Test av turmat

Alt i ett-turmat

Du må ikke tenne bål eller ha med kokeapparat for å lage deg et varmt måltid på tur.

RASK MAT: Med Åpnespis turmat får du varm mat uten bål. FOTO:
RASK MAT: Med Åpnespis turmat får du varm mat uten bål. FOTO: Foto: Dag Kjelsaas
Sist oppdatert

Denne posen inneholder alt som trengs for å servere varm middag på ett kvarter. Varm mat uten bruk av kjele for oppvarming er et konsept som passer bra for friluftsfolk i mange situasjoner.

Framgangsmåten med Åpnespis er at vi ganske enkelt åpner en plastpose, tar ut ingrediensene og legger pakningen med mat i en grønn pose med et «varmeelement».

Deretter åpnes en forseglet plastpose med vann som helles på varmeelementet.

Etter kort tid begynner varmeutviklingen, og samtidig utvikles det også damp.

Ytterposen foldes igjen, og pakken får ligge på et sted som tåler, men ikke stjeler for mye varme. Etter 10-15 minutter skal maten være varm og klar til servering.

Les også: Test av Real turmat

Inkludert bestikk

Det følger med plastskje, og du trenger ikke tallerken, da maten ligger i en form eller i en pose du spiser rett fra.

Retter som hjortegryte og oksesmåsteik består av større biter med kjøtt og poteter. I den førstnevnte er det i tillegg også løk, sjampinjong, skummet melk, vegetabilsk olje, fløte, salt og krydder. Begge er på 400 gram.

Lasagne Bolognese kommer i pakning på 450 gram og Ravioli Bolognes i 375 grams-pakning.

Disse fire gir den metthetsfølelsen man bør ha etter en middag.

På menykartet fra Åpnespis finner du i tillegg følgende retter i 300-grams poser: Kyllinggryte, chunky chicken, sterk pasta rigatonio (vegetar) og bacon og bønner. Disse egner seg best som lunsj eller mellommåltid.

Varmer deg en time

Åpnespis turmat

www.aapnespis.no

Vekt: fra ca. 0,31 til 0,46 kg

Antall retter: 8

Holdbarhet: minst 2 år

Pris: fra kr 59,- til kr 79,-

Min erfaring er at jeg må ha en brødskive eller to ved siden av for å bli mett av disse som et stort hovedmåltid. Jeg har prøvd rettene både når det har vært kaldt og snø og i sommertemperatur.

Varmeelementet fungerer uansett om det er varmt eller kaldt, og selve varmeprosessen pågår nærmere en time, slik at det er mulig å varme hender eller føtter etterpå.

Les også Stor test av ståltermoser

Jeg synes imidlertid ikke at maten blir varm nok før etter drøye 15 minutter. Det hjelper litt å la posen ligge i tørr mose eller en genser mens varmeelementet virker, slik at du får minst mulig avkjøling. Men vær obs på at selve elementet blir veldig varmt.

På lengre fot- eller skiturer med mange overnattinger er neppe denne middagsløsningen best.

Du bærer med deg en del vann i motsetning til hvis du satser på suppeposer eller frysetørket mat. På kortere turer, eller hvis vekt ikke er veldig viktig, er imidlertid Åpnespis en praktisk og enkel løsning for folk på tur.

Kompakt lettvektskjøkken

Herlig mat over bålet

Turmat når barna er med

Muffins til turen

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også