Funksjonshemming og seksualitet

Stort behov for informasjon

De fleste som har ryggmargsbrokk kan ha nedsatt følsomhet og lammelser, også i underlivet. Men det betyr ikke at de mangler seksuell lyst.

DEN VANSKELIGE PUBERTETEN: Barn og unge med funksjonshemming har ofte like mange spørsmål rundt kropp og seksualitet som funksjonsfriske.

DEN VANSKELIGE PUBERTETEN: Barn og unge med funksjonshemming har ofte like mange spørsmål rundt kropp og seksualitet som funksjonsfriske. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Publisert Oppdatert

Fakta om ryggmargsbrokk

  • Ryggmargsbrokk er en medfødt utviklingsforstyrrelse av sentralnervesystemet som oppstår tidlig i fosterlivet.
  • Ryggmargsbrokk gir ulike funksjonsbegrensninger og opptrer i alle grader.
  • Manglende lukning av ryggvirvler og ryggmarg fører til en brokkdannelse der ryggmargshinner med nervevev poser ut gjennom en åpning i ryggraden. Dette gir tap av følsomhet nedenfor brokknivået, med lammelser og forstyrrelser i urinveis- og tarmfunksjonen.
  • Barn med ryggmargsbrokk kan gå glipp av den gode barneseksualiteten. De har som oftest nedsatt følsomhet i underlivet og mindre kontroll på blære- og tarmfunksjon.
  • Hos barn med ryggmargsbrokk og hydrocephalus (økt væsketrykk i hjernen) kan puberteten komme tidligere enn hos andre, blant annet på grunn av forstyrrelser i hjernens regulering av kjønnshormoner.
  • En god del kvinner med ryggmargsbrokk får egne barn.

Kilde: Informasjonsheftet "Seksualitet og ryggmargsbrokk"

Les mer på ryggmargsbrokk - og hydrocephalusforeningens hjemmesider

De som er avhengig av rullestol på grunn av ryggmargsskader og ryggmargsbrokk, lever ofte med lammelser og nedsatt følesans. Av den grunn er det mange som antar at de ikke har seksuelle følelser - noe som viser seg å være en svært feilaktig antagelse i de fleste tilfeller.

Etterspør seksualopplysning

Spesialsykepleier Karen Grimsrud ved TRS kompetansesenter for sjeldne diagnoser, Sunnaas sykehus HF, er en av tekstforfatterne bak et informasjonshefte om seksualitet og ryggmargsbrokk. Det ble nylig ble utgitt, nettopp for å bøte på mangelen på informasjon.

Her kan du laste ned heftet

- Vi skrev heftet fordi vi opplevde at det var etterspurt. De fleste som har ryggmargsbrokk kan ha nedsatt følsomhet og lammelser, også i underlivet. Men det betyr ikke at de mangler seksuelle behov eller lyst. De med denne diagnonsen er like forskjellige som alle oss andre, også på det seksuelle området, sier Grimsrud til Klikk.no.

Reduserer helseskadelig atferd

- Veldig få av barn og unge med ryggmargsbrokk får spesialtilpasset seksualundervisning på skolen eller i helsevesenet, viser flere studier fra utlandet. Dette er også vår erfaring. Men kunnskap og åpenhet rundt seksualitet kan bidra til å redusere den helseskadelige atferden hos ungdom, for eksempel ubeskyttet sex. Om man aldri har hørt eller lært noe om sex, er man også mer sårbar når det gjelder seksuelle overgrep, mener spesialsykepleieren.

Her kan du lese mer om seksualitet og funksjonshemming

Les mer om sex og samliv på Klikk.no

Les mer om helse på Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning