Ryggsmerter

Vond rygg? Tren!

De færreste ryggplager er farlige, og ofte kan du trene bort smertene.

Publisert Oppdatert

- De fleste ryggplager er muskel- og skjelettplager, eller det vi kaller for uspesifikke ryggsmerter. Det kan være vanskelig å definere hvor smerten kommer fra, men det er ikke farlig, og du kan utmerket godt trene, sier fysioterapeut og manuell terapeut Hagbart Eide til klikk.no.

Les også: Glukosamin mot ryggsmerter

Åtte av ti får problemer

De færreste går gjennom livet uten å få plager i ryggen, spesielt i korsryggen, og særlig etter at man har rundet 25 eller 30.

Faktisk vil 80 prosent av befolkningen ha ryggplager en eller flere ganger i løpet av livet.

- Massasje ikke nok

I behandlingen av ryggpasienter bruker Hagbart Eide ofte slyngetrening. Målet er å reaktivere muskulatur som er satt ut av spill på grunn av smerte eller feilfunksjon.

- Mange kommer til meg for å få massasje, men undersøkelser viser at selv om massasje kan virke lindrende, er det ikke behandling nok i seg selv.

Psst: Sex gir deg bedre helse

- Stavgang er genialt

- Vi ønsker å få folk i aktivitet fordi vi ser at ryggtrening ikke bare kan lindre ryggplager, men også virker forebyggende. Undersøkelser viser at jo tidligere du kommer i aktivitet, dess raskere blir du frisk, sier Eide.

- I tillegg til styrketrening er det bra å gå eller løpe. Da bør man velge terreng fremfor asfalt, men ikke for bratte nedoverbakker ettersom det øker trykket i ryggen. Stavgang er også en glimrende aktivitet. Staver avlaster nemlig kroppsvekten samtidig som man får brukt de stabiliserende musklene som er viktige å trene opp.

Ryggen kan også trenes opp med strikk - se video!

Løft og vridninger

De viktigste årsakene til uspesifikke ryggsmerter er overstrekking eller overbelastning av muskelgrupper og leddbånd i korsryggen. I de fleste tilfeller oppstår de akutte smertene i forbindelse med løft og vridninger. Skjevheter i ryggen vil øke risikoen for feilbelastning og smerter.

- I dag er befolkningen mer stillesittende enn for 40-50 år siden. Dermed svekkes muskulaturen som holder ryggen oppe, og vi blir mer utsatt for overbelastning, sier Hagbart Eide.

Nesten alle blir bra

Det er også mye som tyder på at psykiske forhold som stress og mistrivsel kan være medvirkende faktorer til ryggplager.

Heldigvis går akutte ryggplager nesten alltid over. Undersøkelser viser at 50-80 prosent av folk med ryggplager blir bra innen to uker. Innen seks uker er 90 prosent blitt bra. Prognosen er best for dem som kommer seg raskt i aktivitet, selv om de fortsatt har ryggsmerter.

Vi anbefaler også: Trim kroppen - innvendig

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag