Mange syke barn i desember:

Slik unngår du smitte i barnehagen

Feberen herjer og ungene smitter hverandre. Her er noen tips som reduserer smittefaren.

MINDRE SMITTE: Foreldre sender barn som har vært syke for tidlig tilbake til barnehagen, hevder svensk smittevernekspert.
MINDRE SMITTE: Foreldre sender barn som har vært syke for tidlig tilbake til barnehagen, hevder svensk smittevernekspert. Foto: FOTO: Scanpix/ Sara Johannessen
Sist oppdatert

Feberen herjer og ungene spyr. Hva kan du gjøre for unngå at småungene blir sjuke i barnehagen?

Barnehagene er en av de største smittekildene for mange barn som blir rammet av feber, oppkast og influensa.

- Det har vært mye sykdom de siste ukene, og ungene smitter hverandre, sier Mariann Dingstad, leder i Tåsen barnehage, til Klikk.no.

Slik hindrer du smitte

Den svenske smittevern-eksperten Kjell-Olof Hedlund har noen enkle tommelfingerregler for å hindre at barn blir smittet.

Her er rådene han gir foreldre på det svenske nettstedet alltombarn.se (ekstern kilde):

  • Ikke send barna i barnehagene straks de verste symptomene har gitt seg. De kan fortsatt være smittebærere.
  • Små barn smitter gjennom bleier flere dager etter at de har blitt friske. Vær derfor nøye med hygiene og klesvask.
  • Pass på at barna er nyvasket når de skal i barnehagen igjen etter sykdom.
  • Unngå å kle barna i de samme klærne som de hadde på seg når de var syke. Kosedyr ungene har hatt hos seg under sykdommen skal også holdes unna andre barn.

LES OGSÅ: Slik blir du en kul mamma eller pappa

Vil ha strenge krav

Hedlund vil stille høyere krav til foreldre med syke barn. Han hevder at foreldre konstant blir oppgitt over at ungene deres blir syke i barnehagen, og altfor ofte skylder på personalet.

Men oftest øker smittefaren ved at foreldre selv sender ungene for tidlig i barnheagen etter at de har vært syke, mener Hedlund.

- Man trenger grundige rutiner. La foreldrene skrive under på en kontrakt om bestemmelsene, så man viser at man har mottatt informasjonen, sier han til alltombarn.se.

Vanskelig vurdering

Tåsen barnehage følger et regelverk basert på anbefalinger fra Folkehelseinstituttet. Reglene skal være felles for bydelen, Nordre Aker.

Men selv klare regler kan være vanskelige å tolke. Det pågår stadig en dialog om hva som er riktig, forteller Mariann Dingstad.

- Det er jo ikke alltid så lett å vurdere. Men vårt klare råd er at om du er i tvil, skal du holde barnet hjemme. Og helst skal barnet ha en feberfri dag før det sendes i barnehagen igjen, sier hun.

LES OGSÅ: Gavetips i siste liten

- Tull og tøys

En annen lege, Göran Sjönell, er helt uenig med smittevernseksperten. Han er også opptatt av at barn som har mange sykdommer i småbarnsalderen ofte blir sjelden syke senere.

- Barna smitter mest dagen før de får et symptom. Det finnes ingen vitenskapelig støtte for at isolasjon i hjemmet hjelper.

LES MER PÅ BARNEHELSEGUIDEN

LES OGSÅ:

Pyntetips for ungene

Denne jakka kveler

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også