Test av store sjokoladeplater

Ja, de med nøtter er sunnest

... Men vet du hvilken du bør styre unna?

TEST AV STORE SJOKOLADEPLATER: Vi har testet næringsinnholdet i 24 sjokoladeplater. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV STORE SJOKOLADEPLATER: Vi har testet næringsinnholdet i 24 sjokoladeplater. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Sist oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Begrensningens kunst!

Ja, det er vel noe av utfordringen; Klare å være tilfreds med en liten bit eller tre, det som produsentene oppgir som en porsjon på 25 gram. Det er veldig lett å spise mer. En porsjon på 25 gram sjokolade tilsvarer fem-sju sukkerbiter.

Kalorimessig er sjokoladene nokså like. Det avgjørende blir hvor ofte og hvor mye du spiser av slik sjokolade. Spiser du halvparten av en slik stor sjokoladeplate, tilsvarer det energimessig en vanlig lunsj eller middag for mange. Det er lite smart å droppe lunsjen eller middagen til fordel for en halv sjokoladeplate, det vil kun gi kortvarig glede og du er snart like sulten som før, og det er fort gjort å komme i pluss på energiinntak i forhold til forbruk.

Man skal ha en viss standhaftighet for å passere de velfylte sjokoladehyllene i butikkene uten å plukke med seg en eller flere sjokoladeplater. For mange er dette en stor utfordring. Lys sjokolade er ikke noe vi bør spise hver dag selv om de inneholder både kakao og sunne nøtter, for sukker er nemlig hovedingrediensen i alle.

Søtt og godt smaker det, men er noen valg sunnere enn andre?

Hovedingrediensene er sukker, tørrmelk og kakaosmør.

I de aller fleste sjokoladene vi testet er det sukker, tørrmelk og kakaosmør som er hovedingrediensene, unntaket er vinneren og noen få andre med opp mot 20 prosent nøtter.

Best i test

Testvinneren får terningkast 6 på grunn av høy score for både protein, mindre mettet fett og minst karbohydrater av alle.

Hele fem sjokolader får terningkast 5:

Melkesjokolade med M

Firkløver

Polly

Coop Swiss Chocolate med hakkede hasselnøtter

Fruktnøtt

Sukkeret er ulempen

Det er helt klart alt sukkeret som gjør at du ikke bør spise slik sjokolade ofte. Sukker kommer først på alle ingredienslistene, og er derfor det det er mest av. Omgjort til sukkerbiter utgjør det hele 21 til 28 sukkerbiter per 100 gram sjokolade, og dermed opptil 56 sukkerbiter for en hel sjokoladeplate på 200 gram.

Som navnet melkesjokolade tilsier, så inneholder alle sjokoladene melk. Melk bidrar med noen gode vitaminer, mineraler og protein, men eventuelle gode argumenter for det blir underordna tilknyttet så mye sukker.

Kakao og kakaosmør

Alle sjokoladene i testen har oppgitt å inneholde omtrent 30 prosent kakao. Noe av det kommer fra kakaosmør, en av hovedingrediensene i disse sjokoladene. Kakaosmør tilfører både mild kakaosmak og konsistens, og er som navnet indikerer fettet fra kakaobønnen. Det meste av dette fettet er mettet. Fettet i kakaosmør er kjent for å være stabilt, og bidrar derfor til at sjokolade kan holde seg bra lenge uten å harskne.  Kakaopulver er det som blir igjen når kakaosmøret er ekstrahert fra kakaobønnen. Kakaopulver i seg selv er rikt på både protein og kostfiber, middels på fett og moderat med karbohydrater, og ikke å forglemme noen helsebringende antioksidanter som også her vil overskygges av alt sukkeret.

Kakaomasse består av omtrent like mye kakaosmør og kakaopulver (tørrstoff).

Sjokolade med nøtter

Nøtter er sunt og noe vi anbefales å spise litt av hver dag. Nøtter er en god kilde til sunt fett, protein, mineraler og kostfiber. Vinnerne i denne testen inneholder nøtter. Så ved å redusere mengden lys sjokolade til fordel for nøtter kan gjøre helheten litt sunnere. Det fører totalt sett til noe lavere sukkerinnhold, mer fiber, sunnere fett og litt mer mineraler og vitaminer.

Nye kombinasjoner

Utvalget av store sjokoladeplater må ha økt betydelig, for nå kan du velge mellom utrolig mange kombinasjoner. Trenden er tydeligvis å tilsette annet godteri til sjokoladen, slik som gelé, karamell og kjeks, foruten ulike nøttevarianter.

Slik ble testen utført

Det er valgt å teste store sjokoladeplater fra 150 gram og oppover. Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram vare. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst karbohydrater, minst mettet fett og minst salt. Innhold av karbohydrater teller dobbelt. En sekser betyr ikke at dette er et sunt produkt, men tross alt av det bedre i denne sjangeren av sjokolade. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i mars 2015.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, så smaken er opp til deg å vurdere.

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også