Styrt av hormoner

De gjør oss kvisete og søthungrige, men også kvinnelige og vakre. Les hvordan hormonene påvirker oss i livets faser.

PÅVIRKER: Hormenet progsteron påvirker blant annet humøret. Østrogen er avgjørende for utviklingen av kvinnekroppen.
PÅVIRKER: Hormenet progsteron påvirker blant annet humøret. Østrogen er avgjørende for utviklingen av kvinnekroppen. Foto: FOTO: iStockphoto
Sist oppdatert
HUDVENNLIG: I 30-årene er østrogen gunstig for huden, og motvirker at den blir tørr og tynn.
HUDVENNLIG: I 30-årene er østrogen gunstig for huden, og motvirker at den blir tørr og tynn. Foto: FOTO: iStockphoto
50-ÅRENE: Jevnlig mosjon og et lavt stressnivå kan hjelpe mot plager i overgangsalderen.
50-ÅRENE: Jevnlig mosjon og et lavt stressnivå kan hjelpe mot plager i overgangsalderen. Foto: FOTO: iStockphoto

20- og 30-årene

Eggstokkene produserer østrogen og progesteron. Under graviditet produserer morkaken progesteron. Eggstokkene og binyrene produserer litt av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

  • Østrogen har vært avgjørende for utvikling av kvinnelige kjønnstrekk, inkludert fettfordelingen på kroppen, og er årsaken til at kvinner får rundere hofter og lår. Østrogenet styrer menstruasjonssyklusen.
  • Progesteron er involvert i menstruasjonssyklus og kan før menstruasjon være årsak til ømme bryster og økt appetitt, særlig på søtsaker. Progesteron er viktig for bevaring av en graviditet.
  • Sexlysten kan dale foran menstruasjon på grunn av økt progesteronnivå.

Humøret: Før menstruasjon kan man være sur, irritabel og nedstemt. Det er særlig progesteronet som påvirker humøret, men sannsynligvis har også østrogen en innvirkning på stemningsleiet.

Huden: Økt følsomhet for testosteron kan gi kviser, uren hud og uønsket hårvekst. Også progesteron kan gi kviser og økt hårvekst i forbindelse med PMS. Østrogen er derimot gunstig for huden i denne fasen av livet og motvirker at den blir tørr og tynn.

40-årene

I løpet av 40-årene avtar produksjonen av progesteron for de fleste. Østrogenproduksjonen holdes opp noe lenger, gjerne til slutten av 40-årene. Endringer i hormonnivåene gir som regel først uregelmessig menstruasjon, og blødningsmønsteret endrer seg.

  • Det blir vanskeligere å bli gravid fordi det ikke alltid er eggløsning forut for menstruasjonen. Men prinsipielt bør man fortsatt bruke prevensjon så lenge man har menstruasjon, hvis man ikke ønsker barn.
  • Med mindre østrogen blir slimhinnene tynnere. Noen opplever økt trang til å tisse på grunn av dette. Når østrogennivåene begynner å falle, kommer gjerne hetetokter, nattesvette, dårligere søvn og hjertebank i varierende gradNoen opplever mindre sexlyst på grunn av mindre testosteron.

Humøret: Hormonendringene kan gi mer PMS-plager og labilt humør.

Huden: Noen erfarer mer hudproblemer og kviser i denne perioden.

50-årene

For de fleste blir produksjonen av østrogen kraftig redusert tidlig i 50-årene. Styringshormonene FSH og LH, som produseres i hypofysen, øker ved overgangsalder. Disse kan måles hvis man er usikker på om man er i overgangsalderen.

  • Menstruasjonen blir borte. Noen fortsetter med overgangsplager som hetetokter langt opp i 50-årene og kanskje enda lenger.
  • Manglende østrogen gir tynne slimhinner. Kan gi tørr og sår skjede.
  • Østrogen virker gunstig på kolesterolet. Når det blir borte, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
  • Kroppsfasongen har en tendens til å forandre seg. Mindre østrogen kan gi mer fett rundt magen, og brystene kan bli mindre og tynnere.
  • Mindre østrogen kan øke faren for benskjørhet.

Humøret: Det er vanlig å ta lett til tårene og ha ustabilt humør i denne fasen.

Huden: Huden blir tynnere og tørrere.

Ikke alle kvinner har plager i overgangsalderen. 85 prosent opplever hetetokter, men slett ikke alle av disse er veldig plaget. Undersøkelser viser at mange faktorer kan påvirke opplevelsen av denne nye livsfasen:

  • Positiv innstilling til overgangsalderen
  • Jevnlig mosjon
  • Godt samliv
  • Lavt stressnivå
  • Lite plager med menstruasjon tidligere

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også