Trening

Slik setter du riktige treningsmål

– Målet du setter deg, bør være attraktivt, målbart og realistisk.

REALISTISK: Fortell om treningsmålet ditt til flest mulig, da er det ikke så lett å slippe unna.
REALISTISK: Fortell om treningsmålet ditt til flest mulig, da er det ikke så lett å slippe unna. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanstockphoto
Sist oppdatert

Med gode mål blir treningen mer effektiv og lettere å gjennomføre.

Trening er ikke bare kos. Det krever disiplin og hardt arbeid også. Skal du klare å gjennomføre et halvmaraton, et bakkeløp eller ti kilometer på ski, må du trene mot nettopp dette målet. Og du må ikke miste det av syne.

Noen synes det er ugreit å trene, andre synes det er helt fantastisk når de har holdt på en stund. Uansett kan det være greit å ha noe å trene mot.

- Det kommer helt an på hvilken type du er, og hva du motiveres av. Noen trener for mentalhygienens skyld, og fikser enhver treningsøkt. Andre må ha et mål å trene mot. Som for eksempel Birken, sier personlig trener og coach Siv Kroken Gitsø.

- Det er viktig å ha et mål med treningen, men det må være et realistisk mål. Da er sjansene for at du lykkes, mye større, sier Gitsø.

Kilo, centimeter - eller klesplagg?

Mange har satt seg som mål med treningen at de skal gå ned et antall kilo, men oppdager likevel at dette kanskje ikke går som forventet, og mister motet og motivasjonen, selv om de har regelmessige treningsøkter og sunn kost.

ATTRAKTIVT: Målet du setter deg, bør være attraktivt, målbart og realistisk.
ATTRAKTIVT: Målet du setter deg, bør være attraktivt, målbart og realistisk. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanstockphoto

- Dersom du setter deg et kilomål, kan det være mange faktorer som gjør at du ikke når målet ditt. Driver du med styrketrening, vil muskler veie mer enn fett, og det er vanskeligere å bruke vekt som mål. Det kan være stoffskifteproblemer, stress og så videre. Et annet godt mål, dersom du ønsker å stramme opp og inn, kan være at du måler etter yndlingsklesplagg. Ikke kilo og centimeter. Bruk tre plagg du gjerne vil inn i, som måleenheter, legg en plan for å komme inn i disse plaggene, og bruk det som motivasjon underveis, sier Gitsø.

Når du har tatt en avgjørelse, er dette et mål. Det viktigste er at det er realistisk. Fortell om målet ditt til flest mulig, da er det ikke så lett å slippe unna.

Gode mål øker innsatsen og utholdenheten

Frank Eirik Abrahamsen har doktorgrad i idrettspsykologi og jobber som rådgiver ved Olympiatoppen. Han sier det er fire grunner til at målsetting er viktig i idrett:

- For det første retter du fokus mot det som er viktig for deg, slik at du vet hvor du skal. Derfor vil du øke innsatsen og utholdenheten, og du blir mer bevisst på hvilke strategier som fungerer. Dermed kan du justere eller endre noe på opplegget ditt.

Attraktivt - målbart - realistisk

SYSTEMATISK: Finn den riktige kombinasjonen for deg mellom pisk og gulrot.
SYSTEMATISK: Finn den riktige kombinasjonen for deg mellom pisk og gulrot. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanstockphoto

Innenfor idrettspsykologi skiller man mellom resultatmål, der målet for eksempel er en plassering i et løp, prestasjonsmål som for eksempel kan være å gå ned noen kilo til ferien, og prosessmål som handler om det du skal prestere i dag.

For eksempel at du skal løfte et visst antall kilo eller løpe runden din på en bestemt tid. Uansett hva slags mål du setter deg, er det viktig at det er et godt mål.

- Målet du setter deg, bør være attraktivt, målbart og realistisk.

Attraktivt: Du skal ha lyst til å oppnå målet, slik at du ikke mister motivasjonen underveis.

Målbart: Du skal kunne svare ja eller nei på om du har klart å oppnå målet. Ikke sett deg mål som: "Jeg skal bli i bedre form", men heller at: "Jeg skal klare å jogge rundt Sognsvann uten å stoppe."

Realistisk: Til slutt bør målet være realistisk. Vær også oppmerksom på tidsavgrensningen. Du bør ha en plan for når du skal starte treningen, slik at du kommer i gang.

GAP-analysen - 3 snarveier mot målet

Det er et GAP mellom ønsket situasjon og nå-situasjon.

Noe må gjøres for å fylle dette gapet for å komme nærmere ønsket situasjon.

1 Beskriv ønsket situasjon!

Hvordan vil den ideelle treningsuken din se ut?

Hva er viktig med det?

Hvordan ser det ut når du lykkes med det du ønsker?

2 Beskriv nå-situasjonen

Hvordan ser det ut akkurat nå?

3 Lag en plan som fører til handling

Aktivitet 1 (f.eks. løping)

Aktivitet 2 (f.eks. sykling)

Aktivitet 3 (f.eks. stavgang)

Aktivitet 4 (f.eks. langrenn)

Velg de to mest aktuelle aktivitetene som kan føre deg frem til målet.

Superrådet!

Hva er din gulrot? Vær systematisk. Du er nødt til å finne frem til den riktige kombinasjonen for deg mellom pisk, gulrot og triks som motiverer deg til å trene.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik får du superkondis

Derfor gravide trene mer

Den ultimate treningsøvelsen

Treningen som forbrenner mest fett

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også