Kniv, snor og litt til

For å kunne improvisere og overnatte uten telt, er det viktig å være utstyrt med noen få men gode hjelpemidler.

I lomma på villmarksjakka eller i beltet bør det være en kniv til å spikke fliser og kutte snor med.

Så bør vi ha mange meter med tynt tau eller snor. Denne kan brukes som klessnor, til å stramme opp presenning med, til å binde sammen skjelettet til en gapahuk med og mye mer.

Ei sammenleggbar sag av typen du trekker mot deg når du sager, er nyttig og tar liten plass.

I valg mellom sag og øks velger jeg oftest sag, men ei turøks er også nyttig, ikke minst når det skal lages oppfyringsved til bål.

Friluftsliv med leirslagning under åpen himmel gir en nærhet til naturen som er fantastisk i fint vær. Da trenger du bare en sovepose og et sted å ligge som er behagelig.

Men selv om det regner, behøver vi ikke telt for å trives. Her er noen tips om hvordan vi kan ha det bra ute på enkelt vis.

Et stikkord ved overnatting på enkelt vis uten telt er improvisasjon. Forholdene kan være veldig forskjellige fra leir til leir, ikke minst avhengig av vær og type terreng.

Evne til å finne gode løsninger er også viktig fordi vi forholder oss til mye mer enn ei oppskriftsmessig teltleirpakke. Vår arena er en annen enn den firkanten med flat bakke som kreves for å sette opp telt.

Fyrstikker eller lighter

Det er litt en smakssak om vi skal velge fyrstikker i vanntett pakning eller en helst vindsikker lighter.

Nesten uansett hvordan man skal overnatte utendørs, er det veldig praktisk med en presenning.

Den kan brukes til å ligge under når det regner, til beskyttelse av utstyr eller til tak som henges opp mellom noen trær eller på gapahuken. Et stort flak som er klippet av fra et gammelt hustelt eller et flak med kraftig byggeplast kan også brukes.

Uten tak

På åpen vidde kan det i finværsperioder være helt greit å ligge åpent, men jeg foretrekker å finne en stein eller liten fjellvegg å ligge inntil, helst i ly selv for en svak vind. I fjellet kan værforholdene endre seg raskt på tross av gode værmeldinger.

I skogsområder synes jeg det er både triveligere og mer praktisk å overnatte under og inntil et stort tre enn på åpen mark. I regnvær er det såkalte skjørtegraner som beskytter best.

Der henger greinene nedover slik at mye av regnet fanges opp og føres ut fra stammen. Særlig når det er i starten på et regnvær vil du ha det atskillig tørrere på et slikt sted enn på mer utsatte plasser.

Under skjørtegraner eller tette furuer er det ofte et teppe av tørre barnåler som kan samles sammen for å fylle ujevnheter, slik at soveplassen blir både jevn, varm og myk. Har du leir langt unna slike trær, kan barnåler hentes og bæres i en liten plastsekk som alltid bør være med på tur.

Vanligvis må man fjerne noen tørrkvister for å få plass under ei skjørtegran, og her er ei smal sag absolutt å foretrekke framfor kniv og øks, da det kan være ganske trangt med kvister og vanskelig å komme til.

Er du så heldig å finne en hule eller en stor, overhengende stein, er det naturligvis enda tørrere.

Ikke lov!

Du kan ikke når som helst og hvor som helst lage bål eller hogge materialer til gapahuk. Se utfyllende artikkel om lov og rett i utmarka.

Gode leirtips

1. Finn et sted der det er kort vei til friskt drikkevann, og gjerne nær myr der du kan oppbevare mat over lengre tid når det er varmt.

2. Bruk tid på å finne et sted der det er mulig å lage en flat liggeplass.

3. I utsatte områder bør det velges et sted med ly for vinden.

4. Unngå myr eller terreng som blir spesielt bløtt i regnvær.

5. Vanligvis er det best å ha inngang på lesiden.

6. Hvis det er planer om å lage bål, bør det være mulighet for en sikker bålplass med brannsikker mark som underlag.

7. Legg ut liggeunderlag og sovepose mens det er lyst, og i god tid før du skal legge deg.

8. Hold det ryddig.

Les mer om hvordan du setter opp gapahuken og tenner bål:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!