Derfor skal du droppe trening

Fire gode grunner til å droppe treningen

Jada, de finnes altså.

DROPPE TRENINGEN?: Føler du ikke for trening, bør du egentlig la være. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
DROPPE TRENINGEN?: Føler du ikke for trening, bør du egentlig la være. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Helle Bornstein er personlig trener, livsstilsveileder, forfatter og eier av Smart Trening. Hun forteller at man alltids kan komme på ideer for å ikke trene;

- Hvis du ønsker å finne en grunn til å slippe unna treningen er det tusener du kan velge mellom:

"Jeg rakk ikke", "Jeg må jobbe overtid", "Jeg må hente barn i barnehagen" eller "Dagen ble ikke helt som planlagt", for eksempel.

Likevel er det altså ikke slik at alle er like viktig å ta hensyn til..

Dette forteller deg at du bør droppe treningen

Selv om vi kan finne på mengder av unnskyldninger og grunner til å la være å trene, finnes det altså virkelige argumenter mot å dra rumpa avgårde mot treningssenteret.

Bornstein ramser opp disse fire symptomene som tegn på at du bør hvile:

1. Om du har feber. Da trenger kroppen ro til å bli frisk.

2. Hvis du har sovet minimalt over en lang periode (altså ikke bare noen få netter). Da trenger kroppen å hvile seg og få søvn før du presser den til en treningsøkt.

3. Dersom du ikke har spist nok over tid. Igjen; dette gjelder over tid. Da er det viktigere å prioritere å få på plass gode mat-rutiner slik at du har energi og får god effekt av treningen og ikke minst restutisjon.

4. Hvis du er veldig stresset over tid og det å stresse gir mer stress. Da er det viktig å redusere stressnivået i livet og sørge for at treningsøktene blir den "boosten" den skal være.

Ikke tren med feber

- Ikke tren med feber. Når kroppen har feber bekjemper den en infeksjon og har nok med å gjøre deg frisk. Når du har feber trenger du ro og hvile, dette gjelder med treningen også, forteller trening- og kostholdsveileder Marit Ebeltoft.

Om man trives med trening er fremdeles trening og regne som en form for stress for kroppen, men en positiv form ifølge Ebeltoft:

- Men når du er syk og kroppen allerede jobber med sykdommen vil treningen gå over til en negativ form for stress. Det kan resultere i at du forblir syk lengre eller at sykdommen forverrer seg.

Hvordan vet du om du er i form til å trene?

- Hvis du har luket ut grunnene over i forhold til feber, søvn og stress er det som regel best å dra på trening. Husk at du kan og bør justere treningsøkten etter formen og dagen din. Om du er redd for å bli forkjøla kan du trene litt lettere eller kortere enn vanlig, råder Bornstein.

Ebeltoft forteller at sykdommer som "sitter lavere enn halsen" betyr at du bør ta det rolig på trening:

- Andre typer sykdommer som bør fortelle deg at du bør droppe treningen er for eksempel lungebetennelse, altså noe mer enn rennende eller tett nese. Er sykdommen under halsen og nedover bør du unngå trening. Det vil si, litt hodepine, tett eller rennende nese og sår hals kan du fint trene med, også menstrasjonssmerter. Lungebetennelse eller annen sykdom som sitter i brystet, omgangssyke, kyssesyke, antibiotikakurer eller en form for skade som gjør treningen vond er ikke anbefalt å trene med. Da bør du unngå trening og har en treningsfri periode.

Det finnes god mange dårlige unnskyldninger til å droppe treningen. Dårlig tid er for eksempel ingen særlig god unnskyldning;

- Om du har dårlig tid bør du prioritere de viktigste øvelsene, eller trene en økt som tar mindre tid. Som for eksempel en intervalløkt. Kommer du deg ikke på trening, så tren i stua. Det handler om å finne løsninger og ikke bare si "jeg fikk det ikke til". Du får til noe trening om du bare vil.

Lov å droppe treningen bare fordi du har lyst

Selv Bornstein kan droppe å trene innimellom:

- Jeg har hatt min treningsrutine så lenge jeg kan huske, og det å ikke trene 2-3 ganger i uka gir meg litt noia. Likevel har jeg de siste årene lært meg å lytte mer til kroppen, og noen ganger har jeg mye bedre utbytte av å sove lenger eller å gå en tur i stedet, forteller hun.

- For de fleste som ikke har hatt like gode rutiner over tid vil jeg anbefale deg å gjøre det du kan for å få på plass en god treningsrutine med treninger to ganger i uken, og sørge for at økt nummer to kommer senere i uka dersom du skulle velge bort en økt av en grunn, legger hun til.

Føler du ikke for trening, bør du egentlig la være. Treningen skal være lystbetonet og er den ikke det, oppfattes den ofte som negativ for kroppen, mener Ebeltoft.

- Du kan eventuelt prøve en annen treningsform, ta noen øvelser med lavere intensitet, gå en tur med en venn eller litt god musikk på øret og si deg fornøyd med det. Noen ganger er det virkelig godt nok, det trenger ikke være den tyngste økta på treningssentret for at man skal være fornøyd med egen innsats, sier Ebeltoft.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også