Knekking av fingerledd

Ekle, men ufarlige knekkelyder

Du har kanskje hørt at det er skadelig å lage knekkelyder med fingrene, men selv om lyden er ekkel ødelegger du ikke leddene.

KNEPPELYDER: Det er ikke farlig å lage knekkelyder med fingerleddene, selv om det å «knekke» andre ledd ikke akkurat anbefales.
KNEPPELYDER: Det er ikke farlig å lage knekkelyder med fingerleddene, selv om det å «knekke» andre ledd ikke akkurat anbefales. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Sist oppdatert

- Det er ikke slik at man får mer slarkete ledd av å knekke ledd hele tiden. Bevegelsen som skjer er innenfor normal bevegelighet i leddet, sier osteopat og fysioterapeut ved Stavanger Idrettsklinikk Vibeke Koren.

Det er nemlig ikke leddflater som lager lyden, slik enkelte tror, men små gasslommer i leddvæsken som kollapser.

Vanlig fenomen

På fagspråket heter det ikke å knekke ledd, men å manipulere ledd. Dette er et kjent fenomen hos folk som sitter og knekker på fingrene sine, men ifølge Koren kan man i prinsippet knekke eller manipulere de fleste leddene i kroppen.

Dette vil fremkalle den omtrent samme karakteristiske lyden som når man knekker fingrene.

- Myten om at dette er skadelig for leddene har nok oppstått fordi det er såpass ubehagelig å høre på at noen knekker leddene sine hele tiden, mener Koren.

Ikke knekk andre ledd

Når det er sagt, er det slettes ikke anbefalt å manipulere andre ledd i kroppen. Knekking av nakke og rygg kan faktisk få ganske alvorlige konsekvenser.

Kroppen klarer nemlig ikke selv å styre om den knekker på ledd som trenger det eller ikke.

- Hadde kroppen ordnet det selv, hadde man jo ikke trengt fagfolk som fysioterapeuter, kiropraktorer, manuell terapeuter og osteopater. En fagperson vil knekke de leddene som har nedsatt bevegelighet. Sitter du derimot selv og knekker nakken frem og tilbake, kan det godt hende du knekker på et hypermobilt eller normalt ledd, sier fysioterapeut, akupunktør og osteopat ved OK klinikken Hilde Vermedal.

Kan ødelegge leddene

Konsekvensen kan da bli at et helt normalt, friskt ledd blir mer mobilt enn det bør være, og man vil da kunne miste noe av stabiliteten i leddet.

- Der og da vil man kanskje kunne kjenne en avspenning i nakken, som føles deilig, men det er viktig å tenke på langtidseffektene.

Du kan rett og slett påføre deg selv skader som gjør at du blir avhengig av hjelp fra fagfolk for å få et friskt ledd igjen, sier Vermedal.

Også det å bruke feil BH kan gi deg plager du ikke har hatt før.

Ingen funksjon

Selv om det altså er mer uskyldig knekke fingerledd, understreker Vibeke Koren at det heller ikke er hensiktsmessig å knekke disse leddene hele tiden. Det har ingen funksjon, slik knekkelydene terapeuter får frem har.

- Når man først har en nedsatt bevegelighet i et ledd, vil terapeuter utføre manipulasjonsteknikker som ofte vil medføre en caviasjonslyd og så knekkelyd. Det er imidlertid ikke lyden man er ute etter da, men man vil føre leddet inn i et normalt bevegelighetsmønster igjen, sier Koren.

Blir ikke stivere

Og hvis du føler at fingrene stivner hvis du ikke knekker dem opp jevnlig, er det ifølge terapeutene antageligvis bare fordi du har lagt deg til denne uvanen.

- Det er nemlig ingen grunn til å tro at fingrene får behov for denne knekkingen selv om man har gjort det over tid. Føler du at noe er galt, bør du imidlertid gå til en terapeut som kan se nærmere på leddene dine, sier Vermedal.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Fingrene avslører deg

8 tegn på at du har et helseproblem

Se hva som skjer når vi løsner BH-en

Fem vanlige treningsfeil

Sjekk også om du bruker riktig madrass.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også