Rafting

Adrenalinkick på Saltstraumen

Jeg klamrer meg godt fast i det vi feier ut i verdens sterkeste tidevannsstrøm med strømvirvler mer enn store nok til å sluke hele båten.

KREFTER: Saltstraumen har gjennom tidene slukt båter og mennesker i stort antall. - Rafting på strømmen er helt trygt, sier Kjell
Sakkariassen i Saltstraumen Naturopplever. Foto: Saltstraumen Naturopplever

KREFTER: Saltstraumen har gjennom tidene slukt båter og mennesker i stort antall. - Rafting på strømmen er helt trygt, sier Kjell Sakkariassen i Saltstraumen Naturopplever. Foto: Saltstraumen Naturopplever

Publisert Oppdatert

Med kjentmann og raftingbåtfører Kjell Sakkariassen bak spakene kaster vi oss ut i Saltstraumens frådende vannmasser. Strømmen er på sitt sterkeste nå. Jeg har hjertet øverst i halsen og funderer på hva jeg skal gjøre om jeg blir sugd ned i en strømvirvel. Men tanken forsvinner i det kraften fra de 250 hestene bak på ribben brøler til og båten jumper inn i de frådende vannmassene, for øyeblikket har vi større krefter enn vannet.

Så tar strømmen skikkelig tak i raftingbåten. Bak i ribben sitter en gjeng dykkere som akkurat har kommet opp fra dypet, de har dykkepause nå som strømmen går på sitt kraftigste. Det er den hver 6. time. De har dykket litt lenger inn, der strømmen er nede i 4 knop. Nå går den i 22 knops fart under båten.

- Hold dere fast, roper Kjell. Båten kastes fram og tilbake. Om noen timer skal alt vannet, 400 millioner kubikkmeter, tilbake til storhavet, i samme vanvittige fart.

- Det gjelder å være oppmerksom, og anbefales ikke å gjøre dette på egen hånd, sier Kjell, idet han nesten stopper motoren for så å gi full guffe igjen.

- Luft bak propellen, smiler han. Det skjer hele tiden her ute, og da må den stanses for å få tak i vannet igjen. Så vrenger han over og gasser på. En strømvirvel åpner seg foran båten. Puh!

Kontraster

Vi utfordrer den råsterke strømmen en halvtimes tid. Mars er måneden med størst tidevannsforskjell, og strømmen er nå på det aller sterkeste i året, sterkest er den når det er fullmåne, og det er to dager igjen for oss. Tidevannet er som kjent månens krefter som virker her nede på jorden.

- Jeg gir den en åtter i dag, sier Kjell, på en skala fra 1-10. Han snakker om strømmen. Fra gammelt av heter det seg at Langfredag er dagen da Saltstraumen går på sitt sterkeste.

Men mars er kald i dag og kulda biter både på fingre og i ansikt, så kursen settes mot land, vi skal langt selv om vi fysisk snakker om noen hundre meter. Vi skal tilbake til steinalderen. Vi skal både bevertes og overnatte på Tuvsjyen.

Et sted for opplevelsesferie, hvor matlagingen foregår på steinaldervis og serveres i jordgammer.

Sentralt

Saltstraumen ligger bare en halvtimes vei unna Bodø, og å fly til Bodø fra Oslo tar ikke mye mer enn en time. Så da jeg ankom Saltstraumen tidligere i dag var det to timer til strømmen ville ha topp raftefart. Og hva gjør man da da?

Vel, for min del var det ingen tvil. Strømmen er tross alt verdenskjent for sitt fiske. For sin storfisk. Og på Tuvsjyen har de fiskeskøyte og skipper. Jeg så selvsagt for meg kveiter i det store sjiktet, ja en av dem hadde holdt. Det er tatt mange av dem her.

Dermed ble det raskt av med reisehabitten og på med flytedress og varm lue. Og selv om strømmen ikke ga meg den største fisken på den drøye timen jeg hadde til rådighet, fikk jeg debutert som juksa-fisker.

Juksa har jeg i grunnen ikke annet forhold til enn barndommens daglige fiskerimeldinger på radio. Dessverre, eller kanskje vi skal si heldigvis, sendes ikke de meldingene lenger, men likevel kan det her meldes at seks kilo torsk, med en gjennomsnittsvekt på tre kilo ble tatt på juksa i Saltstraumen 3. mars.

Og jeg var i land igjen fire timer etter at jeg satte meg på flyet i Oslo.

Tuvsjyen

HOLD AVSTAND: Du har sett dem i vasken hjemme, strømvirvlene. Her er en i ferd med å åpne seg, og snart har den en diameter på minst ti meter og er like dyp.

HOLD AVSTAND: Du har sett dem i vasken hjemme, strømvirvlene. Her er en i ferd med å åpne seg, og snart har den en diameter på minst ti meter og er like dyp. Foto: Foto: Ola Haug

På Tuvsjyen tar de områdets historie på alvor.

GAMMER: Steinalderfolket bodde i jordgammer. I Saltstraumen kan du oppleve noe tilnærmet.

GAMMER: Steinalderfolket bodde i jordgammer. I Saltstraumen kan du oppleve noe tilnærmet. Foto: Foto: Ola Haug

Den riktig gamle historien.

For rett oppe i lia, da strandlinjen gikk der, bosatte det seg folk her. De mange steinalderfunnene i Saltstraumen er rundt 10 000 år gamle.

Det er denne tidsepoken vertskapet Elisabeth Lund Johnston og Geoffery Johnston brenner for. For to år siden laget de derfor to store jordgammer, og maten du får servert her inne er laget på steinaldervis, av kokker og servitriser i steinalderkvinnenes klær. Mat av selvfanget vilt og hval tilberedes under bakken i en kokegrop - akkurat slik det ble gjort for 10 000 år siden - og mens vi inntar måltidet får vi høre litt om hvordan folket levde den gangen.

På Tuvsjyen har de også mer moderne saker som en fiskeskøyte, utleiebåter og anlegg for fylling av dykkerflasker og moderne senger i fine leiligheter.

Mer om Tuvsjyen finner du på www.tuvsjyen.com

Flere opplevelser

I tillegg til rafting på strømmen kan Bodø-området by på en rekke unike opplevelser.

MATKUNST: Nei, de tilber ikke bålet, steinalderdamene på Tuvsjyen, de graver opp hovedretten fra kokegropa, den mest utbredte måten å tilberede mat på de siste 10 000 årene.

MATKUNST: Nei, de tilber ikke bålet, steinalderdamene på Tuvsjyen, de graver opp hovedretten fra kokegropa, den mest utbredte måten å tilberede mat på de siste 10 000 årene. Foto: Foto: Ola Haug

Dykking

STORFISK: - Det er som å drive gjennom et fiskeoppdrettsanlegg, forteller Vi Menns dykkende journalist Inge Lundereng, om sine opplevelser i Saltstraumen.

STORFISK: - Det er som å drive gjennom et fiskeoppdrettsanlegg, forteller Vi Menns dykkende journalist Inge Lundereng, om sine opplevelser i Saltstraumen. Foto: Foto: Ola Haug

Strømmen er et dykkereldorado og vannet er sjeldent klart. Å drivdykke i strømmen er noe som står høyt på de fleste dykkeres ønskeliste. Dykk midt i den sterkeste strømmen anbefales ikke, men er gjort av et par friskuser. Saltstraumen står på en rekke ti på topp-lister i hele verden over de beste dykkerstedene.

Fiske

Sommeren er den beste fisketiden i Saltstraumen. Stor fisk av en rekke arter tas her hvert år. Verdensrekordseien på 22,7 kilo er tatt midt i strømmen. Ellers må det nevnes en økende storkveite-bestand, som nok er det store trekkplasteret for verdens trofé-fiskere. Er du lei av saltvannet, er det ikke mange minuttene i bil før du kan legge flua ut i bugnende ørretvann. Og skulle du ønske å ta en kveite og en laks, kan Kjell Sakkariassen frakte deg i 40 knops hastighet til nærmeste storlakseelv; Beiarelva.

Ørnespotting

Som et hvileskjær må havørna tas med. Før hekkesesongen tar til er det ikke uvanlig å se fem-ti ørner i slengen. Ta med telelinsa.

Grotter

Lenger inne i fjordsystemet kommer du til Nord-Europas største grottesystem. Her arrangeres guidede turer, og du får lånt lykter og hjelmer.

Rapellering

En rekke fjellvegger i Bodøs nærhet, også i Saltstraumen-området, innbyr til nedfiring. Det kan være en fin test av høydeskrekken å slippe seg utfor en hundre meter høy fjellvegg i tau og lande trygt (forhåpentligvis) i raftingbåten.

Elvebretting

Etter et kjapt kurs blir du blir utstyrt med våtdrakt, redningsvest, våtsko, hjelm, svømmeføtter og hansker. Med elvebrettet er du din egen herre. Her lærer du å utnytte kreftene i elva til lek og etter hvert mer dristige surfetriks. Foregår i Saltdalselva.

Ut på by'n

Ikke en skikkelig guttetur uten en tur på by'n. Bodø er da stedet. Byen har flere utesteder pr. innbygger enn Tromsø, og er et skolesentrum for Nordland med 10 000 studenter. Se også www.propaganda.net/uteliv/

Her finner du tilbudene

Overnatting/mat/dykking/fiskeskøyte: www.tuvsjyen.com

DYKKERELDORADO: Dykkere fra hele verden kommer til Saltstraumen for å drivdykke. Selv om noen få har prøvd, anbefales det ikke å la seg drive gjennom den verste strømmen.

DYKKERELDORADO: Dykkere fra hele verden kommer til Saltstraumen for å drivdykke. Selv om noen få har prøvd, anbefales det ikke å la seg drive gjennom den verste strømmen. Foto: Foto: Ola Haug

Rafting/guide/havørn/fiske: www.saltstraumen-adventure.com

Elvebretting: www.67nord.no

Fiske: www.saltstraumen-fiskecamp.no

Dykking: www.saltstraumendykkesenter.com

Grotter/Svartisen/Stetind/Rapell: www.nordlandturselskap.no

Hele pakka: www.stella-polaris.no (syr sammen alt for deg)

VELLYKKET JUKS: Dette bildet er tatt fire timer etter at jeg satte meg på flyet på Gardermoen. Fisken tok jeg på juksa.

VELLYKKET JUKS: Dette bildet er tatt fire timer etter at jeg satte meg på flyet på Gardermoen. Fisken tok jeg på juksa. Foto: Foto: Ola Haug

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning