Ateistkampanje

Reklamerer mot Gud

Britiske ateister har fått nok. Nå vil de ha slutt på at folk bekymrer seg om helvete.

KLART BUDSKAP: "Det finnes sannsynligvis ingen gud. Slutt å bekymre deg og nyt livet", lyder omkvedet i en ny reklamekampanje.

KLART BUDSKAP: "Det finnes sannsynligvis ingen gud. Slutt å bekymre deg og nyt livet", lyder omkvedet i en ny reklamekampanje. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Publisert Oppdatert
KAMPANJE: Snart skal Londons busser prydes med budskap fra ateister som har sett seg lei på at folk uroer seg om helvetet og fordømmelse.

KAMPANJE: Snart skal Londons busser prydes med budskap fra ateister som har sett seg lei på at folk uroer seg om helvetet og fordømmelse.

Ateister i Storbritannia har samlet inn penger. Nå skal de fortelle folk at det ikke finnes noen gud, og at de bør komme seg videre i livet.

"Det finnes sannsynligvis ingen gud. Slutt å bekymre deg og nyt livet."

Sliklyder budskapet som skal pryde busser i London fra og med januar 2009.

Storbritannias første ateistkampanje har nådd innsamlingsmålet på under 24 timer. I går kveld hadde de samlet inn nesten ni ganger så mye som det de trengte for å reklamere på offentlige busser i London.

De håper nå å få i stand mer enn 5000 reklamekampanjer i den britiske hovedstaden.

Vil bli landsdekkende

Komikeren og journalisten Ariane Sherine tok initiativet til reklamekampanjen i bloggen sin.

Hun mener ateistkampanjen vil være en sunn motvekt til religiøse slagord som truer ikke-kristne med helvete og fordømmelse.

Les også: - Kvinner er gladere enn menn

- Budskapet vårt er morsomt og lett, men det har et seriøst poeng - at vi ateister vil ha en sekulær stat, en sekulær skole og en sekulær regjering, sier Sherine til avisen The Guardian. (Sekulær betyr at kirken ikke styrer staten, journ.anm.).

- Vi kan bli landsdekkende. Vi kan ha reklameplakater på t-banen, forskjellige slagord, reklame på flere busser og inne i bussene. The sky is the limit - bortsett fra at det selvsagt ikke er noen der oppe, sier Sherine.

- En vrangforestilling

Hvis noen rikinger har lyst til å gjøre det samme i Norge, så synes jeg det hadde vært flott.

Bare en dag inn i innsamlingen hadde over en halv million kroner tikket inn til kampanjen. De fleste pengene kommer fra vanlige briter som støtter opp om påfunnet.

Forfatter av boken "Gud: en vrangforestilling", professor Richard Dawkins, er blant dem som graver av egen lomme for at bussene i London skal få klistret på budskapet. Den kjente biologen mener troen på en overnaturlig skaper kvalifiserer som en vrangforestilling.

- Denne kampanjen vil få folk til å tenke, og tenking er motsatsen til religion, sier Dawkins til The Daily Telegraph.

En talsmann for Church of England uttaler at sju av ti briter omtaler seg selv som kristne og at de forstår den gleden troen kan gi.

- Kristen tro handler ikke om å bekymre seg eller ikke å nyte livet. Snarere tvert imot: Troen vår frigjør oss til å sette dette livet inn i et ordentlig perspektiv, sier han.

Vil ha lignende i Norge

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, synes derimot kampanjepåfunnet er sunt og morsomt.

- Det er alltid morsomt å bli utfordret på områder der vi ofte ikke blir utfordret. Dette må vi tåle i et samfunn som skal ha religionsfrihet. Religionsfrihet er like mye friheten til å kunne velge bort religion som retten til å tilhøre en religion, sier Brun-Pedersen til klikk.no.

Han kunne godt tenke seg samme type kampanje her i landet.

- Hvis det er noen rikinger som har lyst til å gjøre det samme i Norge, synes jeg det hadde vært flott. Det ville vært en fin motvekt til de daglige andaktene som går hver dag på NRK radio, sier Brun-Pedersen.

Les også:

Mange sexpartnere betyr ikke lykke

Gi dine innerste krefter en kickstart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning