Test av isolerte skalljakker

Denne jakka er best i test

Stor test av 13 isolerte skalljakker for damer og herrer.

TEST: Isolerte skalljakker for dame og herre.
TEST: Isolerte skalljakker for dame og herre. Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Råd og tips ved valg av denne typen jakke

Luftemuligheter - selv om det er forskjell på de ulike membrantypene og isolasjonsmaterialene med tanke på pusteegenskaper, opplever vi i under praktisk bruk at det er like viktig - spesielt på de tykkeste jakkene - at de har gode luftemuligheter som f.eks lufteskår under armene. Sjekk at disse har god lengde - gjerne rundt 35 til 45 cm lange og at de er enkle å betjene mens du har på jakken.

Lengden på jakken - bør være slik at den dekker de edlere delene i front og den bør ha et forlenget ryggstykke slik at setet (kroppens største muskel) holdes varm og en ikke får glippe i ryggen.

Ermene - bør ha en lengde og være utformet slik at de ikke kryper opp over armene ved noe større armutslag.

Vekt og pakkevolum - er kanskje ikke så viktig på en jakke om du kun skal bruke den i alpinbakken, men om den skal med i sekken på f.eks topptur er dette et greit moment å ta med seg.

Vaskemaskin og tørketrommel - bruker vel de fleste i dag når de skal rengjøre klær. Vi mener at klær av denne typen bør tåle minst 40 grader maskinvask og at de tørkes i tørketrommel. Sjekk dette før du handler slik at du ikke ender opp med en jakke som må på rens eller tåler kun håndvask i kaldt vann¿.

Snøskjørt - er noe som i all hovedsak er tilpasset bruk i alpinbakke og løssnøkjøring. Om du ikke skal bruke jakken til dette er det kjekt om snøskjørtet er avtakbart.

Hetta - bør dekke godt - også på sidene av ansiktet - og om du skal bruke jakken til skikjøring bør den romme hjelm. Om hetta kan rulles inn i kragen eller tas av gir dette et mer "urbant" utseende og kan være en kjekk løsning når en bruker jakken til daglig - men dette er etter vår mening ikke et must.

Isolerte skalljakker er lune og gode plagg som veier mindre og tar mindre plass enn skalljakker uten isolasjon og genser.

Alle 13 jakkene i denne testen holder høy kvalitet og snittkarakteren er 4,46.

Testvinneren Peak Performance Heli Loft Jacket får toppkarakter og er en meget god, anvendelig, solid og stilig jakke med god passform.

Jakkene som får 5 poeng av av 6 mulige er:

Norrøna Lofoten Performance Shell

Hagløfs Pirtuk

ArcTeryx Sentry

Mountain Hardwear Krakadon

Del

Det vi har kalt isolerte skalljakker, er jakker med membran som også er utstyrt med et integrert isolerende lag. I denne testen har vi kun tatt inn jakker med isolasjon av kunstfiber.

Fordelen med denne type jakke kontra en vanlig skalljakke med genser eller fleecejakke under, er de isolerte har et godt forhold mellom vekt og isolasjonsevne. Disse jakkene tar også totalt mindre plass i sekken og en kan oppnå meget god komfort under praktisk bruk. Aberet er at jakkene kan bli for varme ved aktiviteter med høy intensitet og om det blir for varmt i været.

Selv om de tynneste av jakkene i denne testen nok kan brukes gjennom store deler av året her hjemme i Norge, er de fleste av disse jakkene spisset mot vinterbruk og har løsninger rettet mot bruk i alpinbakke og f.eks løssnøkjøring; snøskjørt som hindrer at snø kommer oppover ryggen om du faller, mansjetter som varmer ekstra rundt håndledd og hindrer at snø kommer opp over ermene, lommer og festepunkt til heiskort og skipass, lommer tilpasset alpinbriller, pusseskinn til briller og hetter som er tilpasset til bruk sammen med hjelm.

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt de aller fleste jakkene inne til test over en periode på 3 måneder og vi har hatt 1 - 2 jakker tilgjengelig (dame- og herremodell) av flere av modellene. Seks erfarne testere har deltatt i testingen og jakkene er rotert innad i testteamet. J

akkene er brukt til daglig og på ulike aktiviteter og turer fra tidlig høst til tidlig vinter. Hver tester har gjort sine egne vurderinger hver for seg og jakkene er sammenlignet når de har vært samlet. V

ekt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Dun eller syntetisk isolasjon?

Dunjakker er veldig populært de siste vintrene, men hvorfor velge en jakke med syntetisk isolasjon/fiber i stede for en dunjakke? Det er fordeler og ulemper med det meste - slik også med dunprodukter og produkter med syntetiske fiber. De største fordelene med dun ligger i isolasjonsevne sett opp mot vekt og komprimerbarhet.

På disse momentene er et godt dunprodukt i en særklasse. Problemet med dun er om det kommer i kontakt med fuktighet eller om det går hull på f.eks ytterstoffet på jakken. En dunjakke vil kollapse og miste sine isolerende egenskaper om den blir våt. Om det går hull på et dunkammer vil dette tømmes relativt raskt om det ikke blir tettet på en god måte.

En dunjakke er heller ikke spesielt motstandsdyktig mot trykk - om du f.eks går med sekk vil en dunjakke klemmes flat på kontaktflatene mellom sekken og kroppen - noe som gir veldig dårlig isolasjonsevne på disse områdene. En jakke med isolasjonsmateriale av syntetiske fibre tåler mye fukt uten at den mister sin isollasjonsevne, det er ingen krise om det går hull på ytterstoffet, den er enkel å vaske og den er mye mindre ømfintlig med tanke på å bli trykket flat under f.eks en sekk. Den vil imidlertid være tyngre enn en dunjakke med samme isolasjonsevne og den vil ikke kunne komprimeres på samme måte.

Les også:

Slitesterk og varm ulljakke

Her kjøper du testvinnerne billig på nett

Test av 8 pulsklokker med GPS

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også