Om testen:

Alle sko er løpt og evaluert med flere ganger av alle testere, på ulike underlag og minst 100 km.

TESTPANEL: Veslemøy Hausken Sjöqvist, fysioterapeut med mastergrad i idrett. Tidligere mellomdistanseløper med flere NM-gull. Erik Sjöqvist, tidligere toppløper med flere titall svenske mesterskap, bl.a. på 10.000 og 5000 m. Morten Solli, erfaren tester, journalist og mosjonistløper. Maren Haugeto, mosjonist og allround treningsfantast. Erfaren tester og journalist.

TESTKRITERIER og VEKTING:

LØPSFØLELSE (40%): Smidighet, kontakt med underlaget. Respons. Hvor lette er skoene å løpe i og innbyr de til fart?

DEMPING (25%):  Demping mot støtet som sendes opp gjennom kroppen når foten treffer bakken. 

KOMFORT (20%): Grep, hold rundt foten under løping, fra hæl til tåboks. Materialene, snøring, pløse og overdel.

STABILITET (15%): Støtte for foten mot vingling og glidninger. Fasthet, soliditet, trygghet i oppbygning og såle. 

Årets lettvektere er et blandet felt der mange av modellene er gode allroundere, som Adidas Adizero Tempo, Asics Dynaflyte og Saucony Kinvara. Andre, som New Balance Zante og Altra Escalante, er mer rene fartssko. Vår testvinner er likevel Mizuno Sayonara, som imponerer med helt suveren løpsfølelse og anvendelighet.

Lettvektssko er løpesko for deg som gjerne ofrer litt beskyttelse for å løpe lett og smidig. De er lettere og har mindre demping og stabilitet enn mengdesko. Lettvektsskoene er ofte inspirerende å løpe fort med, men i praksis vil mange av lettvekterne være allbrukssko for mange løpere. 

- Du får lyst til å løpe

Våre råd er basert på et par tusen kilometers løping og mye ekspertise og erfaring. De beste skoene i testen her tilfredsstiller strenge krav til respons, smidighet og har samtidig en liten dose "x-faktor". Men noen fasit kan vi ikke tilby.  Du må prøve skoene på selv. Erik Sjøqvist er mangedobbel svensk mester på 10.000 og 5000 meter, og løper over 100 km i uka. Han sier dette om Saucony Kinvara:

- Du får lyst til å løpe med en gang du får på deg disse skoene.

Uansett hvilke sko som faller i smak: den følelsen bør du også få før du tar med skoene til disken.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.