Gunn Helene Arsky

  • Ernæringsfysiolog cand.scient.
  • Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Foredragsholder og forfatter av flere bøker om helse og ernæring.
  • Sitter i fondsstyret for Norsk Selskap for Ernæring.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Det finnes smarte og mindre smarte valg i yoghurthyllen ut fra et helseperspektiv. Vi har vurdert smaksatte yoghurter og funnet frem til de beste valgene for deg!

Yoghurt er et flott, lite mellommåltid, spesielt om du spiser den sammen med litt frisk frukt, havregryn og frø eller nøtter. Blander du selv, kan du styre mengden sukker. Yoghurt er også fint som dessert eller som en avveksling over frokostblandingen.

Best i test

Det er flere typer som får seks. Best ut kommer Yoplait Dobbel 0% Sitron.

Av alle yoghurtene vi har testet, kommer Delish Jordbær Yoghurt nederst på lista.

Karakter seks er et intervall og gis til produkter som kommer over en viss score. Er det for eksempel 120 poeng jeg deler ut, vil alle mellom 100 og 120 få en karakter 6. Så at sitronen vant totalt sett, skyldes rett og slett at den fikk testens høyeste poengsum - og den syns altså ikke i testen slik den presenteres for forbrukerne, tallene er gjort om til mye «grovere» terningkast.

Alternativ til melk

Kalsiuminnholdet i yoghurt er generelt godt, og gjerne høyere i de magrere variantene. Dermed er det et fint alternativ for deg som ikke er glad i å drikke melk. Visste du forresten at melk er best å bruke for å bygge opp muskler etter trening?

De magrere yoghurtene inneholder mindre av den typen fett som ikke er sunt for hjertet. Et godt valg i hverdagen, med andre ord.

Klikk Helse har idligere skrevet om mellommåltider til 150 kalorier, og om Helsedirektoratets egne kostråd.

Sjekk ingrediensene!

Yoghurter inneholder melk med mer eller mindre fett, og dermed kan kalorimengden variere veldig. I tillegg er yoghurtene gjerne smaksatt med varierende mengder sukker eller kunstig søtstoff, noe som også påvirker kalorimengden.

Leter du etterkalorifattige yohurter som ikke inneholder kunstig søtstoff, kan du se etter Nøkkelhullsmerket.

De aller letteste yoghurtene inneholder søtstoff i steden for sukker, og er laget på skummet melk. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver yoghurt. Dette er de råstoffene det er mest av i yoghurten.

Vi har holdt oss til vanlige måltidsyoghurter som er for "voksne", det vil si at de ikke eksplisitt er rettet mot barn. Vi har heller ikke tatt med de ekstra fete og søte dessertyoghurtene.

Hva betyr terningkastene?

Yoghurtene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen smaksatt yoghurt mens 1 er et svært dårlig valg innen denne typen yoghurt. Hver av de 35 yoghurtene er gitt poeng mellom 1 og 35 for innhold av kalorier (1 for mest, 35 for minst), proteiner (35 for mest, 1 for minst), karbohydrater (1 for mest, 35 for minst), sukkerarter (naturlig og tilsatt til sammen) (1 for mest, 35 for minst) og fett (1 for mest, 35 for minst) per 100 g. Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng.

Det var store variasjoner mellom produktene i testen, og poengene er gjort om til terningkast. Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn ved besøk på Rema 1000 Arnebråtveien og ICA Hovseter. Vi kjøpte inn alle yoghurter vi så, som falt inn i kategorien.

Les også:

Forum: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Stor test av pastamiddager

Billigfrokosten er best i test

Sjekk hva du bør smøre på brødskiva

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!