Orkan-kategoriene

  • SubTropisk lavtrykk: Vind som beveger seg inntil 63 km i timen, også vanlig på våre breddegrader.
  • Tropisk storm: 63-117 km/t
  • Tropisk orkan klasse 1: 117-153 km/t
  • Tropisk orkan klasse 2: 153-176 km/t
  • Tropisk orkan klasse 3: 176-208 km/t
  • Tropisk orkan klasse 4: 208-245 km/t
  • Tropisk orkan klasse 5: inntil 248km/t-eller mer

(Kilde: Wikipedia)

Orkanen Gustavs herjinger vil vi trolig aldri være i nærheten av her til lands, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Storm Weather Center.

Gustav herjet på Cuba i helgen. Natt til mandag slo uværet inn over kysten av USA, og i New Orleans har borgermesteren beordret evakuering.

- Som regel vandrer slike orkaner nordover, i retning Canada. På den ferden blir orkanen forandret til et vanlig lavtrykk, som vi kjenner godt her til lands, sier meteorologen.

Dette lavtrykket kan godt drive mot Norge. Da kjennetegnes de ved at de er ekstra våte, men de innebærer som regel ikke særlig mye vind.

Kraftig vind

En sjelden gang imellom har vi likevel vind opp til orkans styrke i Norge. Kraftig vind dannes ved lavtrykk, og kan komme opp mot orkans styrke. Meteorologen understreker at disse ikke er deler av et "orkan-system", slik de har i Karibien og USA.

- Hele kysten, fra Lindesnes til Øst-Finnmark kan rammes av vind opp til orkans styrke. Stad er den plassen som oftest har så kraftig vind.

"Nyttårsorkanen"

Ifølge Wikipedia er den kraftigste orkanen som har rammet Norge i nyere tid, den såkalte "nyttårsorkanen" som kom inn over Nordvestlandet 1. januar 1992. Den skal ha ødelagt for rundt to milliarder kroner, og vi skal ikke ha vært i nærheten av lignende krisetilstander siden 2. verdenskrig.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!