Test av skøyteski, racingmodeller

Jevnt, men lite tvil om vinneren.

RASKEST: De beste racingskøyteskiene.

RASKEST: De beste racingskøyteskiene. Foto: FOTO Morten Solli

Publisert Oppdatert

Om testen:

Test-team  

I langrennski-testen har vi samarbeidet med Norsk toppidrettsgymnas (NTG), Geilo. Testerne våre er: Øyvind Olstad (sportssjef, langrenn), Geir Endre Rogn (trener, langrenn) og Eivin Rudberg (trener, skiskyting og langrenn).

Kriterier

Testkriteriene, utarbeidet av Øyvind Olstad ved NTG Geilo, skal gi en mest mulig helhetlig teknisk skitest. Kriteriene er vektet etter hva vi mener er viktigst med skiene.

Stabilitet/lett terreng (teller 25 prosent), Motbakke (20), Slipp (15), Spennegenskaper (10), Glid (20) Svingegenskaper (10)

Også i skøyteskitesten har vi to kategorier. De raskeste skiene er racingmodellene - prismessig ligger de på samme nivå som klassiske racingski og teknisk sett er dette ski i toppklassen. Det betyr lav vekt og gode egenskaper.

Siden smøring ikke er et tema for skøyteski, er det litt andre kriterier som gjelder.

Et av kriteriene er skienes egenskaper i motbakke - dette er et punkt som gjerne skiller skiene på kvalitet. Glid er viktig, og også hvordan skiene takler de ulike skøyteteknikkene.  

Speedmax vinner

Det er jevnt i toppen, men Fischer Speedmax utmerker seg med en svært god femmer på terningen (5,3 i snittpoeng).

Speedmax får toppkarakteren 6 i kategoriene svingegenskaper og stabilitet. 

Det er en nesten komplett ski, men ikke den beste i motbakker.

Den jevneste skia er Rossignols X-Ium. Den er best i motbakker og har ingen svakheter av betydning.

Madshus Redline får samme snittpoeng som Rossignol-skiene (5,0) - en ny, spennende og ganske prikkfri ski som i likhet med Rossignol-skia er bedre enn Speedmax i motbakker. 

Også Salomons kandidat prikker inn en femmer på terningen (4,8 i snittpoeng), mens Atomic-skien ikke når helt opp i denne deltesten.

Slik testet vi

Skiene er testet i uke 47 ved NTG Geilo, over to dager, klassisk-test en dag og skøyte-test den andre. På denne måten har vi sikret like forhold for alle skiene som er sammenlignet opp mot hverandre i testen.

Alle testerne har testet alle skiene. Alle ski er preparert med Swix LF6 glider.

Testerne har vurdert alle skiene etter våre testkriterier - sluttresultatene i testene er snittet av ekspertenes vurdering. 

Pris er ikke en del av vurderingen i denne testen. Det er hard konkurranse i markedet, og mange tilbud, og prisene vil variere mye fra de veiledende prisene som er oppgitt her. 

Vi vil likevel påpeke gode kjøp der det er åpenbart at du får mye for pengene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning