Sterilitet

– Tar knekken på ufruktbarhet

Stamceller fra tannhulene ble til sæd i et nytt forsøk som kan være redningen for mange menn.

KRITISKE: Kritikere stiller spørsmål ved å bruke nye metoder for å behandle ufruktbarhet, når en i mange tilfeller har valgmuligheter som å gå ned i vekt, stumpe røyken eller bli far mens man fremdeles er ung.

KRITISKE: Kritikere stiller spørsmål ved å bruke nye metoder for å behandle ufruktbarhet, når en i mange tilfeller har valgmuligheter som å gå ned i vekt, stumpe røyken eller bli far mens man fremdeles er ung. Foto: Foto: Ron Chapple Stock/Crestock

Publisert Oppdatert

Tro det eller ei, men kombinasjonen mus og tann kan være gjennombruddet i kampen mot sterilitet.

Stamceller omgjort til sæd

Brasilianske forskere har forsket på stamceller som evner å bli til forskjellige former for spesialiserte celler. Stamcellene ble tatt ut fra menns tannhuler og injisert i forsøksmusene. Utrolig nok ble cellene omgjort til menneskelig sæd.

Dersom vitenskapsmennene fra Roger Abdelmassihs fruktbarhetssenter i Sao Paulo utvikler metoden, vil det gi håp til tusenvis av norske menn som sliter med ufrivillig sterilitet.

Kritikere stiller spørsmål ved å gå til slike skritt for å behandle ufruktbarhet, når det i mange tilfeller kan være tilstrekkelig å gå ned i vekt, stumpe røyken eller bli far mens man fremdeles er ung.

Smart med yngre foreldre

UNG FAR: Ekspertene mener at risikofaktorer for barnet øker desto eldre foreldrene er når barnet blir unnfanget.

UNG FAR: Ekspertene mener at risikofaktorer for barnet øker desto eldre foreldrene er når barnet blir unnfanget. Foto: Foto: Crestock

For øvrig risikerer menn som venter til fylte 35 med å stifte familie, at graviditeten ender med (ufrivillig) abort. Etter 45 er risikoen doblet og ett av tre svangerskap ender med abort, uansett hvor gammel hun måtte være.

Fransk institutt for medisinsk forskning har i en femårsperiode fulgt utviklingen til mer enn 12 000 par der kvinnene ble kunstig befruktet. Forskerne oppdaget noe som vi har visst lenge, nemlig at kvinners evne til å bli gravid og antall aborter øker med alderen.

Økt risiko for barn av eldre fedre

Men mannens alder har også stor betydning for utfallet. Rett nok har vi eksempler på menn som er blitt fedre i godt voksen alder, men de tilhører unntakene.

Årsakene til skavankene skyldes trolig genetiske feil som viser seg når vi blir eldre. Et varsku til norske par som prioriterer karriere og andre gjøremål til langt opp i 30-årene, altså, fremfor barn og familieliv.

Barn av eldre fedre har fem ganger så høy risiko for å få Downs syndrom, i tillegg til økt risiko for hjertefeil, autisme, schizofreni og epilepsi.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning