"Koljer", ørret over 1,5 kilo, er forholdsvis vanlig, og fisk over fem kilo, som vet å bite fra seg, er ingen umulighet.

Flere tips

Da vi snakket med venner og kollegaer om at vi hadde lyst til å lage en sak om brukbare ørretelver kun en kort kjøretur fra Oslo, var det flere som, helt uavhengig av hverandre, fortalte at de hadde hørt rykter om godt ørretfiske i de øvre delene av Drammenselva. Som de skarpskodde journalistene vi er, måtte vi naturligvis sjekke ut om det var noe hold i ryktene.

Nå er det jo ikke veldig uvanlig at det ofte er godt ørretfiske øverst i de store lakseelvene, noe Namsen kanskje er det mest kjente eksemplet på det. Men at Drammenselva skulle ha så mye å by på, var mildt sagt overraskende. De innledende undersøkelsene tydet nemlig på at den til og med var bedre enn sitt rykte.

- Drammenselva kan fortsatt by på godt ørretfiske når forholdene er gode, og det er mye stor fisk i elva. Men etter alle inngrepene, er den dessverre bare en skygge av seg selv. For en del år tilbake var det så mye stor fisk i elva, at ingen gadd å snakke om ørret under fire kilo. Sånn er det dessverre ikke lenger, forteller Pål Andersen.

Utrolig, men sant?

Pål Andersen er en av ildsjelene i Åmot og Omegn Fiskerforening (ÅOFF), som administrerer ørretfisket ovenfor Døvikfoss, endeholdeplassen for laksen i den gyroinfiserte buskerudelva. Pål har akkurat sikret seg en tredjeplass under EM i fluefiske når vi kommer på besøk. Han kjenner de øverste delene av elva bedre enn de fleste, og påtar seg villig oppgaven med å guide oss på strekningen Embretsfoss-Katfoss, som visstnok er den mest interessante.

Ifølge sekretær Terje Skalstad i foreningen var det et brukbart fiske på synkende vannstand rett etter flommen, og det skal ha blitt tatt en del kilosfisk. Han hadde imidlertid ikke fått rapport om noen kjemper. Den største så langt i sesongen skal ha veid beskjedne 2,2 kilo.

50 over fem kilo

Det er ikke spesielt stort til Drammenselva å være, påstår Andersen, som er overbevist om at det svømmer fisk, og da snakker vi ikke om gjedde, på rundt 10 kilo i elva. Fisk på rundt fem kilo skal det visstnok være mange av fortsatt. På slutten av samtalen lover han faktisk å ta oss med til en plass der han vedder bilen sin, en splitter ny Toyota Hi-Lux 4D4, på at det står minst 50 ørreter over fem kilo. Ja, du leser riktig.

- Men de er vriene å ha med å gjøre, iallfall på denne årstida, så jeg lover absolutt ingenting, gliser han i beste selgerstil.

Plutselig virker det uendelig lenge å vente nesten ei hel uke.


Vis større kart

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!