Psoriasis

Psoriasis er en hemmende hudsykdom

Mange med psoriasis får ikke tid til husarbeid eller andre hverdagsaktiviteter.

Sist oppdatert

120.000 nordmenn har psoriasis

I tillegg er det en del som har arveanlegget i seg, men uten at hudsykdommen har brutt ut. Ved å unngå stress, alkohol eller andre belastninger på kroppen, kan du bidra til å begrense utbrudd.

  • Sannsynligvis har to til fire prosent av verdens befolkning psoriasis.
  • Man kan få psoriasis i alle aldre. Vanligst er det at sykdommen bryter ut i ungdomsårene. Om lag halvparten får sykdommen før 20-årsalderen, menn noe senere enn kvinner.
  • Psoriasis er omtrent like vanlig hos begge kjønn.
  • Psoriasis viser seg vanligvis ved tykke skjelldannelser som dekker en sår og kløende hudoverflate.
  • Psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, men er vanligst på albuer og knær, hodebunn, hender, føtter, negler, ansikt, rygg og bryst

Kilder: Norsk psoriasisforbund og Pasienthåndboka

Hudsykdommen psoriasis plager 120.000 nordmenn. Sykdommen kommer i veien vanlige gjøremål som husarbeid, viser ny undersøkelse.

En ny undersøkelse blant 1452 norske psoriatikere viser at mange sliter med å få gjennomført husarbeid og andre daglige gjøremål fordi psoriasis og behandlingen av psoriasis stjeler for mye tid.

Undersøkelsen er gjennomført av Capella Media på vegne av Norsk Psoriasisforbund.

Oppdatering: Les vår helt nye artikkel om psoriasis i Helseleksikonet.no

Pleier utseendet

16 prosent av norske psoriatikere mener at behandling av psoriasis i stor eller svært stor grad er et problem fordi det tar tid fra hverdagslige aktiviteter.

Over dobbelt så mange kvinner som menn mener dette (henholdsvis 11 og 5 prosent).

- Det er en kjensgjerning at mye av behandlingen av psoriasis dreier seg om utseendet. Resultatene er et tegn på at kvinner tar dette mer seriøst enn menn, sier forbundsleder i Norsk Psoriasisforbund Owe Stangeland.

Les også: Dette sier neglene om helsen din

Unge takler det lettere

Mer overraskende er det kanskje at de yngste og mest uerfarne psoriatikerne oppfatter hudsykdommen mindre hemmende enn de eldre.

Mens åtte prosent av de mellom 45 og 64 år svarte at hudbehandling i stor eller svært stor grad stjeler tid fra hverdagslige aktiviteter, mente under én prosent av psoriatikerne mellom 18 og 24 år det samme.

Les også: En kur mot psoriasis

Psoriasis kan du rammes av hele livet,

men sykdommen bryter som regel ut i ungdomsårene.

For rask celledeling

  • Psoriasis er en sykdom med betennelse i huden som gir utslett over store deler av kroppen. Sykdommen varierer mye fra person til person.
  • Såkalte psoriasis-forandringer skjer i overgangen mellom overhuden og lærhuden.
  • Normalt tar celledelingen i huden 28 dager.
  • I de områdene man har psoriasis, tar det bare fra fire til sju dager. Når celledelingen går så fort, trenger huden økt produksjon av energi, blod og surstoff.
  • Dette gjør at utslettene blir røde og hissige i tillegg til flassingen i form av døde hudceller.

Kilder: Norsk psoriasisforbund og Pasienthåndboka

Hardere rammet

I tillegg er det de som har levd lengst med psoriasis som i størst grad blir hindret i sine daglige gjøremål.

Nærmere fem prosent av de som har levd 26 år eller mer med psoriasis, svarte at dette i stor eller svært stor grad var tilfellet.

Mot i underkant av tre prosent av de som har hatt sykdommen mellom 16 og 20 år.

- Dette er en naturlig konsekvens av at disse psoriatikerne også ofte er de som er hardest rammet, forklarer Owe Stangeland.

Senker livskvaliteten

Ifølge den engelske utgaven av Wikipedia har psoriasis tilsvarende negativ effekt på livskvaliteten som flere andre kroniske sykdommer.

Blant de alvorlige sykdommene som nevnes, er depresjon, hjertesvikt og type 2-diabetes.

Les også: Huden fra A til Å

- Psoriasis er en såkalt systemsykdom, noe som blant annet betyr at psoriasissykdommen påvirker flere organer i kroppen enn huden, sier generalsekretær i Psoriasisforbundet, Terje Nordengen, til klikk.no.

- Dette har ført til at man i dag omtaler diagnoser som høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes, leddgikt og lette depresjoner som såkalte følgesykdommer til psoriasis. Det betyr at personer med psoriasis er mer disponert for å få disse sykdommene enn normalbefolkningen.

Oppdatering: Les vår helt nye artikkel om psoriasis i Helseleksikonet.no

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også