Test av leverpostei

Disse leverposteiene er sunnest

Vi har testet 34 leverposteier. Mange inneholder altfor mye fett.

Test av leverpostei
Test av leverpostei Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Sist oppdatert

Testeren: Gunn Helene Arsky

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo.

Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring og er ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.

Hun har vært tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og var leder for Norsk Selskap for Ernæring i flere år, før hun nå sitter i Fondsstyret deres.

Hun har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole i en årrekke. I tillegg har hun vært vektrådgiver i flere nettvektklubber.

Testkriterier

Leverposteien er en kilde til protein og jern, men også mettet fett. Leverposteiene får karakter etter høyt innhold av jern og protein, og lavt innhold av kalorier og fett, spesielt mettet fett som ikke er bra for hjertet. Lavt innhold av salt er også bra. Mengden lever i produktet er viktig - mer lever betyr gjerne mer jern. Dette er viktig å vite dersom ikke jernmengden står påskrevet. Andel kjøtt utenom lever bør også være høyt. Det gis trekk for ikke å deklarere innholdet av næringsstoffer på korrekt måte. Produktene er vurdert i tre kategorier - vanlige leverposteier, lette leverposteier og andre leverposteier.

Smaken er ikke vurdert, kun nærings- og ingrediensinnholdet.

Leverposteiene i testen er kjøpt i Bærum og Oslo (Meny; Rema 1000, Coop Mega, ICA og Centra) den 2. oktober 2010.

Du er kanskje vokst opp med Stabburets lille, runde, gule leverposteiboks, og tror at det er Leverposteien med stor L?

Tro om igjen! Den tradisjonsrike leverposteien får faktisk dårligste karakter i denne testen.

Det finnes et utall leverposteier på markedet. Vi har kåret de sunneste blant dem.

Del

Vi har i denne testen kåret to vinnere, som begge stikker av med full pott - 6 poeng!

Ikke overraskende er både Gilde Go' og Mager Leverpostei og Gilde Go' og Mager Ovnsbakt Leverpostei å finne i kategorien Lette leverposteier.

Testen er delt i tre kategorier.

De øvrige er Vanlige leverposteier og Andre leverposteier.

Den siste inneholder leverposteier av kylling og med tilsatt bacon, pepperoni, skinke, urter eller hvitløk.

SE ALLE TESTRESULTATENE LENGER NED PÅ SIDEN.

Jern og vitamin A

Det nokså grå og unnselige pålegget med den store smaken kan by på en rekke næringsstoff vi gjerne ønsker å få i oss.

Fremfor alt har det vært fokus på jern - lever og leverpostei er jo kjent som en flott kilde til jern. Men, som vi oppdaget i testen, de færreste produktene er merket med innhold av jern. Det gjør det hakket vanskeligere for oss som forbrukere å skulle velge den sunneste leverposteien.

Jern er et sporstoff som mange av oss, spesielt kvinner i fertil alder, kan få litt lite av i kosten. Det kan gjøre oss slappe, trette og lett utsatt for infeksjoner.

Leverpostei inneholder også en god del vitamin A i form av retinol. Dette vitaminet er viktig for normal celledeling. Ingen av produktene i testen er merket med innhold av vitamin A, så dette ser vi bort fra. Et par er imidlertid merket med innhold av folat - dette B-vitaminet er bra for hjertet så vel som for fosteret i mors liv.

Mengde og type fett

Leverpostei er også en kilde til mye fett, spesielt mettet fett. Dette skyldes både innholdet av lever og innholdet av fett kjøtt og spekk, som gjerne må til for å få et produkt som lar seg smøre på skiven.

Det er imidlertid ikke ønskelig med store mengder fett i pålegget, og spesielt ikke om det er mettet (hardt) fett fra kjøtt og flesk, det er ikke bra for hjertet eller den slanke linjen. Heldigvis er det kommet en rekke leverposteier med mindre fett eller andre fettkilder enn spekk. Fra matvaretabellen ser vi at leverpostei gjerne inneholder 18-25 % fett, derav 5-8 g mettet fett.

Hermetisk eller fersk

Leverpostei kommer i to hovedtyper - hermetisk (holder seg lenge, kan oppbevares i romtemperatur) og fersk (kjølevare, kortere holdbarhet). Blant de ferske kan du finne såkalte ovnsbakte med brun stekeskorpe på, eller de som bare kalles ferske og som ikke har stekeskorpe på.

Det er ikke om leverposteien er hermetisk eller fersk som avgjør om den er sunn eller ei, men det betyr sikkert mye for smaken. Men den tester vi ikke her, det får bli opp til deg selv å vurdere.

Kan inneholde mel, melk og fisk

Leverpostei er som sagt et flott pålegg når det gjelder jern. Samtidig er det er produkt som kan skjule en del allergener, stoffer som allergikere kan reagere på. For eksempel varierer det om leverposteien inneholder mel som betyr gluten, eller melk som betyr melkeproteiner.

Noen av disse klassiske kjøttproduktene inneholder faktisk også fisk, stort sett ansjos, for smakens skyld. Vi har i denne testen valgt å trekke frem innholdet av ansjos, nettopp for å synliggjøre at kjøttpålegg kan inneholde ting du ikke tenker over.

Men obs - rett som det er forandrer produsentene oppskrifter. Er du allergisk, bør du derfor alltid lese på emballasjen, uansett om du er sikker på innholdet eller ikke.

LES OGSÅ:

Denne müslien er sunnest

De sunneste kjøpebrødene

Stor test av ost

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også