Kokekar til turbruk

Test av kjelesett

Når fisken smaker kaffe, havregrøten smaker fisk og kakaoen en blanding av alle tre, er det en fordel å ha med seg ulike kjeler til ymse bruk.

ALT I ETT: Med et slikt sett får du det du trenger til å kokkelere i villmarka.
ALT I ETT: Med et slikt sett får du det du trenger til å kokkelere i villmarka. Foto: Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Når du kjøper kjelesett

  • Skal du tilberede mat til bare deg selv eller flere personer? Tre-fire personer bør ha et sett med to-tre kjeler og gjerne en egen kaffekjele. Hvis du skal ut alene, kan du naturligvis ta med den kjelen fra settet som passer best.
  • Praktisk med lokk! Om vinteren er det viktig at kjelene har lokk for å spare drivstoff. Du får dessuten store problemer med damp og kondens om du f. eks koker vann inne i telt uten at lokk brukes. Skal du smelte snø til matlaging, vil du trenge en større kjele enn om du baserer deg på å bruke vann.
  • Liker du å steke maten, bør du ha en skikkelig stekepanne, gjerne med en noe tykkere bunn enn hva som er standard på kjelene. Skal du kun koke vann, vil et godt valg være en helt vanlig aluminiumskjele eller en kjele av titan (om vekt er veldig viktig).
  • Om vekten teller, bør du se på produkter av titan. Vi har ikke med titanprodukter i denne testen, og det sier noe om at de har en noe smal brukergruppe. Aluminium kommer også i ulike varianter hvor enkelte produkter er lettere enn andre. Hvis vekten spiller mindre rolle, er et sett av stål det riktige valget. Stål er solid, og tåler tøff behandling.

Kjelesettene som fås kjøpt i dag, veier ikke tungt i sekken. Det er stort sett tre materialer som er aktuelle til turbruk: titan, aluminium og stål. Spesielt aluminium fås i ulike utgaver hvor overflaten er behandlet på en spesiell måte eller f.eks. belagt med teflon. Det er noen fordeler og ulemper med de fleste løsningene. Pris, vekt, slitestyrke og renhold er eksempel på egenskaper som påvirkes eller endres.

Titan er sterkere enn aluminium

Titan er sterkere enn aluminium, og ca. halvparten så tungt som stål. Titanprodukter kan lages veldig tynne. De er derfor lette, samtidig som det er fort gjort å brenne maten under tilberedning. Produktene tåler som regel heller ikke særlig mye før de får bulker eller blir klemt skjeve. Titan egner seg først og fremst for dem som har full fokus på å spare vekt, men fungerer ikke like bra til matlaging, bortsett fra vannkoking. Pris er også ofte en ulempe, sammenlignet med produkter av aluminium eller stål.

Aluminium er bra til matlaging

Aluminium er lettere enn stål, og har jevnere varmefordeling enn både titan og stål. Aluminium fungerer derfor veldig godt til matlaging. Hardanodisert eller oksidert aluminium er overflatebehandlet slik at det blir mer motstandsdyktig mot riper, slitasje og korrosjon.

Overflatebehandlingen gjør også settene enklere å vaske sammenlignet med "vanlig" aluminium. Flere leverandører har også aluminiumssett som har et non-stick belegg/coating som f. eks teflon, som gjør at maten ikke setter seg fast under tilberedning. Ulempen er at disse beleggene er mer ømfintlige i forhold til skraping og riper, og man må bruke tre- eller plastredskaper for ikke å ødelegge belegget. I tillegg er det begrenset hvor høy varme disse beleggene tåler. Derfor er det viktig f.eks. ikke å tørrkoke kjeler med slik coating.

Skader i belegget

I dag brukes ofte bensinbrennere med veldig høy effekt. Dette, sammen med at bruken av slik coating har vært utsatt for en del negativ omtale, har gjort at en del produsenter har valgt ikke å bruke denne type belegg, men heller bruke f.eks. oksidering som er en kjemisk prosess på elektron- /atomnivå.

Om en får skader i belegget på et produkt med f. eks teflonbelegg, bør en faktisk slutte å bruke det. Et oppskrapet produkt er vanskelig å holde rent, og maten kan brenne seg fast. Underliggende støpegods er dessuten ikke beregnet for direkte kontakt med maten, noe som kan påvirke matkvaliteten.

Rustfritt stål er sterkest og tyngst

Rustfritt stål er sterkest og tåler tøff bruk. Her er det ikke noe belegg som kan skrapes opp, og kjelesettene tåler mye før de får bulker og riper. Stålprodukter er ikke like enkle å rengjøre, og det trengs olje eller smør slik at maten ikke setter seg fast, men selve kokekarene tåler høy varme. Vekt er selvsagt en ulempe i forhold til lignende produkter i aluminium eller titan.

Brennbare detaljer hører ikke hjemme på kjelesett skal brukes på åpen flamme. Håndtak av ulike typer som smelter eller brenner om de kommer i kontakt med flammer, er ganske enkelt dårlig valg av materiale. Flere av settene i denne testen har slike detaljer - dette gir dem en dårlig skåring i forhold til soliditet og slitestyrke.

Enkelte av produsentene legger med vaskesvamp og/eller håndkle til vask av kjelene. Dette veier så godt som ingen ting, og tar ikke ekstra plass, da det pakkes inne i/mellom kjelene under transport. Et tynt håndkle fungerer også som beskyttelse av kjelene om det legges mellomkjelene under transport.

Les hele vurderingen ved å klikke deg inn på produktene!

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også