Energidrikk:

Holder å skylle munnen med energidrikk

Du kan skylle munnen med energidrikk og få samme effekt som om du svelger.

ENERGIDRIKK: Forskere mener det kan holde å skylle munnen med energidrikk for å kunne yte bedre.

ENERGIDRIKK: Forskere mener det kan holde å skylle munnen med energidrikk for å kunne yte bedre. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Ny forskning sier sportsdrikker øker prestasjonsevnen også når man bare skyller munnen med energidrikk uten å svelge.

Holder å skylle munnen

Det er forskere ved Universitetet i Birmingham som kommer med påstanden om at sportsdrikker øker presentasjonen til idrettsfolk - selv når man bare skyller munnen.

Les også: Red Bull til Norge (Nettavisen)

Ifølge forskning.no skal ikke innholdet av kalorier i drikkene gjøre stort nok utslag til at man kan forklare saken. Den søte smaken kan heller ikke være løsningen, ettersom idrettsmennene ikke får den samme effekten av drikker med kalorifrie søtstoffer.

Les hele forskningsresultatet her

SPORTSDRIKKE: Forskere mener hjernen oppfatter signaler om at kroppen har fått i seg karbohydrater og at man da yter mer, selv om man bare har hatt sportsdrikken i munnen.

SPORTSDRIKKE: Forskere mener hjernen oppfatter signaler om at kroppen har fått i seg karbohydrater og at man da yter mer, selv om man bare har hatt sportsdrikken i munnen. Foto: Foto: Crestock

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius synes funnene i undersøkelsen er interessante.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius Foto: Foto: Jørn Grønlund

- Det første jeg tenkte da jeg hørte dette var at det ikke kunne stemme. Men, da jeg fikk høre at de skylte munnen før trening og ikke etter, så syns jeg det er interessante funn. Særlig interessant er det at man så at det ikke er søtsmaken i seg selv, men karbohydratinnholdet som gir beskjed til hjernen, sier Borchsenius.

Hun legger til at hun synes det høres logisk ut at det kan være noen hittil ukjente karbohydratreseptorer i hjernen.

Ikke samme effekt som å drikke

- Jeg synes det er viktig å presisere at selv om det i denne studien kan se ut til at man kan øke prestasjonen under trening kun ved å skylle munnen, så vil det selvfølgelig ikke ha samme effekt å skylle munnen som å drikke karbohydratholdig drikke etter trening, sier Borchsenius, og understreker at etter trening trenger man karbohydrater for å fylle opp kroppens glykogenlagre (karbohydratlagre), slik at kroppen kan prestere maksimalt ved neste treningsøkt.

- Studien sier vel heller ingenting om hvor mye bedre presasjonen til idrettsøverne ble etter at de hadde skylt munnen, sier ernæringsfysiologen.

Les også: Gutt (17) kollapset av energidrikk

Slik gjorde de undersøkelsen

Forskerne ved University of Birmingham skal først ha laget tre ulike typer drikker hvorav én inneholdt sukkerarten glukose, en annen innholdt det smakløse karbohydratet maltodekstrin og den siste drikken var rent vann. Forskerne tilførte så kunstig søtningsmiddel i alle drikkene, til smaken var søt på samtlige.

Testpersonene var ifølge forskning.no frivillige sportsfolk som hadde trening i utholdenhet. Disse personene ble delt inn i tre grupper hvorav alle måtte igjennom en utfordrende test. Underveis fikk de tre gruppene skylle munnen med en av de tre drikkene.

Resultatet var slående

Ifølge resultatene presterte idrettsfolkene som gurglet i glukose eller maltodekstrin bedre enn gruppen som drakk rent vann, og dette uten å føle at de jobbet noe hardere enn vanlig. Konklusjonen som forskerne kom frem til er at de mener vi har ukjente reseptorer i munnen, noe som gjør at vi kjenner igjen karbohydrater. Dermed sendes det signaler til hjernen om dette.

Det ble også påvist at områder i hjernen ble aktivert hos de gruppene som tok karbohydrater, men ikke hos de som bare drakk vann med kunstig søtstoff i.

Les også: Farlig med kraftig koffein-kick

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning