Menns Overgangsalder

Menns «panikkalder»: Dette skjer med kroppen

Det er ikke bare kvinner som kommer i overgangsalderen. Også menn opplever hormonelle forandringer ettersom de blir eldre. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å motvirke plagene.

PLAGER: Menn i overgangsalderen kan kjenne på plager som dårligere potens, mindre sexlyst, hukommelsesvansker og endring i kroppsfasong. Men det finnes heldigvis ting man kan gjøre.
PLAGER: Menn i overgangsalderen kan kjenne på plager som dårligere potens, mindre sexlyst, hukommelsesvansker og endring i kroppsfasong. Men det finnes heldigvis ting man kan gjøre.
Sist oppdatert

Etter hvert som en mann blir eldre, kan han kjenne på kroppen at han har kommet i en mannlig overgangsalder.

– De fleste merker ikke noe før 50-60-årsalderen. Mange får da midtlivskrisen eller 50-årskrisen, som er panikkalderen blant menn, forklarer Vidar Ukkesad, allmennlege hos Aleris medisinske senter, avdeling Strømmen.

Han møter mange menn i denne aldersgruppen.

– Barna vokser opp og flytter ut, de kan være lei av partneren gjennom mange år, og begynner kanskje å kikke på andre damer for bekreftelse på at de fortsatt er attraktive. Grunnen til dette kan være hormonforandringer

Allmennlegen forklarer at veldig mange ikke vil merke noen brå eller rask overgang, mens enkelte får ganske dramatiske symptomer.

ALLMENNLEGE: Vidar Ukkestad er allmennlege ved Aleris medisinske senter, avdeling Strømmen.
ALLMENNLEGE: Vidar Ukkestad er allmennlege ved Aleris medisinske senter, avdeling Strømmen. Foto: Privat

Testosteronet synker

Produksjonen av hormonet testosteron i testiklene går ned med økende alder, og er en av hovedårsakene til at menn opplever en overgangsalder.

Menn i 70-årsalderen har 30 prosent lavere testosteronnivå enn de hadde i ung voksen alder.

Ukkestad poengterer at enkelte symptomer kommer som en del av alderdommen, og er uavhengig av testosteronnivå.

– Rundt 50-årsalderen vet vi at det skjer ting med mannens kropp. Midjefettet øker, og særlig i buken. En kan lettere utvikle det vi kaller for metabolsk syndrom, som gir økt risiko for å utvikle diabetes og hjerte- og karsykdom.

Men mange av symptomene menn kan føle i denne alderen er altså relatert til et fallende nivå av testosteron.

Les også: Nei, rødt kjøtt øker ikke testosteronnivået i kroppen

Vanligste symptomer på redusert testosteronnivå:

1. Sexlysten går ned

De fleste vil merke at både sexlysten og potensen går ned. Testosteronet er imidlertid viktigere for sexlysten enn for evnen til å få reisning.

– De som er i mannlig overgangsalder har ofte hatt samme partner i mange år. Ting er ikke så spennende lenger, noe som fører til at det blir mindre seksuell aktivitet, noe som igjen kan redusere testosteronnivået, sier allmennlegen.

2. Potensen går ned

– Ettersom en blir eldre, blir det vanskeligere å få reisning og opprettholde reisningen. Veldig få er i stand til å yte som de kunne i 30-40-årene. Sånne ting sliter psykisk på mannen i overgangsalderen, sier Ukkestad.

– Hos en ung mann står ereksjonen omtrent som en flaggstang. For en mann i 50-årsalderen er den gjennomsnittlig en rett vinkel ut. Begynner en å få problemer med ereksjonen, kan det være relatert til langvarig testosteronreduksjon.

Vanskeligheter med reisning kan også handle om hjerte- og karsykdom med kolesterolavleiringer, som gir redusert blodtilførsel, som igjen påvirker reisning, forklarer allmennlegen.

3. Mer kvinnelig kroppsform

– Synkende testosteronnivå vil også kunne føre til en omfordeling av kroppsfett, og gi mer kvinnelig kroppsform. Dette ser vi hos de som får «mannepupper», de har for lite testosteron, og en del av det blir også omgjort til østrogen, sier Ukkestad.

4. Muskelmassen reduseres

I overgangsalderen kan styrken av muskelfibrene og muskelmassen reduseres.

– Svært få, om mulig, vil klare å opprettholde en Arnold Schwarzenegger-kropp når de kommer til overgangsalderen, sier Ukkestad.

5. Mindre kroppshår

Testosteron kreves for å få mannlig kroppshår. Når testosteronnivået synker, kan menn få mindre hår på armer, ben og kropp.

6. Tynnere hud

Huden kan også bli tynnere, og en mister mye av fettlaget rett under huden.

7. Svakere skjelett

Knokkelstyrken reduseres, og sannsynligheten for benskjørhet øker med for lite testosteron.

8. Manglende overskudd

En av de direkte og vanlige effektene redusert testosteronnivå kan ha på følelseslivet, er at en får mangel på overskudd og føler seg sliten og lite motivert.

Testosteronmangel kan også medføre søvnforstyrrelser, og gjøre at du sover dårligere.

9. Nedstemthet

– Mange opplever at de blir deprimerte, og depresjon er vanlig i denne alderen. Både direkte fordi en får for lite testosteron, men også indirekte med alle de andre tingene som skjer med kroppen, forklarer Ukkestad.

10. Problemer med hukommelse og konsentrasjon

Også hukommelsesproblemer, evnen til å fokusere og konsentrere seg, kan være relatert til testosteronmangel.

Les også: Tegnene på at du er i ferd med å bli utbrent

Reis til legen

Ukkestad møter mange menn i overgangsalderen i sitt virke som allmennlege. Han forteller at de fleste kommer fordi potensen er blitt dårlig og de ønsker potenspille.

– Det kan man få prøve, og for noen er det nok. Potenspiller brukes bare for å få bedre potens og bedre den seksuelle prestasjonen. Det øker ikke sexlysten. Iblant er det testosteronmangel som bør behandles. Mange synes det er fint å kjøre dobbelt opp, både med potenspille og testosterontilskudd, forteller han.

Og sliter du med symptomer relatert til synkende testosteronnivå og overgangsalder, skal du ta deg en tur til legen.

– Dere bør sette av rikelig med tid til å snakke om alle plager og legen bør gjennomføre en fysisk undersøkelse for å sjekke at du ikke har diabetes eller høyt kolesterol. Dere kan også ta en blodprøve for å måle testosteronnivået, sier allmennlegen.

Har en nok symptomer, dårlig potens og et testosteronnivå godt under det en hadde forventet, kan du få prøve testosterontilskudd.

De aller fleste tilskudd kommer i form av en gel som masseres inn i huden en gang i døgnet.

Testosteron finnes også i sprøyteform, og da trengs bare en sprøyte hver tiende uke. Ukkestad forklarer at det er aller vanligst å starte med en testosterongel.

Det finnes flere kosttilskudd på markedet som angivelig skal øke testosteronproduksjonen. Ukkestad har en klar beskjed om disse:

– Husk at det er ingen kosttilskudd som påvirker testosteron-produksjonen, selv om det markedsføres som det. Det er bare lureri.

Les også: Slik kommer du i gang med treningen etter fylte 40

Og denne: Sånn blir du kvitt ølmagen

Viktig med prostataundersøkelse

Føler en seg bedre etter at en har fått testosterontilskudd og fortsetter, må legen gjøre en prostataundersøkelse to ganger i året.

– Testosteron er noe som skal til for at prostatakreft skal leve og vokse. Testosterontilskudd gir ikke prostatakreft, men hvis du får prostatakreft mens du står på tilskuddet, kan det gjøre at kreften utvikler seg raskere, forklarer Ukkestad.

Får du prostatakreft, er det viktig å slutte med testosterontilskudd.

Det finnes også mange menn som ikke oppsøker legen ved overgangsalderen, fordi de har en partner som er omtrent like gammel og også har merket en endring av behov.

– Det med sex er ikke så viktig lenger, og det går mer over i vennskap. Mange synes det er greit. Hos noen reduseres mengden av sex før den til slutt kuttes helt ut. Men jeg har også pasienter som er 80 år gamle og som er «still going strong». Så det er veldig individuelle forskjeller.

Les mer om prostatakreft i Helseleksikonet her.

Trening og sex hjelper

Det finnes også ting du kan gjøre selv for å motvirke symptomer. Ukkestad trekker frem trening og mosjon, som er godt for både kropp og psyke.

– Det er noe av det beste om du er nedstemt eller deprimert. Det vil også gi bedre søvn, og ved å trene vil du opprettholde muskel- og skjelettstyrken. Trening vil gjøre at du også presterer bedre under sex. Jeg tror ikke det er noe høyere testosteronnivå hos menn som trener, men de andre helseeffektene vil gjøre at de antakeligvis vil ha et bedre sexliv, sier han.

«ØLMAGEN»: Etter fylte 50 må du kanskje passe bedre på hva du spiser og drikker for å unngå økt mengde bukfett.
«ØLMAGEN»: Etter fylte 50 må du kanskje passe bedre på hva du spiser og drikker for å unngå økt mengde bukfett. Foto: Getty Images

Det er også viktig å spise sunt.

– I denne alderen må de fleste jobbe litt for å unngå å gå opp i vekt. Mange har kanskje kunnet spise alt de ønsker inntil de ble 50, men så må de kanskje passe seg. Hvis ikke kan de få økt mengde med bukfett, og dermed et lavere tyngdepunkt enn en ønsker.

– I tillegg er det viktig med seksuell aktivitet, fordi det stimulerer produksjon av testosteron. Man må holde seg aktiv, enten alene eller med partner.

Les også: Maten du bør holde deg unna om du vil ned i vekt

– Helt avgjørende

– Det har vært relativt lite fokus på mulighetene til å påvirke blant annet viriliteten ved å være i god form. Styrketrening, kondisjonstrening og matinntak er avgjørende, sier treningsekspert Yngvar Andersen.

TRENINGSEKSPERTEN: Yngvar Andersen er treningsekspert og har skrevet boken «Kom i form 60+». Han sier det går an å komme i sitt livs form som 60-70-åring.
TRENINGSEKSPERTEN: Yngvar Andersen er treningsekspert og har skrevet boken «Kom i form 60+». Han sier det går an å komme i sitt livs form som 60-70-åring. Foto: Privat

– Og det bidrar veldig å ikke ha for mye bukfett, spesielt.

Sammen med idrettslege Thor-Øistein Endsjø har han skrevet boken «Kom i form 60+».

– Helt enkelt: Når vi blir eldre og eldre, er det lurere og lurere å trene for å kunne leve livet en ønsker og være noenlunde sprek. Det er absolutt viktigere hvert år etter fylte 35. Gjør vi ikke noe, vil vi bli i dårligere form, få mindre muskelmasse og svakere skjelett. Vi vil bli mindre og mindre i stand til å gjøre det vi har lyst til, enten det er fysiske aktiviteter, reising eller spille sjakk, forklarer Andersen.

Han trekker frem viktigheten av hyppighet, det å trene ofte, for helsens skyld.

– Når man blir eldre, kan man ikke utligne ved å slå til med en to timers økt og deretter bli sittende foran skjermen resten av uken. Da hadde det vært mye bedre å fordele de to timene på 15-20 minutter hver dag.

Ifølge treningseksperten vil det optimale være å være noe fysisk aktiv hver dag og i tillegg legge inn minst tre økter i uken med god kvalitet. Dette kan gjerne være både styrke, kondisjon og bevegelighet. Uten bevegelighet kan man bli veldig stiv, og det øker sjansen for å få plager og skader.

Les også: Du trenger ikke avansert utstyr for å komme i gang med treningen (+)

– Spiller ingen rolle hva du gjør

Klarer du å bygge opp gode treningsvaner, vil lysten og behovet for å utvide komme mer eller mindre organisk.

– For ti år siden ville jeg gitt nybegynnere et moderat treningsprogram med litt styrke og litt utholdenhet. Men gode treningsvaner er så utrolig viktig at det spiller ingen rolle hva du gjør. Er det lettest å komme i gang med yoga eller pilates? Bare gjør det, ikke tenk at du burde gjort sånn og sånn. Start med det som gir minst motstand.

– Jeg skiller meg kanskje fra andre som snakker om treningsglede når jeg snakker om det som det er minst motstand mot.

Treningseksperten forteller at det er god dokumentasjon at det er større sjanse for å fortsette med god trening når treningen ofte er lystbetont.

– Men vi må komme dit, og det kan ta litt tid. Det viktige er å ikke stoppe opp og bygge gode vaner.

STOR HELSEGEVINST: Mye trening og fysisk aktivitet gir muligheten til å leve livet man ønsker enda lenger, og er viktig for menn i overgangsalderen. Du kan også ende opp med å bli i ditt livs form som 60-70-åring, sier treningsekspert Yngvar Andersen.
STOR HELSEGEVINST: Mye trening og fysisk aktivitet gir muligheten til å leve livet man ønsker enda lenger, og er viktig for menn i overgangsalderen. Du kan også ende opp med å bli i ditt livs form som 60-70-åring, sier treningsekspert Yngvar Andersen. Foto: Getty Images

– Det kan være ekskluderende å ha premisset om at trening skal være gøy. Men det blir gøy!

Ifølge Andersen er mulighetene store om du kommer i gang.

– For en som ikke har tatt ut det fysiske potensialet sitt i ungdommen, er det mulig for mange å være i sitt livs form som 60- og 70-åring. Enkelte treningsformer er lettere enn andre å få til, for eksempel ren styrke. Der er det mange som presterer veldig godt i høy alder. Eller på lengre løp, renn eller ritt. Det er lettere å få til enn å konkurrere med seg selv som 15-18-åring på 60 meter sprint, forklarer han.

– Det er gjort studier som viser at 90-åringer har like stor fremgang som 20-åringer i styrketrening. Da sier det seg selv at menn i overgangsalderen vil kunne komme langt. Resultatet blir ikke det samme, men fremgangen blir like stor. Det er litt kjøtt på beinet til uttrykket «Det er aldri for sent å starte», avslutter Andersen.

Les også: 12 tips som får deg i form og ned i vekt

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2020, og sist oppdatert 20/10 2023.

Les også