Prestasjonsfremmende

Nikotin kan gi bedre kondis

Nikotin kan ha positiv effekt hos idrettsutøvere.

NIKOTIN: Nikotin kan ha positiv effekt hos idrettsutøvere. Her syklist Lance Armstrong under en sykkeltrening på Tenerife i desember.

NIKOTIN: Nikotin kan ha positiv effekt hos idrettsutøvere. Her syklist Lance Armstrong under en sykkeltrening på Tenerife i desember. Foto: Foto: Arturo Rodriguez/Scanpix/AP

Publisert Oppdatert
FARLIG: Overdreven bruk av nikotinplaster kan være farlig for hjertet.

FARLIG: Overdreven bruk av nikotinplaster kan være farlig for hjertet. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Det er professor Toby Mündel ved Massey University's Institute for Food, Nutrition and Human Health som leder forskningsarbeidet på nikotins egenskaper. Bakgrunnen for studiet er påstanden om at nikotin kan ha prestasjonsfremmende egenskaper og at det er et svært potent stoff som i tillegg til å være fritt tilgjengelig for alle også er helt lovlig.

Kan slite på hjertet

Til forskning.no har professor Mündel uttalt at nikotin kan gjøre en idrettsutøver mer oppmerksom i slutten av et løp, slik at vedkommende kan ta bedre taktiske avgjørelser.

- Nikotin er mye mer potent enn koffein, for eksempel, men det har vært gjort lite studier på det. Kanskje det er fordi det fortsatt sees på i forbindelse med røyking, sier han, men påpeker samtidig at stoffet kan gjøre kroppen overarbeidet eller overopphetet og at det kan være med på å slite ut hjertet.

Mündel sier at nikotin kan gjøre en idrettsutøver mer oppmerksom i slutten av et løp, slik at de kan ta bedre taktiske avgjørelser. Nikotin øker blodtrykket og hjerterytmen og kan potensielt sørge for at det pumpes mer blod inn i musklene.

Les også:

Nikotin bra for hukommelsen

Barn avhengige av koffein

- Ta heller kaffe

Thor Edvardsen, overlege professor dr.med. ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet.

Thor Edvardsen, overlege professor dr.med. ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet. Foto: Foto: Rikshospitalet

Thor Edvardsen, overlege professor dr.med. ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet, sier seg enig i at nikotin på kort sikt kan være med på å øke prestasjonen hos idrettsutøvere.

- Det kan godt være at resultatet i denne undersøkelsen er riktig. Det vi vet om nikotins effekt er at det umiddelbart får hjertet til å slå raskere og at blodårene trekker seg sammen. På kort sikt kan dette gjøre at prestasjonen øker, sier Edvardsen til klikk.no.

Han ser derimot ingen grunn til at allmennheten bør begynne med nikotinplaster for å yte bedre i idrett.

- Jeg ser ingen grunn til å oppfordre folk til å begynne med nikotinplaster. Dette er en studie som er gjort på noen få personer over ett døgn og det sies ikke noe om langtidseffekten på bruk av nikotinplaster. Gjør heller som de norske langrennsutøverne - drikk kaffe, som gir mye av den samme effekten, er professorens budskap.

Kan det være farlig å ta for mye nikotin? Hva hvis man fester ti nikotinplaster på kroppen?

- For mennesker med angina kan for mye nikotin i verste fall føre til å utløse hjerteinfarkt, noe vi vet godt fra røykere. Det beste er nok å gå den harde veien og det er å trene seg opp til å bli god, sier Edvardsen.

Positive virkninger

Ifølge forskeren I New Zealand har en rekke syklister testet ut nikotin for å se om stoffet kan fremme prestasjonen. Han forteller at nikotin kan sammenliknes med koffein og pseudoefedrin og at det er svært kraftig stimulerende middel. Dessuten er en av de negative sidene ved nikotin at stoffet er avhengighetsskapende.

Fakta om nikotin:

Nikotin er en giftig alkaloid og er et fargeløst stoff i væskeform.

Navnet nikotin kommer fra tobakksplanten Nicotiana tabacum.

Nikotin trekker sammen muskulaturen i blodåreveggen, reduserer blodgjennomstrømningen og øker blodtrykket i arteriene og gir hypertensjon.

Nikotinen øker også pulsen ettersom blodet frakter mindre oksygen da O2 molekyler i blodet blir erstattet med CO molekyler.

Nikotinavhengighet oppstår svært raskt, og nikotin er minst like avhengighetsskapende som heroin og kokain.

Kilder: Wikipedia og Kreftforeningen

Forskeren skal tidligere ha utført en studie der bruken av nikotinplaster ble bekreftet som prestasjonsfremmende under trening. Det var syklister som ble testet og disse skulle sykle så langt de kunne både med og uten nikotinplaster.

- I denne studien syklet ti av tolv syklister lenger med nikotinplaster på, men mange hadde også ganske ubehagelige bivirkninger som rare drømmer og tørste, er professorens konklusjon. Til forskning.no uttaler han at bivirkningene av bruken av nikotinplaster ser ut til å være svakere enn man først trodde.

- Vi hadde regnet med en del kvalme og svimmelhet, som man får hvis man som ikke-røyker tar seg en røyk, men vi har sett lite til det, sier han.

Resultatene fra studien skal være klar om et par måneder, og Mündel og kollegaene skal sende det til World Anti-Doping Agency for å teste eventuelle prestasjonsfremmende egenskaper og farer ved bruk av nikotin. Mündel sier at de kommer til å bruke resultatene fra undersøkelsene til å skrive to studier, en om eventuelle prestasjonsfremmende egenskaper og en om helsemessige effekter.

Les også:

Røyking kan gi Alzheimer

Nikotin til nyfødte

Tilbake til Klikk helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning