Villmarksliv tester fiskesener

Supersterke, fantastiske og usynlige – slik reklamerer produsentene for senene sine. Men er bruddstyrke og tykkelse som oppgitt? Og hva bør man egentlig ta hensyn til ved valg av sene?

Sist oppdatert

Mange er ensidig opptatt av bruddstyrke og slitestyrke når de skal kjøpe sene. Og dette er selvsagt ikke uvesentlig, selv om det i stor grad avhenger av hvilken type fiske du bedriver. Men bruddstyrke og slitestyrke er ikke alltid avgjørende for hvorvidt man får fisken på land eller ikke. Kanskje er det aller viktigste i denne sammenhengen at man faktisk kjøper nye sener hvert år? Sener blir svekket av sol og salt og feil lagring, og ingenting er mer ergerlig enn å miste sitt livs fisk fordi sena er blitt gammel og sprø!

Hva er best?

Hvilken sene som er den beste, avhenger av hvilke krav og forventninger man har, og hvilken type fiske sena skal brukes til. Smak og behag spiller også inn.

Stivheten i sena har mye å si under selve kastet. Om sena er så stiv at den reiser seg på snellespolen, vil den gi mye friksjon mot stangringene, og kastet vil bli merkbart kortere. På den annen side, når den brukes som fortom til fluefiske, er det en fordel om den er stiv, da flua lettere vil slås over og bli pent presentert underkastet.

Strekk eller svikt i sena har fordeler og ulemper ved forskjellige typer fiske. Ved dorging er det en fordel med lite svikt, for da skal fisken i størst mulig grad kroke seg selv. Men under kjøringen av fisken dempes ikke rykkene så godt. Dette må da kompenseres med en lang, myk stang og slak slurebrems på snella. Ved isfiske f.eks. er det en fordel med mye svikt, siden avstanden til kroken er kort, og man kun har en liten kort stang å dempe rykkene med. Det samme gjelder for spissen på fluefortommen. Det kan i noen tilfeller være helt avgjørende for at krokholdet ikke skal rykkes løs. Ser vi på toppknyttstengene til meitefiskerne, er de så avhengige av strekk at de setter en gummistrikk mellom stanga og sena.

Les også: Villmarksliv tester haspelsneller

Minnetrøbbel

Minne på sena kan være noe skikkelig plunder, og er vel verdt å ta hensyn til når du anskaffer ny sene, uavhengig av hvilken type fiske du bedriver. Ei sene med mye minne som ligger surret på spolen over lengre tid, gir fort en skikkelig backlash på snella, og forårsaker at kastene blir kortere.

Slitasje bør du ta spesielt hensyn til om du fisker på steder med uren bunn. Sjekk sena ofte, og kapp vekk det som er slitt.

Bruddstyrken som produsentene oppgir, må ofte betraktes som "veiledende". Når man setter en knute på sena - og det gjør man jo! - vil bruddstyrken kanskje halveres ut fra den oppgitte bruddstyrken. Det avhenger selvfølgelig av hvilken knute man benytter, men "knutestyrken" er likevel noe vi må ta hensyn til når vi vurderer kjøp av sene. Vi har testet bruddstyrken både uten knute og med to ulike knuter i våt tilstand for at testresultatet skal være mest mulig realistisk. Vi har brukt dobbelt slukknute og kirurgknute for alle senene, selv om dette ikke nødvendigvis er optimale knuter for alle senetypene.

Når du kjøper sene

OM DU HAR MULIGHETER for det, oppsøk en forhandler som har godt utvalg, hvor gjennomløpshastigheten er høy. Da er det størst sjanser for at du får ei fersk sene.

SJEKK AT SENERULLENE ikke har vært utsatt for sollys i butikken - sol gjør sena sprø! Dette er også noe du bør tenke på når du oppbevarer senespolene dine - de bør lagres "mørkt og kjølig".

HVA SKAL SENA BRUKES TIL? De ulike senene har ulike egenskaper. En senerull koster ikke all verden; de fleste har råd til å spandere riktig type sene til de ulike fiskeformene de praktiserer.

DATOMERKING av senerullene er smart. Sett dato på rullen straks du har kjøpt den, så vet du alltid hvor gammel den er.

Slik leser du tabellen

Minne: Minnet er målt ved å surre sena rundt en spole og deretter vektbelaste med 1 kg i 15 min. Deretter har vi vurdert hvordan sena ser ut og hvor lett den er å rette ut. Vektlagt med 25 %.

Bruddstyrke: Vi har målt hvor mye den knuteløse sena tåler før den sliter. Vektlagt med 25 %.

Knutestyrke: Vi har testet senene med to ulike knuter (dobbelt slukknute og kirurgknuten) og beregnet gjennomsnittlig knutestyrke i våt tilstand. Vektlagt med 25 %.

Slitestyrke: Vi har testet hvor mye mekanisk slitasje sena tåler. Vektlagt med 25 %.

Totalvurdering: Her er alle kriteriene oppsummert - men prisen er ikke tatt i betraktning.

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også