Test av alkoholfrie viner 2013

Finnes det gode alkoholfrie viner?

Er alkoholfrie viner virkelig så dårlige som ryktene vil ha det til, eller har det skjedd en forbedring de senere årene?

HELE POLTILBUDET: For tiden finnes det elleve alkoholfrie viner på polet.

HELE POLTILBUDET: For tiden finnes det elleve alkoholfrie viner på polet. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Vinsalget når stadig nye høyder, og det går ofte på bekostning av både øl og brennevin.

Men dermed er det ikke sagt at man alltid kan drikke vin. Man er kanskje gravid eller skal kjøre bil. Noen velger også å avstå fra alkohol fullstendig, på grunn av alkoholproblemer, religion eller andre årsaker. Og dette skal man respektere.

Likevel er det trist å bli henvist til brus, saft eller vann når man skal innta et bedre måltid.

Finnes det virkelig ikke noen gode, alkoholfrie viner?

11 alkoholfrie på polet

For tiden finnes det 11 alkoholfrie viner på polet, og de ligger grovt sett i prisområdet 50-70 kroner. De er alle i basissortimentet, så de har god tilgjengeliget, og vi har testet alle 11. De fordeler seg med fire musserende (hvorav én rosé), tre hvite, én rosé og tre røde, og du finner anmeldelser av vinene i denne rekkefølgen nederst på siden.

De beste er slett ikke verst, og de to fra Torres, én hvit og én rød, kom ut på topp. De er også de dyreste vinene i testen, begge med en pris på drøyt sytti kroner.

Natureo Free Muscat (Torres) er den eneste av hvitvinene som smaker hvitvin.

Natureo Free Syrah (Torres) er i søteste laget for en rødvin, men likevel best blant de røde.

Mesteparten av de resterende var vel det vi kan kalle likegyldige eller middelmådige, men det var også noen som ikke kan beskrives som annet enn ekle.

Hva er alkoholfri vin?

Alkoholfri vin er vin hvor alkoholen er blitt fjernet. Det er altså ikke druesaft. Når gjær og sukker sammen danner alkohol i en vin, skjer det også andre kjemiske prosesser som gjør at det smaker anderledes enn ugjæret druesaft.

Det finnes flere måter å fjerne alkohol fra vin på, hvorav sentrifugering og omvendt osmose er de oftest benyttede teknikkene. Da viner uten alkohol kan virke tynne og sure, lar man det enten være endel sukker igjen i vinen fremfor å la den gjære helt ut, eller man tilsetter druemost til slutt.

Derfor er mange alkoholfrie viner, og hele sortimentet til polet, halvtørre, så hvis du er på jakt etter noe som er like knasende tørt som en chablis, er vi nødt til å skuffe deg.

Ikke for slanking

Det relativt høye sukkerinnholdet gjør også at disse vinene ikke egner seg for lavkarbodiett eller for den saks skyld mer konvensjonelle former for slanking. Disse vinene har kun noe for seg i en ruskontekst, eller skulle vi heller si i mangelen derav. Her unngår du alkohol, men ikke sukker og kalorier.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Ikke ta smertestillende når du drikker

Derfor blir kvinner fortere fulle

Helgefylla er skadelig for hjertet

Alkohol kan trigge allergi

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning