Test av hjemmelagde knekkebrød

En produsent har de tre beste knekkebrødene i testen

Stor test av «hjemmelagde» knekkebrød du kjøper i butikk.

HJEMMELAGDE KNEKKEBRØD: Vi har testet 15 "hjemmelagde" knekkebrød. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
HJEMMELAGDE KNEKKEBRØD: Vi har testet 15 "hjemmelagde" knekkebrød. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Sist oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

For en tid tilbake ble det populært å lage knekkebrød selv som et alternativ til de vanlige vi kjente fra før. Nå har det også dukket opp mange tilsvarende varianter i butikkhyllene. Hva er de beste valgene når du ikke lager selv?

Mer energirike enn vanlige knekkebrød

Det er flere ting som skiller disse knekkebrødene fra de tradisjonelle, vanlige knekkebrødene. De er mer energirike, inneholder altså mer kalorier per 100 gram, nærmere bestemt omtrent dobbelt så mye energi. Det skyldes først og fremst at de består av mye mer frø og kjerner som gir et høyere fettinnhold og høyere proteininnhold, men også færre karbohydrater fra korn.

Det kan være greit å være klar over at ett slikt ”hjemmelagd” knekkebrød har like mye eller mer energi enn en brødskive, i motsetning til vanlige knekkebrød hvor to stykker tilsvarer en brødskive energimessig.

Slik kutter du de riktige karbohydratene

Moderat påvirkning av blodsukkeret

Positivt med disse ”hjemmelagde” knekkebrødene er at de gir en lavere blodsukkerstigning etter måltidet sammenlignet med en vanlig grov brødskive.

Det skyldes mindre karbohydrater, stort sett bra med fiber i tillegg til mer fett som forsinker tømmingen fra magesekken. Vi fant at fibermengden varierte veldig, fra ca 7 til 21 gram, derav flere lavere enn vanlige grove knekkebrød.

Så velg helst de mest fiberrike ”hjemmelagde” knekkebrødene, som i tillegg til mer protein enn i vanlige, vil bidra til mer metthetsfølelse som varer lengre.

Sjekk saltinnholdet!

Knasende, sprøe ”hjemmelagde” knekkebrød regnes som et sunt valg, og er et godt alternativ og variasjon til brød og andre knekkebrød. Men ta en sjekk på saltinnholdet, det er i en del av produktene høyt.

Spiser du mye av slike knekkebrød er det grunn til å velge de som har lavt eller moderat med salt, slik at du ikke nører opp under et høyere blodtrykk.

Legger du i tillegg et salt pålegg på et av de salte knekkebrødene kommer du godt på vei mot daglig anbefalt inntak av salt på 5 gram.

Noen få av knekkebrødene vi testet skilte seg ut ved å inneholde både egg, gjær, malt og andre tilsetningsstoffer, men de fleste bestod enkelt og greit av grovt korn, havregryn, frø og kjerner blandet med vann og tilsatt salt.

Slike knekkebrød er etter måten enkle å lage selv. Da kan du i hvert fall styre mengden salt selv, og putte i det du liker smaksmessig, men; absolutt også gode ferdiglagde knekkebrød å legge i handlekurven.

Slik ble testen utført

Knekkebrødene ble rangert utfra verdiene i næringsdeklarasjonen. De ble vurdert per 100 gram vare. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst karbohydrater, minst energi, mest kostfiber og minst salt.

Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i desember 2014. Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, så smaken må du selv vurdere.

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også