- Tenåringer blir gravide av tv-sex

– Sammenheng mellom sex på tv og uønsket graviditet, hevder amerikanske forskere.

FRUKTBAR TV-TITTING: Ser tenåringer tv-serier som "Sex og singelliv" og "Friends", er det større fare for at de vil bli uønsket gravide, hevder amerikanske forskere.

FRUKTBAR TV-TITTING: Ser tenåringer tv-serier som "Sex og singelliv" og "Friends", er det større fare for at de vil bli uønsket gravide, hevder amerikanske forskere. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Tenåringer som ser mye flørting, sexscener og diskusjoner om sex på tv, har mye større sannsynlighet for å bli gravide eller gjøre en partner gravid, ifølge en ny amerikansk studie - den første som direkte knytter sex på tv til tenåringsgraviditeter.

Det melder Washington Post.

"Farlige" serier

Er du tenåring og ser på tv-serier som "Sex og singelliv" og "Friends", skal det altså være større sannsynlighet for at du vil bli innblandet i en uønsket graviditet, ifølge Anita Chandra, en av forskerne bak undersøkelsen.

2000 jenter og gutter mellom 12 og 17 år ble fulgt gjennom tre år. Hvert år ble de spurt om tv-vanene sine. Deretter regnet forskerne ut hvor mange kyss og kjærtegn, samleier og sexdiskusjoner deltakerne hadde sett gjennom årene.

Tenåringer som så mye tv-sex, hadde dobbelt så stor risiko for å bli gravid eller gjøre noen gravide.

Tallene ble så satt opp imot opplysninger om tenåringenes seksualvaner og sosiale forhold.

Forskerne fokuserte spesielt på 23 serier.

 

Dobbel risiko

Konklusjonen til forskerne er at de tenåringene som så mye tv-sex, hadde dobbelt så stor risiko for å bli gravid eller gjøre noen gravide, enn de som så lite.

25 prosent av de som så mye tv-sex, var innblandet i graviditet. Blant de som så minst, var tallet kun12 prosent.

Det hadde ingen betydning om tenåringen så mye tv generelt, og derfor også så mye tv-sex, eller om vedkommende så mindre på tv, men til gjengjeld en del sex. Det dreide seg kun om den samlede mengden sex på tv.

Les også: Kvinner tar kontrollen i senga

Forskerne tok også hensyn til sosiale faktorer, som om tenåringen kom fra en splittet familie, om vedkommende ønsket å bli gravid, om han/hun viste risikoatferd - det vil si brukte stoff eller drakk mye alkohol. Men undersøkelsen fokuserte primært på sammenhengen mellom graviditet og tv-sex.

Ikke enig

Men ikke alle eksperter er enige i konklusjonen til undersøkelsen.

- Det kan være sånn at de unge som er opptatt av sex, ser serier med et mer seksuelt innhold, sier Laura Lindberg fra Guttmacher Institute, et uavhengig rådgivnings- og analysesenter for sex og sunnhet.

- Jeg håper ikke at man trekker konklusjonen at man unngår tenåringsgraviditeter om man bare slukker tv-en.

Forskerne bak rapporten anbefaler at foreldre følger med på barnas tv-vaner og diskuterer sex og konsekvensene av en tidlig debut. De mener også at tv-produsentene bør inkludere mer realistiske framstillinger av sex og den risikoen som sex fører med seg.

Rapporten til forskerne skal nylig ha blitt publisert i tidsskriftet "Pediatrics".

Les også: Husarbeid gjør henne ulykkelig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning