Gode løpetips

  • Ønsker du å bygge opp en bedre kondisjon og øke yteevnen, kan intervalltrening være til god nytte.
  • Synes du løpingen blir kjedelig i lengden, ta med deg litt musikk på turen, velg en annen løperunde enn sist, eller avtal med en venn.
  • Husk å bruke refleks hvis du løper langs veien på mørke kvelder.
  • For kvinner vil det være en fordel å investere i en god sports-BH.
  • Husk å drikk nok vann før treningen. På den måten yter du mer. Husk også vann etter trening.

- Jeg vil si at løping er den treningen du får mest igjen for. Du kan for eksempel sykle eller gå på ski dobbelt så langt for å oppnå den samme effekten som en 30 minutters løpetur, sier Tor Fauske, daglig leder i Löplabbet.

To ganger i uken

Ved å velge løping som treningsaktivitet, trenger du ikke investere store summer i verken treningsavgifter eller utstyr. Noe du for øvrig bør skaffe deg er gode løpesko. Gjør du det, forebygger du skader, og du får en mer behagelig treningsopplevelse. Det trenger ikke være av de dyreste merkene så lenge skoen gir foten god støtdemping.

- For en nybegynner kan du oppnå resultater ved å løpe kun to ganger i uken. Det mest optimale er å løpe i skogen. Det er godt for både kropp og sjel, sier Fauske.

Les også: Slik sparer du tusener på trening

Nybegynner

- Løping er effektiv trening, men det er utfordrende i starten. Er du nybegynner vil jeg anbefale at du starter med rask gange de første ukene du trener, eller veksle mellom å gå og løpe. Når du føler deg klar for det kan du legge ut på en lengre løpetur. Legg opp til et program du kan gjennomføre, ellers mister du kanskje motivasjonen, sier Fauske.

Video: Velg riktige løpesko

Les også:

Sett sammen ditt eget treningsprogram

Teller kalorier og kilometer

– For en nybegynner kan du oppnå resultater ved å løpe kun to ganger i uken.

Treningsprogram for nybegynnere, de første ukene:

  • Start med å gå i fem minutter, løp i to, gå i tre, løp i to og avslutt med å gå i tre minutter. Deretter øker du gradvis antall minutter du løper og reduserer minutter med gange.
  • Etter noen uker med dette programmet, øker du også den totale lengden på programmet. Et langsiktig mål bør være å komme opp i 30-45 minutter per treningsøkt.
  • Ikke øk lengden på turen din mer enn ett minutt per andre og tredje gang. Noen ganger føler du kanskje at du kan klare mye mer, men det er bedre å bygge seg sakte opp.
  • Avslutt joggeturen med å gå i fem minutter for å kjøle deg ned, og tøy ut før du har blitt helt kald.
Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!