TEST av liggeunderlag

Nesten som senga hjemme!

Utrolig komfort i de beste liggeunderlagene - vi har testet 10.

KOMFORT PÅ BAKKEN: Liggeunderlagene bør ha tykkelse på 7-8 cm. Da slipper du å mekre ujevnhetene på bakken. FOTO: Arne T. Hamarsland.
KOMFORT PÅ BAKKEN: Liggeunderlagene bør ha tykkelse på 7-8 cm. Da slipper du å mekre ujevnhetene på bakken. FOTO: Arne T. Hamarsland.
Sist oppdatert

I denne testen fra Villmarksliv får Exped Synmat toppkarakter, men også Exped Downmat, Therm-a-Rest Neoair og Sea to Summit Comfort Plus er meget gode liggeunderlag.

Selv med en varm sovepose kan natta bli kald hvis det er kuldebru mot bakken på undersiden. Det er nemlig lufta i soveposen som isolerer. Det eneste som hjelper er et godt liggeunderlag.

Da holdes den isolerende lufta holdes på plass uten å bli klemt bort av kroppsvekten. Samtidig skal underlaget være så mykt at det former seg og støtter kroppen på en god måte.

Tykt nok og stort nok

Et underlag på 6–7 centimeter er tykt nok til at kroppen kan synke litt nedi og få god støtte samtidig som du ikke kjenner ujevnheter i bakken. Er tykkelsen under 3–4 centimeter, kjenner du gjerne bakken, og mye av komforten forsvinner.

Det må være også stort nok: ca. 55 centimeter bredt og minst 5 centimeter lengre enn deg. Det er en fordel at det er god nok friksjon mellom sovepose og underlag samt at sidekantene er noe forhøyet

Ulikt behov, ulike underlag

Hvis du kun går korte turer, eller turer inn til en fast camp, er et tykt, solid og noe tyngre underlag et godt valg. Skal du gå langt, bør det være lettest mulig. Det kan være lurt å kombinere et lett, oppblåsbart underlag med et standard celleplastunderlag.

Da kan sistnevnte rulles ut i pausene og ved bålet, og beskytte det oppblåsbare underlaget mot for eksempel skarpe steiner om natta. Og om det oppblåsbare skulle punktere, er ikke krisa total.

Lappesaker!

De letteste underlagene er ofte mer utsatt for punktering. Går lufta ut, blir det både kaldt og ukomfortabelt. Husk derfor alltid lappesaker! For å beholde spenst og isolasjonsevne, bør underlag med isolasjonsmateriale oppbevares delvis luftfylt, ikke komprimert.

Pumpeposene som følger noen modeller fyller raskt underlaget med tørr luft som ikke gir fukt/muggproblemer, og de kan brukes som vanntette klesposer på dagen og som hodeputetrekk om natta. At underlaget er behagelig mot bar hud, er ikke tillagt mye vekt her.

To typer underlag

Selvoppblåsende underlag med åpent celleskum, hvor spensten i skummet (vanligvis polyuretanskum) får underlaget til å suge luft når ventilen åpnes. De fleste greier ikke å suge nok luft til å bli behagelige å ligge på. Da må du blåse/pumpe inn litt ekstra.

Oppblåsbare underlag isolert med dun/syntetisk fyll eller med innvendig cellestruktur som isolerer. Isolasjonen kan ligge løst i cellene eller være laminert til over/underside. Bør blåses opp med pose eller pumpe for å unngå fukt/muggproblemer.

Slik testet vi

Testen er gjennomført på seinhøsten, av bladet Villmarkslivs erfarne friluftstester Arne T. Hamarsland

Det er tilbrakt minst to netter på hvert underlag. Komfort er testet på hardt underlag, en natt på helt flatt og en natt med standardiserte ujevnheter som stakk opp ca. 2 cm. Friksjon mot sovepose og teltduk er testet med en person liggende på underlaget på heve-/senkeplate. Vinkel der sovepose eller underlag glir, er målt tre ganger og gjennomsnitt beregnet.

Støy målt på 30 cm avstand når personen legger seg ned, ruller på rygg og står opp på den andre siden. Målt med ST-805 dB-måler

Evne til å tåle ujevnheter er testet på flatt underlag med fem pinner (2 x 3 cm) på tvers under underlaget. Luftmengde i underlaget er justert for best mulig komfort. Våre målinger kan avvike noe fra produsentens, for eksempel er størrelse målt der underlaget faktisk gir støtte, ikke ytterste fliker.

Testkriterier (vekting):


Praktisk bruk (40%): Lett å blåse opp og tømme for luft, tette ventiler, helst nedsenket, ikke utstikkende, god friksjon på begge sider, forhøyede sidekanter, god isolasjon i forhold til vekt/volum, pakksekk, pumpesekk/ kompresjonssekk følger med, lett å tørke, overflate som ikke trekker fukt.

Komfort (30%): Tar effektivt opp normale ujevnheter, mulig å få beskyttelsestrekk, støyer minst mulig.

Holdbarhet (30%): Solide, godt beskyttede ventiler, pumpeløsning som eliminerer problemer med fukt/mugg i underlaget, funker helt/delvis med lekkasje, lappesaker følger med, garanti.

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2017, og sist oppdatert 22/11 2017.

Les også