Triatlon

Denne triatlonen klarer du

Visste du at det finnes ulike vanskelighetsgrader?

TRIATLON: Det finnes forskjellige typer triatlon. Kort/sprint er vanligvis 750 m svømming, 20 km sykling og 5 km løp. Noe alle kan klare, eller?

TRIATLON: Det finnes forskjellige typer triatlon. Kort/sprint er vanligvis 750 m svømming, 20 km sykling og 5 km løp. Noe alle kan klare, eller? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

Stadig flere blir hekta på sporten som gir trippelt så mye treningsglede.

Triatlon er en mosjonsidrett alle kan klare. Triatlon gir allsidig trening, for svømming gir sterk overkropp, mens sykling og løping gir sterke ben.

Å bli en triatlet krever innsatsvilje, utholdenhet og styrke. Hvis du begynner treningen nå, kan du fint delta på en triatlon til sommeren, og dermed kan du også kalle deg en triatlet.

Det finnes forskjellige typer triatlon. Kort/sprint er vanligvis 750 m svømming, 20 km sykling og 5 km løp. Noe alle kan klare, eller?

Helfrelst

I 2011 meldte Line Foss (35) seg på Norseman. Den tidligere landslagsrytteren på sykkel hadde aldri prøvd triatlon før. Hun kom på fjerdeplass blant kvinnene. Tre år senere baner hun seg vei opp i eliten.

- Jeg ler litt når folk omtaler meg som en erfaren triatlet, for jeg er ganske fersk i gamet. Jeg har bare hatt to sesonger, 2011 og 2013, for i 2012 ble jeg operert for hudkreft og kunne ikke konkurrere.

I 2013 fikk hun derimot konkurrert mye.

Hun kom på tredjeplass i kvinneklassen i Norseman, og vant blant annet sin klasse i Ironman på Lanzarote og i København.

Det ga plass i Ironman-VM på Hawaii, hvor hun fikk en respektabel 30. plass.

10 timer i uka

Line byttet fra sykling til triatlon fordi alle lagsamlingene og rittene tok for mye tid. Nå trener hun friere, og gjerne med samboeren Even eller noen av de andre på triatlonlaget til Team Isklar.

Men det går fortsatt mye tid til trening.

- Om vinteren trener jeg rundt ti timer i uka. I konkurransesesongen blir det 15 til 25 timer. Dette høres mye ut, men må til for å takle Ironman-distansen.

- Jeg er ingen sprinter. Jeg har en motor som holder lenge, og liker bedre lange distanser. For meg er trening avkobling, det gir meg overskudd. Jeg trener etter lystprinsippet, og gjør det jeg føler for der og da. Føler jeg ikke for å trene, tar jeg fri.

Variasjonen tiltrekker

Selv om hun trener mye er ikke intensiteten alltid så høy. Rundt 70 prosent er rolige langkjøringer eller restitusjonsøkter. 30 prosent er intervaller - både harde kortintervaller, og roligere langintervaller.

Hvis du utfører intervalltreningen riktig er du garantert superkondis.

Line er klar på hva hun synes er det beste med triatlon:

- Variasjonen. De tre grenene gjør konkurransene spennende. Selv om du er dårlig på svømming kan du slå til i sykling og løping. Ingenting er avgjort før du er i mål.

Her er Lines tips:

 • Tren gjerne sammen med noen, det kan hjelpe på motivasjonen.
 • Ikke start for tøft, bruk tid på å trene deg opp.
 • Husk restitusjon - det er like viktig som selve treningen.
 • Prøv sprintdistansen først, så ser du hva triatlon handler om.
 • Øv på å skifte tøy og sko mellom grenene, så blir du ikke stresset under konkurransen.

Alle gode ting er tre

Triatlon er blitt superhett de siste årene. Gutta leder fortsatt an, men flere og flere jenter tar utfordringen og prøver seg på det som kalles den ultimate sportsgrenen. I triatlon er alle gode ting tre: Det skal svømmes, sykles og løpes.

- Det er også mindre risiko for belastningsskader fordi treningen er så variert, sier Arild Tveiten, sportssjef i Norges Triathlonforbund.

For de fleste er svømmingen den største utfordringen. Å sykle og løpe fikser de fleste, men å crawle...

- Det er mange som brystsvømmer og likevel er på et habilt godt mosjonsnivå. Men jeg anbefaler å lære crawl, som er den mest effektive teknikken. Det er dessuten spennende å få til noe du ikke behersker fra før, sier Tveiten.

- Meld deg på et crawlekurs for voksne. Slike kurs arrangeres de fleste steder med svømmehall. Det finnes også intensivkurs som går i helgene. De fleste som synes svømming er vanskelig vil få stort utbytte av å ta et kurs, også de som kan crawle litt fra før.

På utstyrsfronten er det heller ikke så mye som skal til. Tveiten forklarer at som nybegynner er alt du trenger en badedrakt, en sykkel og et par joggesko.

- Mange kjører på en terreng- eller hybridsykkel. Men om du føler at triatlon virkelig er noe for deg, er det lurt å skaffe seg en billig racersykkel. Det får du fra 5000 kr.

På sykkelsetet er det mange tabber du kan gjøre, alt fra sittestilling til valg av innstillinger på sykkelen.

ALLSIDIG: Triatlon gir allsidig trening, for svømming gir sterk overkropp, mens sykling og løping gir sterke ben.

ALLSIDIG: Triatlon gir allsidig trening, for svømming gir sterk overkropp, mens sykling og løping gir sterke ben. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

- Jeg ville også relativt tidlig vurdert en våtdrakt, for vi har ikke så varmt badevann her i Norge. Er det 14-15 grader i vannet må du ha våtdrakt, ellers blir det for kaldt. Du kan få deg en for 2000 kroner. Husk også at utstyr kan kjøpes brukt. Utover dette holder det med helt vanlig treningstøy og joggesko.

Klikks testteam har løpt 3300 km for å finne den beste løpeskoen.

Start med sprint

Når utstyret er i boks er det store spørsmålet: Hvordan trener du til en triatlon?

- Det kommer an på hva som er utgangspunktet ditt, og hva som er målet.

Tveiten anbefaler triatlondebutanter å satse på sprint- eller kortdistansetriatlon. Det betyr at du svømmer 750 meter, sykler 20 kilometer, og løper 5 kilometer.

Om du allerede har en god grunnform og trener mye, kan du vurdere en olympisk distanse der du svømmer 1500 meter, sykler 40 kilometer og løper 10 kilometer.

- Om målet er å gjennomføre ditt første sprinttriatlon bør du prøve å trene fire økter i uka, med én svømmeøkt, 1- 2 sykkeløkter og 1-2 løpeøkter. Vil du prøve deg på olympisk distanse bør du få inn 5-6 økter i uka.

- Et superenkelt tips er å gjøre intervaller på én av løpeøktene og én av sykkeløktene. Nå i vinter kan dette godt gjøres på tredemølla eller spinningsykkelen.

Noen norske triatlonkonkurranser:

 • Husvik International Triathlon, Tønsberg: Sprint, 7. juni
 • Hove Tri, Arendal: Sprint og NM Olympisk, 14.-15. juni
 • Sunnfjord Triathlon: Olympisk, 28. juni
 • Østfold Triatlon, Sarpsborg: Sprint og Olympisk, 29. juni
 • Haugesund Ironman: Halv-Ironman, 6. juli
 • Eidfjord Mini Triathon: Sprint, 1. august
 • NorsemanXtreme Triathlon, Eidfjord/Gaustatoppen: Ironman, 2. august
 • Oslo Triatlon: Sprint og Olympisk, 9. august
 • Strilaman Triathlon, Sotra: Sprint, 16. august
 • Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon, Aurland: Halv-Ironman, 16. august

Full oversikt finner du på www.triathlon.no

Overgangsøkter

På selve triatlonkonkurransen går de tre grenene i ett. Men det betyr ikke at du må svømme, sykle og løpe etter hverandre på trening.

- Nei, overgangsøkter er ikke så viktig, men når våren kommer er det effektivt å én gang i uka ta en kort løpetur etter sykkeløkta. Da får du også to økter på en gang. Alle triatleter jeg trener gjør dette. Løp 15 minutter etter at du har syklet. De første fem minuttene løper du i farten du ønsker å holde i konkurransen, så roer du ned tempoet.

Det er overgangen fra sykkel til løp som er hardest for triatleter.

Poenget med overgangsøkter er å venne kroppen til et skifte fra å sitte på sykkelen til å rette seg opp og løpe. Det er lett å få en «sittende» løpestil etter syklingen, så fokuser på teknikken.

- I tillegg er det lurt å gjøre styrketrening for hele kroppen, men spesielt for kjernemuskulaturen. Du trenger ikke trene med vekter, det er bedre med god, gammeldags sirkeltrening. Mange saltimer inneholder dette, og for eksempel er Crossfit veldig bra trening, tipser Tveiten.

Hvor langt?

Det finnes forskjellige typer triatlon:

Kort/Sprint er vanligvis 750 m svømming, 20 km sykling og 5 km løp.

Normal/Olympisk er vanligvis 1500 m svømming, 40 km sykling og 10 km løp

Halv-Ironman er 1900 m svømming, 90 km sykling og 21 km løp

Ironman er 3800 m svømming, 180 km sykling og 42 km løp

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik blir du en superløper

Løpeprogram for maratonform

Slik tøyer du ut etter løpeøkten

- Jeg vil bygge muskler. Trener jeg feil?

Vi har testet 20 hodetelefoner til trening

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning