Sunnmørsalpene

FLOTT UTSIKT: Det er bryet verdt å anstrenge seg litt for en slik utsikt. © Foto: Merete Gamst

Sunnmørsalpene


Vis større kart

Sunnmørsalpene ligger rundt Hjørundfjorden i Ørsta, Stranda og Sykkylven kommuner. Området kjennetegnes av alpine fjell som mange steder strekker seg rett opp fra fjorden. Kjente topper er blant annet Slogen, Hornindalsrokken, Jakta og Kolåstinden. Det høyeste fjellet i sunnmørsalpene er Kvitegga (1717 moh.)

I sunnmørsalpene kan du i løpet av få timer bevege deg fra havnivå og opp på fjelltopper som er over halvannen kilometer høye. Det er også verdt å teste ut friluftslivet i Norangsdalen innerst i Hjørundfjorden.

Majestetiske Slogen

Tåka har pakket de sunnmørske toppene inn i et tykt teppe. Sakte, men sikkert beveger vi oss oppover mot tåkelandskapet. Under oss ligger den vakre Norangsfjorden, en arm av Hjørundfjorden. Dagens mål ligger over halvannen kilometer i luftlinje lenger opp, og da er det kanskje like greit at vi ikke ser toppen for bare tåke?

Vi er på tur mot majestetiske Slogen, den kanskje mest kjente toppen i Sunnmørsalpene. På avstand ser det ut som om det spisse fjellet er nesten umulig å bestige, der det stuper rett ned i havet innerst i fjorden. Fjellet er imidlertid kjent for å være favorittfjellet til både dronning Sonja og Drillo, og er en overkommelig oppgave for alle med brukbar kondisjon. Fra Øye bør turen ta om lag tre-fire timer opp, og litt kortere tid ned.

Dansende tåke

Starten av turen opp fra Øye går i tett skog, men vegetasjonen blir gradvis lavere ettersom vi spiser nye høydemeter. Da høydemåleren passerer 700 meter, forstyrrer ikke lenger vegetasjonen for utsikten. Men til gjengjeld har det kalde gufset fra tåka pakket oss inn. Den danser rundt oss i trolske bevegelser, og er det ene øyeblikket ett sted, det neste øyeblikket hundre meter lenger bort. Vi aner, mer enn ser, den bratte skråningen på vår venstre side der vi går oppover fjellryggen.

Da vi har gått vel en kilometer, deler stien seg i to. Den ene stien fører mot Patchellhytta. Den ligger på 818 meters høyde i Habostaddalen, og er et yndet stoppested for dem som ønsker å dele turen mot toppen i to dagsetapper. Den opprinnelige steinhytta ble bygget av den ivrige fjellklatreren og norgesvennen Cecil Watson Patchell på 1920-tallet. I 1964 ble det bygget en ny hytte like ved, og den er eid av Turistforeningen. Fra hytta er det også mulig å ta dagsturer til andre topper i området, men de fleste toppene er vanskelig tilgjengelige uten klatreutstyr.

Opprinnelig var planen å ta med telt og fiskestang og ta veien om Isvatnet 872 meter over havet, men tåka gjør at vi velger å holde oss til fottur mot toppen av fjellet.

På turen mot toppen kan vi flere steder velge mellom å gå på steinur eller snø, og det snødekte landskapet minner oss om at sunnmørsalpene også er et fint utfartssted for dem som foretrekker å bestige topper med ski på beina.

Høydeskrekk

De siste hundre høydemeterne mot toppen er ikke å anbefale for dem som sliter med høydeskrekk, eller misliker enkel klatring i fjell. Men hvis man planlegger hvor man skal sette beina, går det greit å komme seg opp. Av boka ved varden på toppen kan vi lese at barn nede i 6-årsalderen har klart turen.

Vi får heldigvis Slogen for oss selv, for det er ikke mange sitteplassene å finne på toppen. Uansett hvor vi snur oss, er det mer eller mindre rett ned, og ettersom tåka flytter seg rundt oss, får vi glimtvis sett den fantastiske utsikten i alle retninger. Fjorden langt der nede minner oss om at vi bare er halvveis, og det frister nesten å begynne med paragliding, så vi kommer oss raskere ned.

Sunnmørsalpene

UTSIKTEN FRA SLOGEN gjør at det er verdt slitet med å komme seg opp de 1564 meterne fra havnivå. © Foto: Merete Gamst

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!