Test av frysetørret turmat

Denne turmaten smaker best

Genialt å ha med på tur.

TURMAT: Villmarksliv og Klikk Helse har testet 19 typer frysetørret turmat. Testen omfatter middager med kjøtt, fisk, kylling, vegetar eller pasta.

TURMAT: Villmarksliv og Klikk Helse har testet 19 typer frysetørret turmat. Testen omfatter middager med kjøtt, fisk, kylling, vegetar eller pasta. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert

Merking

Merkingen er generelt mye bedre enn da vi testet frysetørret turmat for første gang for 6-7 år siden. Det er stort sett bra informasjon om næringsinnhold, salt, mettet/umettet fett, allergiinformasjon osv.

Mountain House: Nivåmerking på innsiden av enkelte av rettene for vannmengde. Oppgitt eksakt mengde vann på dem som er uten denne merkingen. Lynlås for lukking av posen i hvile-/tilberedelsestiden. Vanskelig å brette ut bunnen, den er godt limt. Holdbarhet: 4 år.

Real turmat: Nivåmerking for vannmengde på utsiden av posene. Lynlås for lukking av posen i hvile-/tilberedelsestiden. Vanskelig å brette ut bunnen, den er godt limt. Matrettene med lengste holdbarhet: 5 år.

Adventure Food: Nivåmerking på utsiden og oppgitt eksakt mengde vann. Lynlås for lukking av posen i hvile-/tilberedelsestiden. Enkelt å brette ut bunnen. Holdbarhet: 4 år.

Trek´n Eat: Oppgitt eksakt mengde vann. Litt varierende hvor vanskelig det er å brette ut bunnen på posene. Åpning av posene og lynlås for lukking av posen i hvile-/tilberedelsestiden - noe varierende fungering på posene. Holdbarhet: 3 år.

Lav egenvekt, lang holdbarhet, enkel tilberedning og høyt næringsinnhold er gode grunner til å ta med seg denne typen mat på tur. Og mange av disse rettene smaker godt!

En middagsrasjon veier som regel rundt 150 gram, og du trenger kun varmt vann og en skje for å tilberede og å innta en porsjon. På dagsturer kan du klare deg med varmt vann fra termos. Du spiser maten rett ut fra posen, så du sparer oppvask og trenger minimalt med kopper og kar.

Som alltid på slike smakstester har vårt panel vært noe delt i oppfatningen på enkelte av rettene vi har prøvd, men vi har likevel vært rimelig samstemte om de rettene vi har kåret som testvinnere.

De fire leverandørene, Mountain House, Adventure Food, Trek'n Eat og Real Turmat er representert med til sammen 19 forskjellige middagsretter. Alle disse produsentene har mange flere retter enn vi har med her, og de fleste har et bra utvalg av dessert, lunsj og frokostretter i tillegg.

Den generelle kvaliteten på matrettene er høy, og vi vil anbefale leserne å prøve andre retter fra produsentene også. Flere av rettene har vært med i tidligere tester, men de fleste er endret noe med tanke på næringssammensetning, saltinnhold, merking og utforming av posene. Spesielt har Adventure Food fått et løft.

Best i test

I nettversjonen av denne testen har vi valgt å bruke skalaen 1-100. Alle produktene har fått delkarakterer for smak, kaloriinnhold og brukervennlighet, du kan se disse ved å klikke deg inn på hvert enkelt produkt nederst i artikkelen.

Fire middager skiller seg ut i toppen, alle med totalt 86 av 100 poeng:

Testpanelet peker ut Mountain House Pasta med lasagnesaus som best i test.

Adventure Food Biff Satay

Adventure Food Kylling karri

Adventure Food Pasta med valnøtter

Smaken er viktigst

Produsentene må forholde seg til både vekt, næringsinnhold og smak. På den ene siden bør turmaten være så «riktig» sammensatt og sunn som mulig, men på den andre siden spiser de færreste av oss slik mat oftere enn at smaken blir det viktigste. Frysetørring gjør at smaken forringes noe, og det er lurt å ta med seg litt salt og pepper og kanskje annet krydder for å piffe opp smaken.

I tillegg er det selvsagt viktig at matretten gir nok næring og god metthetsfølelse. Enkelte porsjoner er så store at det er vanskelig å få i seg alt, spesielt om du er skikkelig sliten. Det hjelper ikke om retten inneholder riktig antall kalorier hvis du kun klarer å spise halvparten.

Flere av rettene inneholder eller kan ha spor av bl.a. gluten, melk, soya, nøtter og peanøtter. Vi oppfordrer allergikere til å kontakte produsentene direkte for å få råd og tips om hvilke retter de bør unngå. Produsentene er også etter hvert blitt flinke til å merke posene om slikt, i tillegg til at det er mulig å finne utdypende informasjon på produsentenes hjemmesider.

Næringsinnhold

Når du skal på langtur, kan det være greit å se på sammensetningen av fett, proteiner og karbohydrater. Har du mulighet til å supplere med fisk eller vilt, kan provianten du tar med deg baseres mye på karbohydrater, men om du satser kun på det du tar med deg i sekken, bør du se på sammensetningen slik at du får i deg nok av de ulike næringsgruppene og ikke minst, får med deg nok kalorier. I våre tabeller i denne testen har vi oppgitt næringsinnhold per 100 gram tørr vare, men innholdet av salt er oppgitt pr. ferdig porsjon.

Slik er testen gjennomført

For å få et overkommelig testmateriell måtte vi avgrense testen til kun å omhandle middagsretter. Hver enkelt produsent fikk stille med én rett innenfor de ulike kategoriene kjøtt, fisk, kylling, vegetar og pasta. To testgrupper på til sammen 8 personer har deltatt. De to gruppene har gjennomført testingen uten å samarbeide på tvers av gruppene, men de har diskutert internt. Testen er ikke gjennomført som en blindtest. Noen av testerne er storforbrukere, mens for andre var dette et av deres første møter med frysetørret turmat.

Under selve tilberedningen er desilitermål og stoppeklokke brukt i forhold til anbefalt vannmengde og hvor lenge retten skal hvile i posen før den skal være ferdig. Det er brukt kokende vann fra vannkoker, og posene har stått og hvilt i romtemperatur på ca. 20 °C. Etter påfylling av vann ble det rørt med skje. Under hvileperioden ble posene ristet lett to ganger, og til slutt ble det rørt med skje for å få fordelt vannet på best mulig måte.

Slik leser du karakterene

Smak: Det er viktig at det smaker bra! Snitt av hva testgruppene har oppgitt. Vektlagt med 40 %.

Kaloriinnhold: Vi mener at en slik middagsporsjon bør inneholde rundt 600 kalorier som et minimum. Vi har ikke tatt hensyn til hvilke ingredienser som gir kaloriinnholdet. Vektlagt ut fra totalinnhold i rettene og sammenlignet innbyrdes. Vektlagt med 30 %.

Tilberedning, porsjonsstørrelse og utforming av emballasje: Hvor lang tid tar det å tilberede maten? Hvordan er emballasjen utformet? Har posene nivåmerking for vannmengde, oppgitt eksakt vannmengde eller begge deler? Er porsjonene passe store? Vektlagt med 30 %.

Klikk på produktene under for å lese mer og se hvilke delkarakterer de har fått for smak, kaloriinnhold og tilberedning:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning