Statsbudsjettet

Mer penger til å redde villaksen

Regjeringen vil bruke mer penger på å redde den sterkt truede villaksen. Pengene må gå til rotenonbehandling, sier fiskefolket.

KAMP MOT GYRO: Regjeringen vil bruke 21,5 millioner kroner mer i kampen mot gyro. - Bruk rotenon, sier fiskerne. Bildet er tatt i forbindelse med rotenonbehandling i Steinkjervassdragene.
KAMP MOT GYRO: Regjeringen vil bruke 21,5 millioner kroner mer i kampen mot gyro. - Bruk rotenon, sier fiskerne. Bildet er tatt i forbindelse med rotenonbehandling i Steinkjervassdragene. Foto: FOTO: Gorm Kallestad/SCANPIX
Sist oppdatert

I statsbudsjettet ligger det en økning på 21,5 millioner kroner til å redde villaksen.

Villaksen er truet av både rømt tamlaks og parasitten gyrodactylus salaris (gyro).

I all hovedsak vil budsjettpengene gå til gyrobekjempelse, og dermed blir totalsummen på gyrobehandlingen rundt 60 millioner kroner. Rotenonbehandling og aluminiumsbehandling brukes i dag.

- Bruk rotenon

Daglig leder Torfinn Evensen i Norske Lakseelver tror mesteparten av de ekstra pengene vil gå til Vefsn-vassdraget i Nordland.

- Andre tiltak står i kø, og de skulle vi gjerne hatt penger til, sier han til klikk.no.

- Vi har et etterslep, eller i hvert fall et stort behov for behandling i andre elver.

Evensen er ikke i tvil om at det er rotenon som skal til for å behandle ondet, i hvert fall så lenge behandling med aluminium ikke har gitt bedre effekt.

Foreløpig er Lærdalselva "prøvekaninen" for behandling med aluminium. Les mer om diskusjonen om behandlingsform på Norges Jeger- og Fiskerforbunds nettsider.

- Må prioritere

Infosjef Espen Farstad i jeger- og fiskerforbundet retter tommelen rett i været for mer penger til gyrobekjempelse, men sier som Evensen at dette ikke er nok.

- Det er en gledelig utvikling, men nå har vi kommet inn i en situasjon hvor vi må prioritere midlene, sier han til klikk.no.

Farstad mener vi ikke kan bekjempe gyro i en elv om gangen, mens vi "lar det skure" i de andre infiserte elvene. Han peker på at vi ifølge handlingsplanen mot gyro trenger 70 millioner kroner, og derfor er budsjettforslaget ti millioner for lavt.

Les mer om handlingsplanen mot gyro her

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også