Dette gjør deg hekta på løping

TEST: Vi har prøveløpt Nike+ Ipod Nano.

PERSONLIG TRENER: I kalenderen på Ipoden lagres hver treningsøkt. Etter hvert som du begynner å kan sammenligne øktene, øker motivasjonen.
PERSONLIG TRENER: I kalenderen på Ipoden lagres hver treningsøkt. Etter hvert som du begynner å kan sammenligne øktene, øker motivasjonen. Foto: FOTO: Morten Solli
Sist oppdatert

I 1987 laget Nike en brun liten boks på størrelse med en pocketbok som kunne monteres på brystet.

Den litt uhåndterlige dingsen som ble kalt Nike Monitor, kunne måle hvor langt og fort du hadde løpt, og fortelle om status underveis. Produktet var klumpete og uhåndterlig og ble fort lagt på hylla, skriver Wired.

Men jobben med utvikle en "smart sko" fortsatte.

- Speedometer for sport

I 2004 begynte ingeniørene på Nike å legge merke til at mange løp rundt med hvite øreplugger.

Ideen om kombinere Ipod og Nike begynte å ta form. Nike-sjef Mark Parker tok en telefon til en gammel kjenning, Apple-sjef Steve Jobs, og samarbeidet begynte fort å gi resultater.

Jobs' arbeidstittel var et "speedometer for sport". Apple begynte å tilpasse sensoren som Nike hadde ideen til, mens Nike konsentrerte seg om skoene og grensesnittet.

Den første versjonen av Nike+ Ipod ble lansert i 2006. I dag har Nikeplus.com over 1,2 millioner registrerte brukere.

Snakker med skoen

Systemet er nesten latterlig enkelt: En liten brikke, litt større enn en tier, lirkes inn i en lomme under sålen på dine Nike-sko.

Du kan selvsagt også bruke sko fra andre fabrikanter, så lenge du finner plass til brikken.

En mottaker (del 2 i Nike+-pakken) kobles til din Ipod Nano, slik at den kan snakke med sensoren i skoen.

Les også:

Slik timer du mat og trening

Sjekk formen og joggeruta di her

Slik virker det

Den tekniske forklaringen er enkel: En forsker i biomekanikk oppdaget for 40 år siden at tiden en løpers fot er i kontakt med bakken er omvendt proporsjonal med farten, og uavhengig av skrittlengde eller type underlag.

Det betyr at hvis man registrerer hvor lenge foten berører bakken, kan også fart og løpelengde beregnes.

Metoden er ikke pinlig vitenskapelig nøyaktig.

"Men den er svært presis for en applikasjon som Nike+", sier Mario Lafotune fra Nikes forskningslab til Wired .

Det såkalte akselerometeret i Nike+ måler når foten treffer og forlater bakken, og kalkulerer på denne måten kontakttiden - derav utledes fart og distanse.

- Så langt har du løpt

PAKKEN: Brikken til venstre settes inn under innersålen på skoen. Nike-sko beregnet til dette har en luke som passer. Andre sko kan tilpasses manuelt. Pluggen til høyre settes inn i din Ipod Nano.
PAKKEN: Brikken til venstre settes inn under innersålen på skoen. Nike-sko beregnet til dette har en luke som passer. Andre sko kan tilpasses manuelt. Pluggen til høyre settes inn i din Ipod Nano.

Jeg har nå prøvd Nike+ Ipod en måneds tid og må medgi at jeg er hekta. Sannsynligvis er det fordi er så latterlig enkelt:

Før jeg løper, velger jeg tid eller distanse. Jeg kan for eksempel stille inn "økten" på 8 km, så velger jeg spilleliste og starter økten.

Underveis får jeg beskjed på øret hver gang en ny kilometer er tilbakelagt. Jeg får også vite hvilket tempo jeg holder (per km) og hvor mange kalorier jeg har forbrent.

Når økten er over, lagrer jeg den ved å trykke på menyknappen, og økten oppsummeres med tilbakelagt distanse, tid, snittfart og kaloriforbruk.

Underveis på løpeturen styrer jeg musikk og meny via fjernkontrollen som følger med nye Nano-modeller.

Befriende enkelt

Innimellom synker jeg løpetur-øktene og får da opp hele treningshistorikken på nikerunning.com, med all tidsinformasjon og visualiserte bilder av løpeturene.

Her ligger det også en omfattende meny med treningsprogrammer og annet som kan lastes over.

Historikken vises også, om enn med enklere grensesnitt, på Ipodens kalender.

Les også: De beste skoene på vinterføre

Mangler mye

Nike+-systemet har ikke pulsklokke, heller ingen GPS som kartlegger joggeruten.

Det finnes en drøss mer avanserte dingser og en mengde programmer for mobiltelefoner, som kan måle omtrent hvordan hver fiber i kroppen din reagerer på en treningsøkt.

Så hvilke fortrinn har egentlig Nike+ Ipod?

5 er et magisk tall

Svaret er 5, hevder Nike-folk som uttaler seg i denne artikkelen på wired.com .

Alternativene

Iphone-appen Dictance Meter Pro gjør mye av det samme som Nike+ men utnytter også GPS-funksjon i telefonen, slik at du får registrert hvor du har løpt, høyden over havet og mye annet

Klikk-redaktør Svein-Erik Hole har blogget om Distance Meter Pro.

En samling av treningsprogrammer for Iphone, også for andre aktiviteter enn løping, finner du her .

Nokias Sport Tracker lar deg dele treningsdata med kamerater og eller mange av de samme funksjonene som Iphone-appen nevnt over.

Programmet er gratis og Sports Tracker kan lastes ned her til alle Nokia-mobiler med operativsysmet S60 (ganske mange...).

Denne artikkelen på mobilen.no gir en god oversikt over en rekke andre treningsprogrammer for mobilen.

Hæ? Jo, ifølge statistikk hentet inn fra nikeplus.com, skjer det noe magisk i det man passerer 5 registrerte treningsøkter. Nike oppgir at de som har passert 5 økter, fortsetter å bruke systemet.

Det er forståelig. Da får du nemlig et sammenligningsgrunnlag, og konkurransen du har satt i gang med deg selv, begynner å virke.

Du kan sette deg mål, og lese progresjonen på vei mot målet.

Hvor langt har du løpt i løpet av et år eller en måned? Hvor mange kalorier har du forbrent totalt på løpeturene?

Hvordan var september i fohold til august? Hvor mye har du forbedret snitt-tiden per kilometer? Sånne opplysninger kan være ganske motiverende.

Les også: Her avlives slankemytene

Raskt i bedre form

På Nike-sidene kan du også hente ut treningsprogrammer, konkurrere med kompiser eller melde deg på grupper dedikert til bestemte distanser eller treningsopplegg.

Det er vel og bra, men for meg holder det å konkurrere med meg selv. Det blir veldig enkelt når treningen dokumenteres på denne måten.

Etter testmåneden har jeg satt meg et par personlige mål som jeg skal bruke Nike+ Ipod til å nå. Jeg tror det skal gå bra.

Det er ikke første gang jeg prøver en treningsduppeditt, men tror aldri før en så enkel dings har fått meg i såpass mye bedre form på så kort tid.

Les også:

Verdens råeste innesykkel

Deilige middager for hele uka

SLIK SER TUREN UT: Når økten er lastet opp på Nike-siden, ser den slik ut.
SLIK SER TUREN UT: Når økten er lastet opp på Nike-siden, ser den slik ut.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også