Pollen og allergiplager

Dette hjelper mot pollenallergi

Heldigvis er det hjelp å få – men du bør sette i gang nå.

HAAA... TSJO! Våren kan være en stri tørn for pollenallergikeren.

HAAA... TSJO! Våren kan være en stri tørn for pollenallergikeren. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Publisert Oppdatert
IRRITASJON: Når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen med å produsere antistoffer som irriterer slimhinnene i nesen og luftveiene.

IRRITASJON: Når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen med å produsere antistoffer som irriterer slimhinnene i nesen og luftveiene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Våren kan være en stri tørn for pollenallergikeren. Om lag 15-20 prosent av oss er nemlig allergiske mot bjørkepollen . Men trolig er det enda flere som plages når våren kommer.

Regner man med mørketall er prosenten enda større, og antallet som får stilt diagnosen øker, noe som man mener kan ha sammenheng med økende forurensninger, stress og matvaner .

Men fortvil ikke om du er én av de mange som sliter når løvet spretter. Det finnes nemlig løsninger, både innen tradisjonell skolemedisin og det alternative. Du kan jo begynne med å sjekke om du spiser mat som kryssreagerer med pollentypen du er allergisk mot.

Arvelig betinget

Selve fenomenet pollenallergi er en form for overfølsomhet mot stoffer i luften, som oftest luftbåren pollen. Pollen kan nærmest sammenlignes med en usynlig «fiende» som angriper slimhinnene i nesen og bihulen, og skaper irritasjon i øynene.

Som oftest merker man denne overfølsomheten allerede som barn, og ikke sjelden er fenomenet arvelig betinget.

Om én av foreldrene har allergi, som atopisk eksem eller pollenallergi, øker risikoen for at også barnet får slike problemer.

Symptomer og årsaker

I enkelte tilfeller kan pollenallergi også gi symptomer som astma. Og hos personer som har astma eller atopisk eksem forekommer som oftest også allergi. Er man først allergisk mot bjørkepollen, øker risikoen for at man også reagerer allergisk på gress og burot.

De meste typiske symptomene på pollenallergi er kløe i nesen, tett og rennende nese, kløende, røde og rennende øyne.

Man kan også oppleve kløe i brystet og at man blir tungpustet, samt hoste i forbindelse med slimdannelse.

Årsaken til plagene skyldes at når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen hos allergikerne med å produsere antistoffer.

Disse antistoffene kalles histamin og fungerer som en form for motgift. Histamin virker igjen slik at slimhinnene i nesen og luftveiene blir irritert og hovner opp, og at øynene blir irritert og røde.

Kilde: Norges astma- og allergiforbund og HelseDoktoren.no

Allergimedisiner for dem som er hardt rammet

Stadig nye medikamenter utvikles mot pollenallergi.

I dag benyttes blant annet kortisoninnsprøytninger - til og med vaksine - som behandling av dem som er hardest rammet.

Allerede i slutten av februar/begynnelsen av mars merker de som er allergiske mot bjørkepollen symptomer, spesielt om det er mildvær og trærne danner knopper. Pollen slippes med andre ord ut i luften allerede før løvet spretter. Tradisjonell skolemedisinsk behandling av pollenallergi er øyedråper og nesespray som inneholder antihistamin. Plagene reduseres - for virkningene av allergimedisinene blir mest effektive dersom man begynner tidlig med behandlingen. Når allergien gir symptomer kan det være nødvendig med nesesprayer som inneholder kortison, og/eller allergitabletter som inneholder antihistamin. Antihistamin hindrer nemlig utviklingen av histamin. En del allergimedisiner selges reseptfritt på apoteket.

Kortison

For dem som er hardt rammet av pollenallergi og ikke får nok hjelp med tradisjonelle medikamenter, kan legen gi sprøyter med kortison, et stoff som virker betennelsesdempende på slimhinnene. Injeksjonene gir som regel hurtig effekt, men hjelper bare mot visse typer pollen, blant annet pollen fra bjørk og gress. Noen ganger virker en injeksjon med kortison mot hele pollensesongen, men som oftest er den bare effektiv i noen uker.

Allergivaksine

Ved alvorlig allergi finnes det også muligheter for allergivaksine.

Da sprøytes det inn små mengder av den type pollen man er allergisk mot i huden, og behandlingen gjentas med jevne mellomrom. Etter hvert økes dosen, slik at man oppnår å bli immun. Er vaksinen vellykket, forsvinner symptomene. Ulempen med denne formen for behandling er at den må foretas over et lengre tidsrom, gjerne over flere år, og behandlingen utføres også bare på enkelte klinikker.

Overlege Ragnhild Halvorsen er skeptisk til pollenvaksine .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag