Romfart

Tørste astronauter

En halvliter vann i rommet kan koste 70.000 kroner. Da blir gjenbruk viktig.

Publisert Oppdatert

Søndag 16. november kom romfergen Endeavour fram til den internasjonale romstasjonen (ISS).

Urin til vann

Astronautene skal denne gangen reparere solcellepanelene på romstasjonen, og pusse opp kjøkken og bad, slik at enda flere kan bo på romstasjonen i fremtiden.

Astronautene skal også installere et gjenvinningssystem som gjør urin om til vann.

Det er ufattelig dyrt å frakte vann ut i rommet, og en halvliter vann i rommet kan koste så mye som 70.000 norske kroner. Derfor har man måtte gjenbruke så mye av vannet som mulig.

Drikker også dusjvann

Astronautene har derfor drukket renset vann som opprinnelig kommer fra vann som er brukt til tannpussing, barbering, dusjing og håndvask. Men NASA har til nå unnlatt å bruke en annen stor kilde til vann, nemlig urin.

Forskere ved universitetet i Michigan har utviklet en metode for å gjøre urin til krystallklart vann, og metoden var allerede klar i 1997. Det har imidlertid tatt NASA ti år å komme igjennom papirmøllen for å få godkjent metoden i bruk på romstasjonen, skriver Michigan-universitetet i en pressemelding på nettsiden sin.

I ROMMET: Astronautene om bord på romfergen Endeavour blir ønsket velkommen om bord på den internasjonale romstasjonen søndag 16.november.

I ROMMET: Astronautene om bord på romfergen Endeavour blir ønsket velkommen om bord på den internasjonale romstasjonen søndag 16.november. Foto: Foto: NASA

Sparer millioner i året

Forskerne sier at vannet som er gjenvunnet fra urin, kan konkurrere med noe av det beste og reneste drikkevannet på jorden.

Det nye systemet som gjør urin til vann, kan spare NASA for over fire millioner kroner i året.

Les mer om renseprosessen på forskning.no.

Se video: Fra kloakk til drikkevann

Les også:

Bruk drikkevett

For mye vann kan være livsfarlig

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Drikke

Klikk Teknologi

URIN TIL VANN: Bob Bagdigian i NASA viser frem de to nye vanngjenvinningsmodulene som skal gi astronautene renset urin. Eller drikkevann, om du vil.

URIN TIL VANN: Bob Bagdigian i NASA viser frem de to nye vanngjenvinningsmodulene som skal gi astronautene renset urin. Eller drikkevann, om du vil. Foto: Foto: NASA

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning