Skikk og bruk i skisporet

- Hester har ikke noe å gjøre i ei skiløype

Dette gjør du bare ikke i skisporet.

PONNI I SKISPORET: Marianne Otterdahl Jensen møtte en ponni da hun suste nedover skibakken.
PONNI I SKISPORET: Marianne Otterdahl Jensen møtte en ponni da hun suste nedover skibakken. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: vastateparksstaff/flickr
Sist oppdatert
MØTTE PONNI I SKISPORET: Marianne Otterdahl Jensen forventet ikke at en ponni skulle stå i veien for henne i nedoverbakken på skitur. FOTO: Privat
MØTTE PONNI I SKISPORET: Marianne Otterdahl Jensen forventet ikke at en ponni skulle stå i veien for henne i nedoverbakken på skitur. FOTO: Privat

Skikk og bruk i skisporet

  • Hold deg unna skisporet hvis du går til fots.
  • Hunder skal holdes i bånd, og eieren må ha kontroll på dyret slik at det ikke ødelegger for andre skiløpere.
  • Høyrekjøring gjelder i skisporet også.
  • Gå ut av løypen hvis du stopper.
  • Hvis dere er flere sammen bør dere gå på rekke. Velger dere likevel å gå ved siden av hverandre, må dere være svært oppmerksomme på skiløpere som kommer i motsatt retning.

Marka er stor og det er plass til alle. Eller?

En vakker vinterdag i 2009 kommer Marianne Otterdahl-Jensen susende ned skiløypa. I hocke-stilling og med god kontroll kommer det en sving foran henne. Rundt svingen står det en skapning Marianne aldri i verden hadde forventet at skulle befinne seg der, i skiløypa, denne januardagen.

- Da jeg så ponnien rakk jeg ikke å tenke så mye. Jeg ble forskrekket og hev meg ut fra skiløypa. Å støte på en ponni på skituren var det siste jeg hadde sett for meg, forteller Marianne.

- Jeg ropte til eieren at dette var farlig, men hun svarte bare: "Oss er det bare å kjøre forbi". Det var jo ikke mulig, og derfor kastet jeg meg til siden for ikke å kollidere med barnet og ponnien.

Det hele endte med at Marianne til slutt måtte ta seg til legevakten.

- Det ble konstant betennelse i skulderen, jeg måtte i flere runder til ortoped og fikk kortisonbehandling.

Hendelsen skjedde for fem år siden, men fortsatt har Marianne skulderplager.

Enkelte øvelser på trening kan hun ikke gjøre lenger, og skulderen blir aldri helt som før.

- Jeg råder alle som befinner seg i skiløypa til å ta bedre hensyn. Denne gangen skadet jeg meg selv, men det kunne gått mye verre med ponnien og eieren.

Skaper farlige situasjoner

Leder av skigruppa Vindbjart Ski, Harry Andersen, er oppgitt over at problemet med hester i skiløyper fortsatt finnes.

- Ei skiløype er preparert for skiløping! De som ferdes her, skal selvfølgelig ikke ødelegge løypa for andre. Hester har ikke noe å gjøre i ei skiløype, sier Andersen.

Andersen kommenterer også hunder som befinner seg i skiløypa:

- Hundeeiere som har med seg hunden på skituren, har en selvfølgelig plikt til å ta med seg hundeskiten.

- Hunder i bånd kan skape farlige situasjoner ved at hunden løper til siden og båndet går over skisporet ved siden av. Selv har jeg opplevd kombinasjonen små barn på ski i lysløypa samtidig med at to svære hester passerte. Dette var skremmende, sier Andersen.

Andersen har kjørt og preparert løyper i lysløypa kort tid etter å se at både gående, mopeder og hester tok seg til rette i løypene.

Han er sjokkert over den farlige kombinasjonen av hester og skiløpere.

- Jeg kan ikke forstå at det ikke blir satt en stopper for det. Det kan ikke være så vanskelig å se at denne kombinasjonen ikke går!

SKIULYKKE: Det er fort gjort å falle i skiløypa om ikke alle bruker riktig skivett. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SKIULYKKE: Det er fort gjort å falle i skiløypa om ikke alle bruker riktig skivett. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: erin pheil

Dramatikk i skisporet

Skiløyper

  • Cirka 50 prosent av skiløyper i Norge produseres dugnadsbasert med noe offentlig tilskudd. Resterende produseres av kommuner eller kommersielle reiselivssteder.
  • Det koster 1200 - 1500 kroner per time å lage langrennsskispor avhengig av maskintype. (Kostnad for drivstoff, maskin og sjåfør)
  • 650 løypemaskiner med GPS-sporing i drift.
  • 35000 kilometer Skiløyper i Norge.
  • 380 små og store skiområder.

Kilde: Skisporet.no

Dag Leween Stien, Idrettssjef i Bærum kommune, har hørt om flere dramatiske hendelser i skisporet.

- En av dem gjaldt en dame som brakk lårhalsen i en lysløype etter å ha kollidert med en som kom kjørende på ski i motsatt retning. Hun ble sykmeldt i mange måneder.

Stien forteller også at det har vært hundespann som har trent i nypreparert løype og barnehager som har akt i skiløypa.

Han legger til et par forhåndsregler:

  • Skal du gå til fots, må det være utenfor selve sporet. De som går til fots er lite ønskelig i skiløypa, men som dessverre ikke kan nektes.
  • Ta hensyn til barn når du kommer i fart. De skal bli glade skiløpere! De mest aktive og mosjonistene har en tendens til å brøyte seg frem.
  • Ta hensyn til preppepersonellet når de kommer kjørende.
  • Ofte er lysløyper retningsbestemt. Det er en grunn til det, nemlig økt kollisjonsfare. Følg skiltingen!
  • Hunden bør gjøre fra seg før den kommer i skiløypa. Det er en utfordring at begynnelsen av løypa har masse hundeavføring.

- God nok plass til alle

- Det gjøres en stor tilretteleggingsjobb av lokale foreninger, klubber og kommuner for å sørge for gode skiløyper, og med litt sunt folkevett kan alle få en god opplevelse når de er på tur, sier Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening.

- Det kan være greit å ha tenkt gjennom hvordan du vil ha turen din. Mye handler om egen innstilling. Men vis hensyn. Ingen har noen spesiell fortrinnsrett på tur i naturen, og det er god nok plass til alle.

Den Norske Turistforeningen råder alle til å tenke over hvordan du selv ville bli likt å bli møtt og behandlet og å vise hensyn til dem rundt deg.

- Vi har så flotte muligheter til å nyte naturen i Norge, ha fokus på det og kos dere på tur!

De 10 bud i skisporet

Den Norske Turistforening har listet opp 10 nyttige råd som kan være lure å ha med seg på skituren:

SKILØYPER BLIR FORT ØDELAGT: Flott, men ikke billig. Det koster 1200 - 1500 kroner per time å lage langrennsskispor avhengig av maskintype, ifølge Skisporet.no. Å gå til fots er derfor ingen lur idé¿ dersom du vil bevare skiløypene. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SKILØYPER BLIR FORT ØDELAGT: Flott, men ikke billig. Det koster 1200 - 1500 kroner per time å lage langrennsskispor avhengig av maskintype, ifølge Skisporet.no. Å gå til fots er derfor ingen lur idé¿ dersom du vil bevare skiløypene. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

1. Vis hensyn og vær vennlig mot andre skiløpere. Møter du folk med et smil får du som oftest et smil tilbake, og det blir en hyggeligere tur av slikt!

Dette irriterer oss mest i skiløypa

I forumene på Klikk.no er dette noe av det brukerne irriterer seg over i skisporet:

1. Hunder

2. Birkenløpere

3. De som går til fots

4. Syklister

5. De som utfører avanserte treningsøkter i skisporet

6. De som går i feil retning

7. Barn

8. Hester

9. De som ikke følger høyreregelen

10. Aking

2. Vær spesielt hensynsfull og oppmerksom mot barn og eldre. Tenk på at ikke alle har forutsetning for å holde samme tempo, og at det er utrolig motiverende for barn å få litt skryt av forbipasserende på skitur,

3. Det er høyrekjøring også i skiløypa. Unngå å gå flere i bredden når det er mye folk ute i sporet, høyreregelen er grei å forholde seg til!

4. Den som kjører ned har forkjørsrett, den som kommer oppover må vike og gi god plass til de som kommer ned. Det er viktig at de som går oppover løfter blikket og følger med på trafikken, det er fort gjort å bli gående og titte på sine egne skitupper, men da får du ikke med deg så mye annet.

5. Den som kommer nedover en bakke må varsle, for eksempel ved å rope "løype"! De som kjører nedover har også et ansvar for å kunne bremse opp og stoppe for en uforutsett hindring, så det er ikke bare å slippe seg løs.

6. På flatene må begge vike halv løype (ett spor), hold stavene ut til høyre. Mange har nå staver som er stroppet fast, det er lett for at de kan peke litt i alle retninger, vær ekstra obs på det når man passerer hverandre i løyper med kun ett spor.

7. Den som kommer bakfra har ikke forkjørsrett, men må gå forbi på utsiden. Det er ikke ok å komme bakfra og rope løype, er du ute og trener får du ekstra trening av å skifte ut og inn i sporet - det må du regne med å gjøre på et hvilket som helst skirenn også

8. Skiløpere som er ute på treningstur har ingen særrettigheter. Det er ekstremt viktig å tenke på at alle har lik rett til å være ute i naturen, din tur er ikke viktigere enn den andres.

9. Det er ikke god skikk å gå på bena i skisporet. Det koster mye penger å lage skispor, og det gjøres en stor tilretteleggingsjobb av lokale foreninger, klubber og kommuner for å sørge for skiløyper, bruk derfor ski i løypene og velg andre steder til gåturen.

10. Hundeeiere må vise ekstra hensyn og ha full kontroll over hunden. Tenk over om hunden din skal være med ut på dager der du vet det er mye folk i løypene. Selv om du har kontroll på din hund, finnes det mange som redde for hunder og som fort blir engstelige om hunden kommer løpende i mot. Pass også på å plukke opp etter hunden din om den gjør fra seg.

De "mykeste" har forkjørsrett

- Marka er stor og det er plass til alle. Brukerkonflikter oppstår allikevel nå og da. Særlig på store utfartsdager kan det være trangt om plassen, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sherif.

Hun råder til å vise vanlig folkeskikk og gi de "mykeste" forkjørsrett.

- Det betyr at de som trener må vike for turgåere, voksne for barn og så videre. Bruker du hodelykt må du vise hensyn og ikke sette lysstrålen rett i ansiktet på møtende skiløpere, sier Sherif.

Husk på høyreregelen!

Du holder seg på høyre side av veien/stien, du viker til høyre ved møter trange steder, og du sørger for at venstre spor er ledig for passering i motsatt retning. Motgående trafikk kan komme fort.

Om du faller i sporet, spesielt i nedfarter, er første bud å komme seg ut av veien.

- Nestemann som kommer klarer ikke alltid å stoppe eller svinge unna. Ikke minst gjelder dette barn som faller: foreldrene må ikke stille seg på tvers av hele løypen for å sperre nedfarten, de må komme seg vekk raskest mulig så vi unngår flere fall og skader.

Les også:

Slik oppfører du deg i skisporet

Finn ut om du er en sinke på ski

Treningen som gir økt forbrenning

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også