Sofagrisens våte drøm kan blir virkelighet:

Nå kommer treningspillen

Forskere utvikler en pille som gir deg fordelene ved å trene – uten at du trenger å bevege en muskel.

ØKER EFFEKTEN: Den nye pillen skal øke virkningen av vanlig trening. Den skal også gjøre kroppen sprekere selv om du aldri trener.

ØKER EFFEKTEN: Den nye pillen skal øke virkningen av vanlig trening. Den skal også gjøre kroppen sprekere selv om du aldri trener. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert
BYGGER MUSKLER: Den nye treningspillen får fett til å forbrenne raskere, øker utholdenheten og bygger muskler.

BYGGER MUSKLER: Den nye treningspillen får fett til å forbrenne raskere, øker utholdenheten og bygger muskler. Foto: FOTO: Crestock

Snart vil det være mulig å gjøre kroppen sprek uten å forlate sofaen.

To kjemiske stoffer som skal få kroppen i form uten noen form for trening, er nå blitt utviklet, melder forskning.no .

Musklene blir større, forbrenningen øker og mengden fettsyrer og glukose i blodet reduseres.

Lurer musklene

De to stoffene, som kalles GW1516 og AICAR, lurer musklene til å tro at de har trent lenge og hardt, noe som betyr at de raskt brenner fett og fremmer utholdenheten. Dette fordi stoffene har en effekt på et gen som bygger og regulerer muskler.

"Supergenet" PPAR-delta kan styre aktiviteten til mange andre gener, så det å manipulere dette genet kan ha stor betydning for hvordan kroppen fungerer.

Slanke maratonmus

Forskere ved Salk Institute for Biological Studies i La Jolla i USA visste at mus som er genetisk endret til å ha høyere aktivitet i PPAR-delta, blir slanke og sterke maratonløpere.

De undersøkte først effekten av stoffet GW1516, som tidligere hadde vist seg å stimulere PPAR-delta. De ga stoffet til vanlige forsøksmus i fire uker.

Musene fikk den samme økte forbrenningen av glukose og fettsyrer som de genetisk endrete maratonmusene.

Økte utholdenheten

Så fikk forskerne musene til å løpe 50 minutter hver dag på en tredemølle, samtidig som de fikk GW1516.

Det viste seg at treningen kombinert med GW1516 økte musenes utholdenhet med 77 prosent i forhold til forsøksdyr som hadde trent uten det kjemiske stoffet.

I tillegg steg mengden fettforbrennenede muskler med 38 prosent.

Trimming økte altså virkningen av stoffet som simulerte trening.

I form uten trening

En ny gruppe mus ble gitt både GW1516 og et kunstig stoff kalt AICAR. Det skal tilsvare det som muskelcellene forbrenner når vi trener. Forskerne ville se om tilføring av stoffet ville ha samme effekten med GW1516 som det ordentlig trening hadde.

Etter fire uker uten noe som helst trening, økte utholdenheten til musene med 44 prosent sammenliknet med mus som verken trente eller ble gitt de kjemiske stoffene.

- Det er en like stor forbedring som når vi trener jevnt, sier en av forskerne, Vihang Narkar, i en pressemelding.

Nyttig for eldre, muskelsyke og toppidrettsutøvere

Det er ikke bare sofagriser som vil ha nytte av den fremtidige treningspillen. Også mennesker med muskelsvinnsykdommer, eldre og syke som ikke kan trene og overvektige vil kunne ha god nytte av pillen.

I tillegg vil de to stoffene være attraktive for toppidrettsutøvere.

På grunn av frykt for misbruk har forskerne i La Jolla samarbeidet med World Anti-Doping Association og lagd en svært følsom test som kan oppdage GW1516 og AICAR i urinprøver, skriver forskning.no.

Les hele studien på engelsk her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning