
  • Se Triton 2000 i vår prisguide
  • Skjerm: 2,7" fullfargers TFT
  • Vanntetthet: Ja, IPX7
  • Batterilevetid: 7-10 timer ved variert bruk, ca. 3-4 timer ved konstant bruk
  • Batteri: 2 AA
  • Vekt: ca. 225 inkl. batteri
  • Mål: 14,5 x 6,5 x 2,9 centimeter
  • Øvrig: SD kortleser, innebygd basekart, høydemåler, barometer, termometer, USB tilkobling, LED-lykt
  • Garanti: 2 år

En GPS eller en multimedieenhet? I vår test har vi konsentrert oss om "vanlige" GPS-funksjoner og -egenskaper.

Kjekt med tilleggsfunksjoner

Visst har vi prøvd de andre funksjonene også, og kan konstatere at de fungerer. Men det sier seg selv at spesialprodukter fungerer bedre enn på et produkt hvor kamera, MP3-spiller og så videre kommer som et tillegg til enhetens egentlige formål.

Samtidig skal det sies at disse tilleggene kan være meget praktiske for enkelte brukergrupper, som trenger å ta bilder, snakke inn kommentarer og samtidig enkelt kunne gi en kartreferanse på hvor observasjoner er gjort.

I tillegg til en del funksjoner som en kanskje ikke forventer å finne på en GPS, har Triton 2000 det du forventer av en toppmodell, som for eksempel elektronisk kompass, barometer, god bruksanvisning og norske menyer.

Vi la den i fryseren - skjermen fungerte

Menystyringen er lagt opp slik at en kan velge om en vil styre enheten fra berøringsskjermen med fingrene, med en liten penn som følger med, eller på mer tradisjonelt vis ved hjelp av de ni ulike knappene.

Enkelte ting er utmerket å styre fra skjermen, mens andre ting er enklere og like raskt å styre med knappene, så vi endte med en kombinasjon. Berøringsskjermen funger både i regnvær og kulde. Vi la GPS-en i vann og satte den i dypfryseren (20 kuldegrader) noen timer. Etter at vi fikk skrapet vekk noe av isen, fungerte berøringsskjermen som den skulle.

Skjermen er stor og stort sett lettlest, men den burde vært mer lyssterk for å fungere bedre i sterkt sollys. Vi ser for oss at snø og sterk sol være en tøff utfordring, selv om vi ikke har testet GPS-en under vinterlige forhold. Skjermen kan låses slik at touchfunksjonen ikke aktiveres utilsiktet.

LYKT: Med denne GPS-en får du ei lykt med på kjøpet.
LYKT: Med denne GPS-en får du ei lykt med på kjøpet. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Mer brukervennlig

Brukervennlighet og menystyring er forbedret i forhold til tidligere modeller fra Magellan. Men under praktisk bruk er det ofte nødvendig å bruke begge hendene: én til å holde med og én til å peke/trykke. Triton 2000 er hakket større enn andre modeller det er naturlig å sammenligne med, men den ligger godt i hånda, og den går greit ned i en lår/brystlomme. Vekta er det heller ikke noe å si på. Magellan var tidligere mye mappe- og filbasert; nå er det stort sett ikon- og menybaserte løsninger.

Oppstartstiden på denne - uavhengig av om det er kald- eller varmstart, er på rundt 50 sekunder. Det er ikke superraskt, men til sammenligning veldig likt Garmin Colorado 300, som vi har testet tidligere.

Triton 2000 bruker gjerne 2-3 minutter på å "komme opp å gå" når den sliter litt med å finne satellittene. I vanskelig terreng, skog og bratte hellinger er den altså ikke like rask. Til sammenligning bruker Colorado 300 brukte rundt 50-55 sekunder på samme sekvens. Dette er ingen krise, men det er så absolutt en forskjell.

På høyfjellet fungerer Triton utmerket med tanke på nøyaktighet. Det er ikke alltid detaljkartet er detaljert nok, men om du legger inn et spor eller et punkt basert på enhetens egne målinger, er det ikke noe problem med å ta deg tilbake dit med kun noen få meters feilmargin. I varierende terreng er nøyaktigheten mellom 6 og 9 meter, noe som er godkjent.

Fine detaljer

LÅSEKNAPP: Skjermen kan låses slik at touch-funksjonen ikke aktiveres utilsiktet.
LÅSEKNAPP: Skjermen kan låses slik at touch-funksjonen ikke aktiveres utilsiktet. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Berøringsskjermen gjør det lett å flytte på kartutsnittet som vises på skjermen, og "gå til"-funksjonen er genial. Pek/trykk på kartet dit du vil gå, hold inn "GO TO"-knappen, og Triton viser vei. Det er også mulig å "trekke opp" to eller fire små infobokser i nedkant av skjermen. Hvilken info disse rutene viser, bestemmer du selv: f.eks. avstand til neste punkt, tid til neste punkt, nøyaktighet på GPS-en, stigning, hastighet kurs, retning og så videre.

REGN OG KULDE: GPS-en har ingen vanskeligheter med å fungere i regn og kulde.
REGN OG KULDE: GPS-en har ingen vanskeligheter med å fungere i regn og kulde. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også