Ørretfiske rundt Oslo

SPENNENDE: Typisk parti fra Lomma et stykke nord for der Brynsveien krysser elva. Lomma er en av de mest spennende ørretelvene nær hovedstaden, og en positiv overraskelse. Og fisket er dessuten helt gratis. © Foto: Chris Appleby og Krister Ottesen

Lomma

  • Kommune: Bærum m. fl.
  • Avstand fra Oslo S: 20 km (Bryn)
  • Total lengde: Ca 15 km
  • Fiskesesong: Hele året, bortsett fra oktober
  • Fiskekort: Nei

Oslo-området har mange fiskemuligheter, flere enn de fleste hovedsteder. Marka ligger der med hundrevis av vann med ørret, røye, abbor og gjedde. De store elvene med sitt spennende fiske etter karpefisk, gjedde og gjørs ligger kun en kort kjøretur unna. Oslofjorden kan tilby rike muligheter for sjøørret, havabbor og mange av de vanligste saltvannsfiskene.

For mange er likevel fiske etter brunørret i elv noe av det mest magiske de kan oppleve. Og jammen kan du også finne det innenfor en kjøretur på en drøy halvtime fra sentrum - ja, du kan faktisk fange ørret midt i byen også. Det vil være å ta for hardt i å si at det bynære ørretfisket er eventyrlig, men i de ti elvene vi her presenterer, kan du på en god dag oppleve litt spenning en kveldsstund etter jobben. I flere av elvene er fisket til og med helt gratis.

Lomma

Lomma har sine kilder i åsene på Ringerike og i Hole kommune i Buskerud. Den renner så gjennom Lommedalen, før den møter Isielva ved Vøyenenga. Herfra heter vassdraget Sandvikselva.

Elva er steinete og relativt stri, med mange spennende kulper og dypere renner som holder ganske pen ørret. De beste plassene finner du mellom Glitredammen og Vøyen mølle, og om du parkerer der Brynsveien krysser elva, har du et godt utgangspunkt for å utforske disse. Du skal ikke gå mange meterne før du treffer på noen spennende elvestrekninger.

Markfiske er metoden framfor noen, selv om det i enkelte kulper ikke er vanskelig å sende av gårde en spinner e.l. Lomma er som sagt steinete, så det er en fordel å bruke enkle takler og så lette søkker som mulig, og være på vakt så du ikke setter deg fast.

Lomma er ei typisk vårelv, som er best rett etter isløsning og noen uker framover. Elva er grunn, så vannet skal helst være litt farget for å gi best uttelling. Da vi besøkte elva i midten av april, var den ganske klar og været i overkant pent. Likevel klarte vi å få et par godkjente ørreter på mark. Vår lokalkjente guide kunne fortelle om mange fine stunder i Lomma i ungdomsårene, med blant annet ørreter på rundt kiloen fra elva, og fisk på 1,3 kg fra Glitredammen.

Ovenfor Glitredammen er det også flere fine strekninger med stryk. Nedenfor og ovenfor Bærums Verk finnes flere fine høler det er verdt å prøve. Ved Lommedalen kirke begynner et rolig parti der elva bukter seg fint gjennom landskapet, med fine partier som egner seg godt til fluefiske.


Vis større kart

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!