Det er så voldsomt og intenst, så mye kraft, lyd, fart og dramatikk at en nesten ikke er i stand til å oppfatte alle sanseinntrykkene.

Kamp

Først prøver to digre bukker å imponere hverandre med gevir- og kroppsstørrelsen. Om ingen av dem bøyer av, braker de sammen i en intens kraftprøve, og det smeller i gevirene når de braker sammen. De spenner alle muskler i kroppen for å skyve den andre bakover, samtidig som de vrir hodet og geviret fra side til side.

Geviret kommer ofte nedi bakken slik at jord og vegetasjon spruter rundt slåsskjempene. Som oftest er kraftprøven fort overstått, for den svakeste gir seg når han forstår at han har møtt sin overmann. Men den sterkeste gir seg som regel ikke før han har jaget etter taperen et stykke.

Avtalt våpenhvile

Midt i all dramatikken kan skuespillet stoppe helt opp. Som om bukkene har en avtale om våpenhvile, stiller de seg opp ved hver sin simle og vokter den. Slik kan hele dyreflokken stå og hvile et kvarters tid før det hele braker løs igjen.

Voldsom paring

Paringsklare simler får aldri fred, men har hele tida en bukk hengende etter seg. Han er stadig borte for å lukte om hun er klar. Når tidspunktet er inne, er også paringen voldsom, og den er over på noen sekunder. De langt mindre simlene kneler ofte under vekten av bukkene, som veier mer enn det dobbelte.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Jakt på villrein:

Villreinjakt: Taktikk i fjellet

Århundrer med hard jakting har preget villreinen, og ingenting skremmer disse dyra mer enn et oppreist menneske. Første bud for å lykkes på villreinjakt er derfor: Hold deg lavt i terrenget!